Dokunulmazlık oylamasında kabul edilen 1. madde nedir?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi ikinci tur oylamada 373 oyla kabul edildi. Dokunulmazlık oylamasında 1. tur 18 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşmişti. 2. tur oylama ise bugün Mecliste başladı. Peki dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili 1. madde nedir? 2. madde kabul edildi mi? Ayrıntılı bilgi haber7.com'da..

Dokunulmazlık oylamasında kabul edilen 1. madde nedir?
Dokunulmazlık oylamasında kabul edilen 1. madde nedir?
GİRİŞ 21.05.2016 08:52 GÜNCELLEME 21.05.2016 08:52
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dkunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi ikinci tur oylamada 373 oyla kabul edildi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili 1. tur oylama 18 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşmişti. 2. tur oylama ise bugün Mecliste başladı. Peki dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili 1. madde nedir? 2. madde kabul edildi mi? İşte ayrıntılar.. 

CHP'liler SALONU TERK ETTİ

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda ikinci tur oylamalar bugün yapılacak. TBMM Genel Kurulu bugün saat 10.00’da toplandı. Toplantı, CHP'liler ile Meclis Başkanı İsmail Kahraman arasındaki laiklik tartışması ile başladı.

Tartışmanın büyümesinin ardından CHP'liler salonu terk etti.

1. ve 2. Madde oylandı! İşte çıkan sonuç

TEKLİFİN 2. MADDESİ 374 EVET OYU İLE KABUL EDİLDİ

1'inci maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin 2'nci maddesi için oylama başladı. 2. madde oyları tasnif edildi. Resmi olmayan sonuçlara göre 374 evet oyu ile 2. madde de Meclis'te kabul edilmiş oldu. 136 vekil ise ret oyu kullandı.

TEKLİFİN 1'İNCİ MADDESİNDE 373 EVET OYU ÇIKTI

Tartışmaların ardında dokunulmazlık teklifinin 1'inci maddesi için oy kullanma işlemi başladı.

Teklifin birinci maddesi yapılan oylama sonucunda ilk turda 373 evet oyu ile kabul edildi. 138 vekil ise oylamada hayır oyu kullandı.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASINDA KABUL EDİLEN 1. MADDE NEDİR? 

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği değişikliği teklifinin 1. maddesi 2. tur oylamada kabul edildi. Peki 1. madde nedir? 

1.madde: Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği teklifi, TBMM'de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, anayasanın "yasama dokunulmazlığı"nı düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

TEKLİFİN TÜMÜ OYLANIYOR

Genel kurulda 2 madde ile teklifin tümünün oylaması yapılacak. Milletvekilleri toplamda 3 gizli oylamaya girecek. AK Parti, görüşmesiz oylama yapılacak oturumları TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yönetmesini kararlaştırdı. Böylece oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’ın bu kez oy kullanması sağlanacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN DOKUNULMAZLIK AÇIKLAMASI: MİLLETE GİDİLİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "ATA" ile saat 11.25'te Trabzon'a geldi.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Trabzon Havalimanı'nda, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve diğer yetkililer karşıladı.

Çok sayıda vatandaş da ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılamak üzere havalimanında hazır bulundu.Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan da Trabzon'a geldi.

Burada dokunulmazlık sorusuna cevap veren Erdoğan, "Bu oylama eğer 367 aşılmazsa, bu işin asıl sahibi olan millete gidecek.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASIYLA İLGİLİ İLK TUR OYLAMA NASIL SONUÇLANMIŞTI?

TBMM'de 4 partininde katıldığı dokunulmazlık görüşmeleri sona erince yasa değişikliğinin birinci tur oylaması 18 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilmişti. İşte dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili 1. tur oylamanın sonuçları.. 

1. TUR OYLAMADA 348 "KABUL" OYU ÇIKTI

Genel Kurul'da, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 348 oyla kabul edildi. 

Buna karşın oylamada 155 ret, 8 çekimser ve 25 boş oy çıktı.

MADDELER GÖRÜŞÜLÜYOR! 1. MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlıklarla ilgili maddelerin görülmesine devam ediliyor.

1. Madde oylandı. 531 vekilin katıldığı oylama sonucunda 1. Madde 350 oyla kabul edildi. Oylamada 148 "ret",  27 "boş", 5 çekimser oyu çıktı. 1 oy ise geçersiz sayıldı. 

Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor. 

2. MADDE OYLANDI

Dokunulmazlık teklifinin 1. maddesi 148 ret oyuna karşılık 350 oyla, 2. maddesi de 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edildi.

İKİNCİ TUR  BUGÜN GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

İkinci tur görüşmeler için Genel Kurul 20 Mayıs Cuma günü saat 10.00'da toplandı.

20 Mayıs'ta Antalya'da kampa girecek olan CHP, teklifin ikinci tur görüşmelerinin cuma günü yapılacak olmasına tepkiliydiler.

Teklif, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve Meclis'te bekleyen tüm dosyalar için dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngörüyor.

AK Parti'nin teklifine CHP ve MHP destek olacağını açıklamıştı. HDP ise hayır oyu kullanacak. Anayasa değişikliği oylamaları, iki turlu olacak ve gizli yapılacak.

Teklife destek olacaklarını açıklayan üç partinin toplam oy sayısı 489. 367 evet çıkması halinde teklif kabul edilmiş olacak.

Teklif kabul edilirse, 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak. 677 fezleke doğrudan yargıya teslim edilecek.

REFERANDUMA GİDİLECEK Mİ?

TBMM'de Anayasa değişikliği için oylanan dokunulmazlık kararının Meclis'ten geçmesi için 367 salt oyun elde edilmesi gerekiyor. Eğer oylamada 300'un altında kalınırsa yargı yolu açılıyor. 330 ile 367 oy arası ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne referandum kararını götürecek.

Kimleri kapsıyor?

Anayasa değişikliği teklifi, hakkında dosya bulunan milletvekillerini ilgilendiriyor. Mecliste halen 138 milletvekili hakkında 667 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Ancak, teklif yasalaşıncaya kadar sayı değişebilir.

Dosyası bulunan 138 milletvekilinin 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili ve Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka...

Süreç nasıl işleyecek?

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması, üyeliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması, hakkında suç isnadıyla dosya düzenlenen milletvekili için yargı yolunu açıyor.

Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle mümkün olacak. Kararın Genel Kurulda okunduğu anda milletvekilliği düşecek.

Düzenleme; Cuma günü yasalaşması halinde, vakit kaybetmeksizin onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilecek. Cumhurbaşkanı'nın 15 gün inceleme süresi bulunuyor.

YORUMLAR 1
  • kadir 7 yıl önce Şikayet Et
    abd ab türkiyedeki yaşayan halkın nerkadar akıllı güçlü devletine sahip halk oldugunu gördü biz orta dogu degiliz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır