İki metrelik tezgahta Çin ile rekabet

ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de 50 yıldır ayakkabı üreten Cuma Şenlik, fiyatı 15-20 liraya kadar düşen Çin malı ayakkabılarla iki metrelik tezgahında rekabet ediyor. 

İki metrelik tezgahta Çin ile rekabet
İki metrelik tezgahta Çin ile rekabet
GİRİŞ 28.07.2015 11:16 GÜNCELLEME 28.07.2015 11:16

Kentte az sayıdaki ayakkabı imalatçısı, Çin mallarına karşı var olma mücadelesi veriyor. Bu ayakkabıcılara, tatilini geçirmek için Türkiye'ye gelen gurbetçi vatandaşlar daha çok ilgi gösteriyor.

İlerlemiş yaşına rağmen hem ucuz Çin ürünlerine karşı mücadele eden hem de mesleğini devam ettirmeye çalışan ayakkabı imalatçılarından 62 yaşındaki Cuma Şenlik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün zor günler geçirdiğini ifade etti.

Şenlik, 50 yıldır bu mesleği yaptığını, 25 yıl önce 50'yi aşan ayakkabı imalatçısı sayısının bugün 5'ten az olduğunu anlattı.

Ürettikleri ayakkabıların 3-4 yıl sağlıklı bir şekilde giyebildiğini ancak değerinin anlaşılamadığını vurgulayan Şenlik, "Bu mesleği çıraklıktan beri 50 yıldır yapıyorum. Aynı zamanda imalatçıyım. Çin malının girmesi çok iyi değil. Esnaf ve sanatkarlara destek verir ve maliyeti biraz düşürebilirsek Çin malına gerek kalmaz. Bizdeki daha sağlam ve sağlıklı. Çin mallarının çoğu ucuz ürün olduğu için sıhhatli değil ve hastalık yapıyor. Yaptığımız ayakkabılar 4-5 sene giyilir. Çin malları giyilemez, sağlıklı değil. Deri olmadığı için tamiri de mümkün değil" diye konuştu.

Ürettikleri ayakkabıların maliyeti yüksek olduğu için vatandaşlar Çin mallarına yöneldiğini ifade eden Şenlik, "İki metrelik tezgahımda Çin ayakkabılarına direniyorum" dedi.

- En yoğun müşterileri gurbetçiler

Yaklaşık 5-6 yıl önce yılda 200 ayakkabı yapmasına rağmen şimdi ancak 20-25 tane üretebildiğini anlatan Şenlik, en sadık müşterilerinin gurbetçiler olduğunu söyledi.

Şenlik, yurtdışında birçok Kırşehirli yaşadığını ve izne geldiklerinde ayakkabılarını memleketlerinden aldıklarını belirterek, "Bize ayakkabı yaptırıyorlar, çok memnunlar. Her sene ayakkabılarını buradan alıyorlar. Sadece ben yılda 20-25 ayakkabı yapıyorum gurbetçi vatandaşlarımıza. Sağlıklı ve sağlam olduğunu biliyor ve her sene bize ayakkabı yaptırıyorlar" ifadelerini kullandı.

Ürettiği ayakkabıları Çin mallarıyla kıyaslayan Şenlik, "Bizim yaptığımız ayakkabılar 100-150 lira arasında ama çok sağlıklı. Çin ayakkabıları ise 15-20 lira arasında. Vatandaşlar onun fiyatına aldanıyor. Aslında vatandaş zarar ediyor. Çin ayakkabısını 3-4 ay giyiyorsa bizim yaptığımız ayakkabıları 3-4 sene kesin giyer. Dolayısıyla daha karlı" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti