İlk kez haber7 görüntüledi: İşte Osmanlı sevgisi

Haber7 ekibi olarak geçtiğimiz günlerde Rusya ve Esed güçleri tarafından bombalanmaya başlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi'deki başarılı diplomasisi sayesinde çatışmasızlığın sağlandığı İdlib'de halkın nabzını tutmaya devam ettik.

GİRİŞ 20.09.2018 09:57 GÜNCELLEME 20.09.2018 14:11
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

İbrahim Günay ve Serkan Üstüner'in izlenimleri / İdlib

Esed'in varil bombalarını kullandığı binlerce insanın hayatını kaybettiği İdlib'e bağlı Maarat El Numan beldesinde halka mikrofon uzattık.

 

 

Beldenin her tarafında Osmanlı'nın izi mevcut. Bunlardan biri de XVII. yüzyılda tasarlanmış Murad Paşa Hanı. hanın revaklı avlusunun ortasına mescid-tekke yerleştirilmiş. Hana bitişik olan ikinci bölümde imaret, fırın, hamam gibi yapıların yer aldığını gördük.

Murad Paşa Hanı avlusu

ZALİM ESED TARİHİ YAPILARI DA HEDEF ALDI

Savaş öncesi derlenen döşeme mozaikleriyle mimari elemanların sergilendiği müze durumunda olan han, Esed’in bombardımanları sonrası büyük zarar görmüş durumda. 

HALKIN OSMANLI SEVGİSİ

Maarat El Numan beldesinde yerel halk bu eserlerin zarar görmemesi için ilginç bir yöntem bulmuş. İçinde Herkül mozaikleri bulunan mekanda mozaikleri korumak halk çeşitli önlemler almış durumda. Bombaların isabet ettiği yerler tekrardan örülmüş, kırılan mozaikler bir gün belki bu tarihi mekanlar restore edilebilir düşüncesiyle çuvallara doldurulmuş sağlam olanların da önüne taşlardan bir nevi barikat kurulmuş.

Halk mozaikleri korumak için çuvallarla barikat ördü.

Ayrıca beldede Selçuklu dönemi eseri ulucami (XII. yüzyıl), Nebî Yûşâ Mescidi ve Makam Türbesi (604/1207), Şâfiî (Ebü’l-Fevâris) Medresesi, Esad Paşa Hanı (1166/1753), Maarre Kalesi gibi anıtsal özellikte yapılar bulunmakta.

"DEVLETİNİZİN VE ERDOĞAN'IN KIYMETİNİ BİLİN"

Hanın savaştan daha fazla zarar görmemesi için canla başla mücadele eden yerel halka mikrofon uzattık. Esed'in varil bombaları altında neredeyse tüm ailesini kaybeden Ebu Hamza, "Sizler çok şanslı bir milletsiniz, Erdoğan gibi bir lideriniz var. Osmanlı torunlarısınız. Bu gördüğünüz eserlerin tamamı Osmanlı'ya ait. Ben tüm ailemi Guta'da kaybettim. Son bir nefes olarak İdlib'e yerleşmiştik, ama son günlerde Esed burayı da bombalamaya başlamıştı. Allah sizden ve lideriniz Erdoğan'dan binlerce kez razı olsun. Erdoğan devreye girdi ve belkide onun sayesinde şuanda hayattayım."

Ebu Hamza

"6 AY BOYUNCA ARPA YEDİM"

Bölgede haber çalışması yaparken karşılaştığımız bir diğer vatandaş savaşın acı yüzünü bize şöyle tarif etti; "Ben ve ailem Guta'dan buraya göç ettik. Burası bizim için gidebileceğimiz son yer. Ailemle Guta'da kaldığımız günler hiç aklımdan çıkmıyor. Günlerce aç yattık. 6 ay boyunca çocuklarımla sadece arpa yedim. Artık bu savaşın bitmesini istiyoruz. Çocuklarımız perişan, bizler perişanız. Türkiye'ye ve Erdoğan'a çok şey borçluyuz. Bize kapılarınızı açtınız, yardımlar gönderdiniz. Gerçek Müslüman nasıl olunur onu gösterdiniz"

Halk Esed ve destekçisi Rusya'nın havadan hedef gözetmeksizin yaptığı bombardıman yüzünden zarar gören Osmanlı eserlerinin savaş bittikten sonra tekrar restore edilip varlığını korumasını istiyor. 

 

 

YORUMLAR 21
  • Adil 5 yıl önce Şikayet Et
    Gelibolu da ençok suriyeli şehidin adresidir.Maret el numan , bu ismi eski şehitlikleri gezince görmüştüm.Idlib e bağlı olduğunu ögrenince çok şaşırmıştım.İsteyen Gelibolu da Akbaş şehitliğinin arka yolundan giderse , suriyeli şeh
    Cevapla
  • Acar 5 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim yardımcı olalım eyvallah ama iyiside geldi kötüsü de. Her türden insan geldi. Biraz elemek lazım
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Biz her daim devletimizin, Cumhurbaşkanımızın yanındayız.Keşke ana muhalefet de bu gerçeği görse. Keşke insanlar algı operasyonlarına inanmasa. Devletin yanında olsa.Ülkeyi kötüleyerek dış düşmanlara zemin hazırlamasa.
    Cevapla
  • parasuz adam 5 yıl önce Şikayet Et
    reisimizden...ALLAHIM RAZI OLSUN..IDLIP ICIN....
    Cevapla
  • saydemir 5 yıl önce Şikayet Et
    Haber7 ye teşekkür.Türkiyenin kıymetini bilen bilir,Azizim Erdoğan’da bilinir ve takdir edilir,çünkü o her daim mazlumun yanında olmuştur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!