Türkiye’nin önemli 'insani' başarısı!

Moğolistan’da eksi 30 derecede test edildi: Birinci oldu

Türkiye’nin önemli 'insani' başarısı!
Türkiye’nin önemli 'insani' başarısı!
GİRİŞ 23.04.2016 09:24 GÜNCELLEME 23.04.2016 09:24

Dünyanın en önemli yardım kuruluşlarından biri olan Tük Kızılayı,  mülteci sorunu ve dramının küresel çapta öne çıktığı bir süreçte insani değerler açısından da anlamı yüksek bir başarıya imza attı.  Türk Kızılayı, pet şişelerin geri dönüşümünden elde edilen polyesterin kumaşa dönüştürülmesi yoluyla yüksek ses ve ısı izalasyonuna sahip yanmayan yeni nesil bir barınma çadırı üretti. Enerjisini güneşten sağlayarak kendi kendini ısıtan çadır, Avrupa Barınma Araştırmaları'nın Moğolistan'da eksi 30 derecede yapılan testinden birinci olarak çıktı.
Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye bu ülkeden gelen mülteci sayısı 3 milyona yaklaştı. Türkiye, bu mültecilerin kamplarda kalanlarınının önemli bölümünü konteyner kentlerde ağırlıyor. Bu çerçevede de Türk Kızılayı önemli bir görev üslenmiş durumda.
Ancak mülteci hareketliliği ve olası bir afet durumuna hazırlık, çadırların önemini gündemde tutuyor.

Çadırlarda yangınlar çıkıyordu

Kızılay’ın klasik çadırları, pamuktan imal ediliyordu. Bu nedenle raf ve kullanma ömürleri kısa oluyordu. Van depremi sonrasında kurulan çadırkentlerde, soba kaynaklı yangınlar çıkmış ve hayatlarını kaybedenler olmuştu. 
Türk Kızılayı, bu sorunları aşmak için bir çalışma yürüttü ve yeni nesil bir çadır üretti. Yeni nesil çadırın malzemesi sentetik. Pet şişelerinin geri dönüşümünden elde edilen polyester, bir tür keçe tipi kumaşa dönüştürülüyor.

Yanmaz çadır

Kızılay’ın ürettiği bu çadır, yüksek ses ve ısı yalıtımına sahip. Üstelik bu çadırın kumaşı yanmaz nitelikte ve geç tutuşuyor. Çadırın zeminine yerleştirilen bir nano teknoloji ürünü keçe, doğal bir kalorifer fonksiyonuna sahip. Çadır, içini ısıtma enerjisini güneşten bir panel aracılığıyla sağlıyor.

Eksi 30 derecede test edildi

Bu çadır, Avrupa Barınma Araştırmaları Enstitüsü tarafından bir kış boyunca soğuk Moğolistan bozkırında teste tabi tutuldu.
Test, eksi 30 derecede yapıldı. Eksi 30 derecedeki soğukta bile çadır kendi içini doğal ısıtma sistemi ile 20 derecede tutmayı başarabildi. Türk Kızılayı’nın çadırı, bu testten birinci olarak çıktı. Ve bazı Avrupa ülkelerinden daha üretime geçmeden sipariş almaya başladı.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti