Kış saati saatler ne zaman geri alınacak 2015-2016

2015-2016 Kış Saati uygulaması sebebiyle saatler 1 saat geri alınacaktı. Peki saatler ne zaman geri alınacak?

Kış saati saatler ne zaman geri alınacak 2015-2016
Kış saati saatler ne zaman geri alınacak 2015-2016
GİRİŞ 08.11.2015 09:26 GÜNCELLEME 08.11.2015 09:27
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Saatler ne zaman geri alınacak? alınacak sorusu resmen cevabını buldu. 2015 yılı kış saati uygulamasına ne zaman geçileceği ve saatlerin ne zaman geri alınacağı belli oldu. Saatler 1 saat geri alınacak. Peki yaz saati uygulaması ne zaman sona erecek?, Saatler ne zaman geri alınacak? 

TELEFONLARDA SAAT AYARI

Kış saati uygulamasına geç geçmemiz dolayısıyla Android ve iPhone'larda saat ayarı yapmanız gerekiyor.

iPhone için;

Önce Ayarlar>Genel>Tarih ve Saat> bölümüne girin. Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini devredışı bırakın.

Android için;

Ayarlar>Tarih ve Saat bölümüne girin. Yeni ekranda yer alan "Otomatik tarih ve saat" ile "Otomatik saat dilimi" ayarlarını pasif konuma getirin.

Saatler ne zaman geri alınacak?

Saatler ne zaman geri alınacak sorusu yanıt buldu. 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle yaz saati uygulamasının sona ereceği tarih, 25 Ekim'den 8 Kasım'a ertelendi.

Alınan bilgiye göre, yaz saati uygulamasının sona erdirilmesinin ertelenmesine yönelik düzenleme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un imzasıyla Başbakanlığa gönderildi. Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanan erteleme kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart'ta 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim'de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınması gerekiyordu.

Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım'da sona erecek ve saatler 04.00'ten 03.00'e alınacak.

SAATLER SON KEZ Mİ GERİ ALINACAK?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saatlerin ileri-geri alındığı uygulamayı çeşitli yönleriyle değerlendirdiklerini belirterek, mevcut uygulamanın devamı yönünde karar aldıklarını söylemişti. Bakanlık olarak saatler geri alındığında enerjide daha fazla tasarruf sağlandığını ifade ettiklerini anımsatan Yıldız, bunu yaptıkları hesaplamalarla da ortaya koyduklarını belirtmişti.

Bunun için sürekli yaz saatinde olunmasının daha doğru olduğunu belirttiklerini ifade eden Bakan Yıldız, şöyle konuşmuştu:

"Bu konuyu Bakanlar Kurulu'na da sunduk. Fakat bu konunun gerek Avrupa Birliği süreci gerekse bir kısım ticari hususlar ve borsalarla ilgili daha senkron bir halde olması istendi.Bunun gibi diğer faydaların enerji tasarrufundan daha az olmadığı söylendi. Konunun sadece enerji tasarrufu boyutu yok, birçok argümana bakılarak buna karar veriliyor. Dolayısıyla saatlerin ileri-geri alındığı mevcut uygulamanın devamı yönünde karar alındı. Biz de Bakanlar Kurulu'nun bu şekliyle aldığı karar doğrultusunda mevcut uygulamaya devam edeceğiz."

Saatler neden geri alınıyor?

Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Yani saat için esas alınan 30 nolu meridyenken 45 nolu meridyen oluyor.

Kış mevsiminin başlamasına 1 ay kala ulusal saatlere esas meridyen, 45 nolu meridyen yerine 30 nolu meridyen olarak belirleniyor. Saatlerin geri alınması ise 5 ay sürüyor.

Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, yaz saati uygulamasını kullanan başta AB ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerle beraber yapılıyor.

Ne kadar avantaj sağlıyor?

İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile birçok etkene bağlı olmakla birlikte yaklaşık 800 milyon-1 milyar kilovat saat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılılık geliyor.

Politikacı sıcak, vatandaş soğuk

Ekvatora yakın ülkelerde yıl boyu gün ışığından faydalanılan bölüm ya hiç değişmiyor ya da çok az değişiyor. Ekvatora uzak ülkelerde ise gün ışığından faydalanılan zaman dilimi yıl boyu çok fazla değişiyor. Dolayısıyla Ekvatora uzak ülkeler yıl içerisinde yaz saati uygulaması yaparak gün ışığından daha fazla faydalanma yoluna gidiyor.
Türkiye, İspanya ile birlikte yaz saati uygulayan AB ülkeleri arasında ekvatora en yakın ülke konumunda bulunuyor. AB ülkelerinin tümünün yaz saati uygulaması yapması gerekiyor. AB’de bu konuda bir direktif bulunuyor.

Ancak uygulamanın verimliliği dünyada tartışılmaya devam ediyor. Politika yapıcılar uygulamanın enerji tasarrufu sağladığı için devamından yana tavır koyarken, vatandaşlar saat değişikliklerine sıcak bakmıyor. Uygulamanın verimliliği bilim dünyasında da tartışılıyor.

Enerji tasarrufu  özellikle aydınlanma için harcanan enerjiden yapılıyor. Bu bağlamda ileri saat uygulaması ile sabah saatleri akşama kaydırılıyor. Isınma ise beklenen faydada ikinci sırada yer alıyor.

Türkiye'de ne zaman başladı?

Türkiye'de ise 1925 yılında 30 derece boylamının ulusal saate esas alınmasına karar verildi. 1978-1984 yılları arasında ise 45 nolu meridyen ulusal saat için esas alındı. 1984 yılında tekrar 30 nolu meridyen ulusal saat için esas alınmaya başlandı. Bu kararın gerekçesinde, 45 nolu meridyenin kullanılması ile sağlanan enerji tasarrufunun az olduğu fakat bankacılık ve benzeri işlemlerde Avrupa ülkeleri ile uyum sağlanması gerektiği ifade edildi. Buna karşın doğu ülkeleri ile benzer uyum sorunları daha da arttı. Türkiye'nin AB'ye uyum süreci uygulamanın devamındaki en önemli etken durumunda bulunuyor.

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR, NİÇİN YAPILIR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir.

Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir. Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

BTK'dan bir 'kış saati' uyarısı daha

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK), kış saati uygulaması ile ilgili bir uyarı yayınladı.

BTK'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: "Bilindiği gibi gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatlerin düzenlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı gereğince 25 Ekim 2015 yerine 8 Kasım 2015 Pazar günü saat 04.00'dan itibaren bir saat geri alınmasına karar verilmiştir.

Akıllı telefon ve bilgisayar gibi elektronik cihazlarda saatini otomatik olarak geri alabilme özelliği bulunduğu için vatandaşlarımız, akıllı telefon ve bilgisayarları başta olmak üzere elektronik cihazlarında gerekli saat ayarlamalarını yapmaları mağdur olmamaları açısından yararlı olacaktır.

Elektronik haberleşme sektöründe (GSM, İnternet, sabit telefon, uydu hizmetleri) faaliyet gösteren işletmecilerin sunduğu faturalandırma, tarife paketlerinin yürürlüğe gireceği zaman, taahhütlerin başlangıç ve bitiş tarihleri, avantajlı servisler gibi hususlar da karışıklığa ve mağduriyete sebep olunmaması için işletmecilerin gereken önlemleri alması ve tüketicilerin dikkatli olması önem arzetmektedir."

 

YORUMLAR 8
  • Çorum lu 19 8 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle her kese günaydın biz öğrenciler eve gelmedi geldiğimiz zaman bize yetmiyor bizim için iyi oldu valla
    Cevapla
  • malcom x 8 yıl önce Şikayet Et
    günlerin kısalmaya başladığı zaman saatleride geri almak enerji tasarrufu değil aksine daha fazla enerji tüketmemizi sağlıyor, bence biran önce saatlerin sürekli yaz saatinde kalması daha uygun olacak.
    Cevapla
  • Samet 8 yıl önce Şikayet Et
    Herkezin kafası karışık aslında saatler 7 kasım cumartesi gününü 8 kasım pazara bağlan gece Yani 08-Kasım-2015 saat 04:00'te 1 saat geri alınarak 03:00'e çekilir. Esasen 7 Kasımda değil 8 Kasım da geri alınır. Arkadaşlar 1 günün 24 saat olduğunu ve yeni günün saat 00:00'da başlayıp 23:59'da bittiğini unutmayalım. Kafası karışanlar için ayrıntılı yazdım.
    Cevapla
  • Birisi 8 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca sürekli yaz saati uygulamasında sabah namazını kılmak çok daha kolay. is, okul vs den dolayı Zaten sabah namazı saatinde kalkilmış olunuyor
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Saatler 1 saat geri alınmasa yeridir akşam bir saat daha geç çıkacağız yerli karanlığa kalacağız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!