Kurşunlu Camii onarıma alınıyor

Teröristlerin 500 yıllık tarihi Fatihpaşa Cami (Kurşunlu Camii), restorasyon çalışmaları için gün sayıyor.

Kurşunlu Camii onarıma alınıyor
Kurşunlu Camii onarıma alınıyor
GİRİŞ 31.05.2016 13:26 GÜNCELLEME 31.05.2016 13:30

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, sokağa çıkma yasağı sırasında terör örgütü PKK mensuplarınca ateşe verilen ve kullanılamaz hale gelen 500 yıllık tarihi Fatihpaşa Cami (Kurşunlu Camii), restorasyon çalışmaları için gün sayıyor.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının ardından terör örgütü PKK mensupları, 7 Aralık 2015’te 500 yıllık tarihi Kurşunlu Cami’yi ateşe vermiş, yangın zor şartlar altına söndürülmüş ve cami kullanılamaz hale gelmişti. Yaklaşık 4 buçuk ay süren sokağa çıkma yasağı 17 Mart’ta kaldırılmış, bu tarihten itibaren de ilçede bulunan tarihi eserlerin durumu ile ilgili çalışma başlatılmıştı.

"HEDEFİMİZ 2017’NİN SONUNDA CAMİMİZİ HİZMETE AÇMAK"

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, kullanılamaz hale gelen Kurşunlu Cami’de incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Evsen, Kurşunlu Cami’nin 1516 yılında yani 500 yıl önce yapıldığını söyledi. Caminin önemli özelliklerinden bir tanesinin ilk Osmanlı eseri olduğunu belirten Evsen, “Kurşunlu Cami, Diyarbakır’ın en güzel camilerinden bir tanesi. Caminin 2008 yılında proje kapsamında restorasyonunu gerçekleştirdik. 2 yıla yakın bir süre zarfında, restorasyon çalışmaları tamamlandı ama bu terör olaylarından dolayı camimiz harap durumda. Özellikli bir cami dedim, çünkü minberi ile mihrabı ile özellikle ahşap yapıları ile Diyarbakır’ın en güzel camilerinden bir tanesi. Bu güzel cami en kısa sürede inşallah, projelerini hazırlayıp restorasyon çalışmalarına en kısa zamanda başlayacağız. İnşallah 15-20 günlük süre zarfında buranın ihale aşamasını bitireceğiz, restorasyonunu yapmaya başlayacağız. Hedefimiz 2017’nin sonunda buranın restorasyon çalışmalarını bitirip tekrar camimizi hizmete açmak olacaktır. Çok ciddi bir maliyet buraya harcanacak. Terör olaylarından 11 kültür varlığımız zarar gördü bunların 9 tanesi cami, Dört Ayaklı Minare, iki tane kilise bunlar ciddi tahribat gördü, zarar gördü. İnşallah en kısa zamanda onlarında restorasyonlarını gerçekleştirip hizmete açmayı düşünüyoruz” dedi.

CAMİNİN DUVARLARI KURŞUN İZLERİYLE DOLU

Yaklaşık 4 buçuk ay süren çatışmaların ardından basın mensupları, Kurşunlu Cami’yi gezme fırsatı buldu. Terör örgütü mensuplarının yakarak kullanılamaz hale getirdiği tarihi caminin duvarları kurşun izleri ile dolu. 500 yıllık caminin tarihi sütunları da tahrip olurken, cami girişine barikat pencerelerine de mevzi oluşturulduğu görüldü. Yangın nedeni ile caminin içerisi tamamen siyaha bürünürken, içeriyi duvara isabet eden kurşun izlerinden süzülen gün ışığı aydınlatıyor. Caminin dışında yine kurşunların isabet ettiği tüpler bulunurken, etrafta terör örgütü mensuplarının el yapımı bomba için kullandıkları kablo düzenekleri görüldü. Caminin minaresine ise dev Türk bayrağı asıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!