Ünlü Prof. İstanbul için son uyarıyı yaptı!

15 yıl Marmara’daki fayı inceleyen ünlü Fransız deprembilimci Prof. Le Pichon, İstanbul depremine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Ünlü Prof. İstanbul için son uyarıyı yaptı!
Ünlü Prof. İstanbul için son uyarıyı yaptı!
GİRİŞ 24.10.2016 07:27 GÜNCELLEME 24.10.2016 07:36
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Başka sorunlar, siyasi çalkantılar, bölgesel çatışmalar zihnimizin arkasına atmamıza neden oluyor ama İstanbul’u etkileyecek büyük deprem giderek yaklaşıyor. Üstelik bu artık bir “ihtimal” de değil. 

15 yıldır Marmara’da çalışan, deprem doğuracak fayı didik didik eden araştırma ekiplerinden en önemlisi olan ve 1999 Gölcük depremi sonrası Türkiye’ye hemen gelen Fransız Le Suroit gemisinin geçen ay açıklanan verileri bunu açıkça söylüyor.

Söz konusu çalışmaların başındaki isim Fransız Prof. Xavier Le Pichon. Türkiye’nin değerli deprembilimcileriyle yıllarını büyük depremi çözmeye veren Le Pichon’a son bulguları sordum, “Hiç mi iyi bir şey yok?” diye de üsteledim.

İşte Le Pichon’un anlattıkları...

- Birkaç ay önce Marmara’da araştırma yapan Le Suroit gemisinin depremle ilgili bulguları makale olarak yayımlandı. Büyük İstanbul depremi dediğimiz depremi doğuracak Marmara’daki fayın tek parça, tek hat, kıvrımlı iki fay olduğunun kesinleştiği Türk deprem bilimciler tarafından açıklandı.Son araştırmalarınızda ne buldunuz?

1999 yılında Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara’da devam ettiğini, tek bir hatta ilerleyen atımlı fay olduğunu söyledik.  Bu fay üzerinde hareket oranının yaklaşık yılda 20 milimetre olduğunu, bu fayda son kırılmanın 1766’da iki büyük deprem sonrasında gerçekleştiğini, gelecek 30 yıl içerisinde yaklaşık 7.6 büyüklüğünde bir deprem olmasını beklemek gerektiğini de belirttik.

2001’de, Prof. Celal Şengör, İTÜ’den Prof. Tuncay Taymaz ve daha pek çok Türk uzmanla yaptığımız çalışmalar, fay hakkındaki bilgilerimizi doğruladı. O dönemde birçok araştırmacı bu verilerin açıklamak için yeterli olmadığını söylüyordu.

 

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 10
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    gereken tedbir ne ise alınmalı ve böyle fransızı falan ayak bastırmamalı
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bilinen bir gerçek İstanbul veya Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu.Yeni bir buluşmuş gibi sunacağınıza.Zemin etütleri ve bunların doğrultusunda yapılan inşaatlar.Tabi yapılıyorsa çok iyi kontrol edilmeli,klişe bir söz deprem öldürmez doğru dürüst yapılmayan binalar öldürür.Kısacası DEPREM ÜLKESİYİZ DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ.ŞAHSİ ÇIKARLARI BİR KENARA BIRAKIP TOPLUMU DÜŞÜNMELİYİZ.YAPILAN İŞLERİ EHİL İNSANLARA YALANSIZ YAPTIRMALIYIZ HATTA KENDİMİZ ZEMİN ETÜTLERİ VE STATİK PROJELERİ BİZZAT TAKİP ETMELİYİZ.
    Cevapla
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    Zorla deprem yaptıracaklar . pkk olmadı geziyle,gezi olmadı bi daha pkk yi denediler o da olmadı fetöyle oda olmadı darbeyle e o da olmadı ne kaldı deprem.Yıkamayacaksınız ulaaan...
    Cevapla
  • zeki Alperen 7 yıl önce Şikayet Et
    2-Fakat hiç bir deprem İstanbul'un kendisini de vurmamış olup hep civarına büyük etkiler yaratmış kendisinde ise ancak 4-5 şiddetinde hissettirmiştir. İstanbul depremleri ya 129 Yıl peşinden yine ya 126 veya 256 yıl sonra gerçekleştirmiştir. Bu şehirdeki depremlerde açık söyleyelim ki yerden kaynaklı değil. Gökten yani Kur'an-ı Kerim'de belirtildiği gibi Gök deki bir gücün yerdeki faya etki ederek yeri içe doğru batırmaktadır. Mülk:16 Göktekinin sizi yere geçirivermeyeceğinden emin mi oldunuz? (O zaman) bir de bakarsınız yer yüzü şiddetle çalkalanıyor.
    Cevapla
  • Adiga81 7 yıl önce Şikayet Et
    Mutlak kudret sahibi Allah'tır (c.c.) Koymuş olduğu yaratılış kuralları işlemektedir ve zamanı gelince gereğini yapacaktır. Ancak bilim diye birşey var, magma hareketleri kıta plakalarının hareketleri takip edilebilir ve insanlara fikir verebilir somut şeylşerdir. Fay hattı denizden geçmekle birlikte istanbuldaki depremler son derece şiddetli hissedilir. Ayasofia bile tarihte defalarca depremlerden hasar görmüştür. Minaresi yıkılmıştır. Gölcük depreminde bile istanbulda hissedilen deprem 6 nın üzerindedir ve yıkım oluşmuştur.
    Cevapla
  • efe 7 yıl önce Şikayet Et
    istanbul'da deprem melih gökçek'in dediği gibi haarp eliyle olur...fransız biz belirlediğimiz zaman içinde yaparız demediği kalmış...
    Cevapla
  • İsimsiz 7 yıl önce Şikayet Et
    Cahillikte sınır tanımıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!