'Gavur İzmir' lafı nereden geliyor?

Ege Üniversitesi yeni akademik yılı, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın 'Türkiye Tarihinde Ege' başlıklı ilk dersi vermesiyle açıldı.

GİRİŞ 03.10.2017 10:07 GÜNCELLEME 03.10.2017 10:18
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ege Üniversitesi 2017-2018 akademik yılı, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış dersi ile başladı.

Verdiği ilk derste İzmir’in sadece bir kıyı kenti olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ortaylı, Bayraklı’da da önemli kazılar gerçekleştirildiği belirtti.

"İZMİR'DEKİ AİLELER ARASINDA HAÇLI SEFERLERİNDEN KALANLAR VAR"

İzmir’deki Helenistik nüfusun büyük İskender döneminden kalmadığını belirten Prof. Dr. Ortaylı, "Ege adalarının ve Yunanistan’ın çalışkan ve fakir köylüleri buraya göç etmiştir. İzmir’in Helenistik nüfusu budur. Arazileri düzeltmiş, kanal açmışlardır. Bunların başka yerlerde görülmesi mümkün değildir. İstanbul helenizminden daha çalışkandırlar. Buranın levantenleri 17,18'inci asırda göç eden sadece Fransızlar ve İtalyanlar değil Hollandalılar, Avusturyalılar hatta Danimarkalılardır. İzmir’deki aileler içinde Haçlı seferlerinden kalanlara bile rastlayabilirsiniz. Bunların helenik nüfusla alakaları yoktur." diye konuştu.

"GAVUR İZMİR LAFI..."

İzmir’in yerleşik nüfusunun çevre köy ve kasabalardan gelenler olduğunu belirten Prof. Dr. Ortaylı, "Bunların şehrin iktisadi hayatı üzerinde dominant faktör olması düşünülemezdi. Girit, Bosna, Arnavutluk ve Bulgaristan’dan göçlerle gelen insanlar belki ilk anda bereketli toprakta Hristiyan unsurun olmasına kızmış olabilirler. Gavur İzmir lafı başkalarından çok onların koyduğu bir ad olabilir.

"KAVGA ETMEKTENSE TİCARETTE BOY GÖSTERDİLER"

Gavur İzmir diyen adamlar kavga etmektense bu bereketli topraktan istifade etmeyi tercih etmişlerdir. Şehrin sanayi ve ticaretinde boy göstermişlerdir. Yunan işgali sırasında Helenistik nüfus, Yunan valisinin levantenleri tuttuğunu, kendilerine fırsat vermediklerini söylerlerdi. İşgalin bittiği 9 Eylül günü arkada yangın geçiren ve o yangının niçin çıktığı belli olmadığı bir harabe kalmıştır.

YORUMLAR 10
  • Mustafa çoban 6 yıl önce Şikayet Et
    Boşa demiyormusuz
    Cevapla
  • ömer 6 yıl önce Şikayet Et
    essahtan gavur izmir koskoca komakda cami yok
    Cevapla
  • H.B.V 6 yıl önce Şikayet Et
    Yani ..Doğrumu? :)).
    Cevapla
  • Samy 6 yıl önce Şikayet Et
    Gavur İzmir lafını çok daha farklı aktaran tarihçiler de var...Bence onların görüşleri daha makul geliyor...Bu laf Osmanlı İzmir' in tamamını feth edememiş. Bizans' ın elinde kalın kısım için kullanılmış. Bizimkiler çok meraklı olduğu için de üstlerine alınmış...Yapacak bir şey yok...Adın çıkmış dokuza inmez sekize...
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    galip olan allahtır.
    Cevapla
  • illimıni 6 yıl önce Şikayet Et
    her yere aynı lafla giriyon hacı hayırdır başka laf yokumu sende
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti