İHH: İsrail devlet korsanlığı icra etti

İnsani Yardım Vakfı (İHH) İsrail'in müdahalesi için yaptığı açıklamada, İsrail bir kez daha Akdeniz'de devlet korsanlığı icra etti" dedi.

İHH: İsrail devlet korsanlığı icra etti
İHH: İsrail devlet korsanlığı icra etti
GİRİŞ 29.06.2015 16:50 GÜNCELLEME 29.06.2015 16:50

İHH'dan yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Bugün Gazze saatiyle 02.06’da Marianne teknesi, Özgürlük Filosu Koalisyonu'yla irtibat kurdu ve bizleri Gazze limanından yaklaşık 100 deniz mili mesafede seyir halindeyken İsrail ordusundan üç geminin etrafını sardığı konusunda bilgilendirdi.

Marianne ile irtibatımız kesildikten sonra Gazze saatiyle 05:11’de, İsrail ordusu Marianne teknesini “ziyaret ettiğini ve aradığını” duyurdu. Ordu tekneye el koydu ve uluslarası sularda olduğu halde güvertedeki herkesi göz altına aldı. İsrail ordusunun yaptığı duyurudaki tek olumlu içerik Netanyahu hükümetinin son olarak reddetmiş olmasına rağmen Gazze’nin halen denizden bir kuşatma halinde olduğunu kabul etmesiydi. 

Marianne’nin ele geçirilmesinin "olaysız" bir şekilde olmasına inanmamız için ise hiçbir neden yok. Çünkü en son İsrail,  2012’de de benzer bir şey söylemiş ve Estelle teknesindekiler şoklanarak coplarla dövülmüştü. 2010’da ise, 10 Mavi Marmara yolcusu benzer bir operasyon sırasında uluslararası sularda katledilmişti.

İsrail Hükümeti'nin Gazze’deki 1.8 milyon Filistinliye karşı insanlık dışı ve illegal bir cezalandırmaya zorla uygulamaya devam edeceği manasına gelen, mutlak biçimde fayda göstermemiş olan sıfır tolerans politikasına devam etmeyi seçmesi bir hayal kırıklığı. Israil’in devlet korsanlığını uluslarası sularda tekrar etmesi işgalin ve ablukanın tüm Doğu Akdeniz’e uzandığına dair endişe verici sinyaller veriyor.

İsrail hükümetinin uluslar arası sularda insani yardım taşımak amacıyla seyahat eden barışçıl sivilleri illegal bir şekilde alıkoymaktan derhal vazgeçmesini istiyoruz. 

Hükümetlerimize Marianne teknesindeki tüm mürettebatın ve yolcuların güvende olduğuna dair emin olması ve uluslararası deniz hukuk hukukunun İsrail tarasından çiğnenmesini en şiddetli şekilde protesto etmesi için çağrıda bulunuyoruz. Tüm sivil toplum kuruluşlarına İsrail’in bu hareketini kınamaları için çağrıda bulunuyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar tıpkı bizim yapacak olduğumuz gibi bu adaletsizliğe karşılık vermeye, tepki göstermeye ve Gazze limanı açılıp işgal ve kuşatma bitene kadar mücadele etmeye devam edecek."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi