Türk askeri ABD askerleriyle çatışır mı?

Türkiye Fırat'ın doğusuna yapacağı operasyon için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Erdoğan " Birkaç güne operasyon başlıyoruz" dedi. Şimdi herkesin en çok sorduğu soru şu: Türk askeri teröristleri eğiten ABD askerleriyle karşı karşıya gelir mi?

GİRİŞ 12.12.2018 15:00 GÜNCELLEME 12.12.2018 16:00
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner - Haber7.com / Özel Haber

 

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde Fırat'ın doğusunda yapılacak operasyonun başlayacağını duyurdu. Haber7.com olarak Türkiye'nin önemli askeri stratejistleri Mete Yarar, İbrahim Keleş ve Çetiner Çetin'le konuştuk.

Başlayacak operasyonda ABD askerleriyle karşı karşıya gelinip gelineyemeceği ve karşılaşıldığı takdirde Türkiye'nin nasıl bir refleks göstereceğini sorduk. 

İLK OLARAK İKİ YER TEMİZLENECEK

 

 

Mete Yarar:  Sayın Cumhurbaşkanı’nın kullandığı tabire baktığımızda “birkaç güne başlıyoruz” sözlerini şöyle değerlendirmek lazım: Hava şartları, konjonktürel ve bölgede yaşanan gelişmelere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Zaman dilimi olarak şu gün demek doğru olmaz. Çünkü herkes şu soruyu soruyor: “Yarın operasyon olur mu?” Şu var: Normalde bu tür operasyonlarda intikal ve hazırlık atışları operasyonun içerisinde yer alır. Muhtemelen hazırlık atışlarında yakın zamanda görebiliriz. Harekat alanı 550 km bu alan içerisinde safhalar şeklinde ilerleyecektir ve ilk yerlerden başlayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı sıkılıkla iki yerden bahseder “ El Ayn Arap ve Telebyad” bu iki yerin sahiplerine teslim edilmesi gerektiğinin sürekli altını çizer. Geniş alandan ziyade bölge bölge ilerleyecektir .

Bu harekatın diğer harekatlardan farkı şu: Bölge olarak daha kolay ama siyasal açıdan çok daha zorlu bir süreç Türkiye’yi bekliyor. Geçmişte El Bab harekatında da bu olay olmuştu. Türk askeri bu konuda tecrübeli. ABD askerlerinin haberdar edilmesi ve koordinasyonla ilgili. El Bab’da böyle 40 köy temizlenmiştir.

İbrahim Keleş: Operasyon çok daha önceden başlaması gerekirdi.  Şimdiye kadar ABD yüzünden tehir edildi. Çünkü Türkiye sınırında bir terör devleti ve ordu yapılanmasına gidiliyordu. Aynı zamanda bir nüfus değişimi de yapıldı. Bu harekatın çalışması önceden yapılmıştır. Sadece artık düğmeye basılması kaldı. Bu bölge çok uzun ve geniş bir bölge. Bu harekat başladığı andan itibaren  birkaç noktadan sınırın diğer bölgesine operasyon düzenlenecektir. Burada hedefler belirlenmiştir. İlk etapta ikiye üçe bölme şeklinde olacaktır. Arkasından da bu alanların daraltıla daraltıla terörden temizlenmesi olacaktır. Biz Fırat Kalkanı’nı 7 ay Zeytindalı operasyonunu 2.5 ayda bitirdik. Bu bölgenin büyüklüğünü dikkate aldığımız zaman bu operasyon Mayıs – Haziran’a kadar devam eder.

ABD ASKERLERİYLE KARŞI KARŞIYA GELİR Mİ?

Biz ABD askerleriyle karşı karşıya gelineceğini zannetmiyorum. Biz NATO’dan dolayı da müttefik olduğumuz için birbirimizin kodlarını biliyoruz. O yüzden karşı karşıya gelmeyiz. Orada 2 bin ABD askeri var. Biz teröristlerle karşı karşıya geleceğiz. ABD 20 üssünden dışarı çıkmayacak. Türkiye’nin bir tavrı var. Sayın Cumhurbaşkanı bunu açıklamıştı: O terör örgütünün içindeki adamlarınızı çekin alın. Yarın biz oraya girdiğimizde sizleri onlara teslim etmek zorunda kalmayalım.” Bu aslında ABD’ye şu mesajı vermektir: Siz terör hattında beraber olursanız siz de hedef olursunuz.

ÇETİN: ABD TERÖR DEVLETİNDEN VAZGEÇMEZ

Çetiner Çetin: Önümüzdeki hafta bölgede askeri hareketlilik artar. Tüm ihtiyaçlar belirlenir. O bölgeye özel kuvvetler ve ÖSO’ya bağlı birlikler oraya kaydırılır. Amerikalıların operasyonda kışlalarından çıkmayacaktır. Kendilerini feda etmeyeceklerdir. ABD, terör devleti iddiasından vazgeçmez ama sahada bunu görmek ister.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 63
  • Mucahit 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah ın izniyle ABD ezer geçeriz
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    gelmez bence abd askerlerinin canı tatlıdır.
    Cevapla
  • gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    simdi bir gercek var Türk topraklarinin yigitleri eksik olmaz ama iki ülkede natoda dolayisiyla karsi karsiya gelmez fakat üzerimize zaten geliyorlar zaten savas acmislar bize pkk/ypg destekcisi ekonomi saldiri borsa dollar oyunu ve bir sürü bahane daha yok F 35 lerde arsa cikti yok sen niye s 400leri aldin sen niye papazi vermiyodun gibi bir sürü saldiri zaten var. arti gezi parkini ve 15. temuzu unutmiyacagiz. ama Amerika cok istiyorsa karsilasmak ozaman sikiyosa gelsinler. Türkiye kendini böldürmez toprakda vermez hangi güc olursa olsun.
    Cevapla
  • ihsan 5 yıl önce Şikayet Et
    abd askerlerinin aklı varsa kaçar
    Cevapla
  • kürt 5 yıl önce Şikayet Et
    abd askerleri çok korkaktırlar türk askerin karşısına çıkamazlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş