Yazımında en çok yanlış yapılan kelime

Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı ''egzoz'' olan sözcüğün, sanayi sitelerindeki tabelalarda farklı şekillerde yer alması hem ilginç, hem de komik görüntüler oluşturuyor.

Yazımında en çok yanlış yapılan kelime
Yazımında en çok yanlış yapılan kelime
GİRİŞ 25.07.2010 15:50 GÜNCELLEME 25.07.2010 15:50
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İçten yanmalı motorlarda yanan akaryakıtın boşaltılmasını sağlayan düzeneğe verilen isim olarak tanımlanan egzoz, İngilizce'de ''exhaust'' olarak kullanıyor.

Türkçe'deki kullanımı ise Türk Dil Kurumuna göre ''egzoz'' olarak belirtilen sözcüğün, özellikle sanayi sitelerindeki iş yerlerine ait tabelalarda birbirinden farklı şekilde yazılması dikkat çekiyor.

Trabzon Sanayi Sitesindeki iş yerlerinin çoğunda ''egzoz'' kelimesinin yanlış yazıldığı gözlendi. Sitedeki bir iş yerine ait iki ayrı tabelada ''egzoz'' kelimesinin hem birbirinden farklı hem de yanlış yazılması örneklerden sadece birini oluşturuyor. Sitede yer alan çok sayıdaki tabela üzerinde doğru kullanımı ''egzoz'' olan sözcüğün yerine, ''egzost, eksöz, eksoz'' yazılması hem ilginç hem de komik görüntüler oluşturuyor.

İNTERNETTE TARTIŞMA KONUSU OLDU

Sözcüğün yazımı konusunda internet üzerindeki paylaşım sitelerinde farklı görüşler savunuluyor.

Paylaşım sitelerinden Facebook'ta bir tartışma grubunda sözcüğün tartışılması için açılan ''İddia ediyorum en çok farklı şekillerde yanlış yazılan sözcük budur: EGZOZ'' bu tartışmalardan yalnızca birisi.

Konuyu başlatan Ömer Kurt isimli kişi, ''Doğru yazana çok ender rastladım. Benim anlayamadığım konu ise bu yazım şekilleri ile iş yeri ruhsatı alırken oradaki görevliler 'bunun doğru yazılışı egzoz, başka türlü isim alamazsın' niye demiyorlar'' ifadelerini kullanırken, tartışmaya katılan diğer bir kişi Michelle Sinikkaya ise ''Bu kelimenin İngilizce aslı ''exhaust'' ve Türkçe'ye en yakın egzost olarak yazılması gerekir'' düşüncesini savunuyor.

Batı kökenli sözcüğün okunuşu ve yazılışı sırasındaki en çok hataya düşülenleri arasında ise şunlar yer alıyor:

''Egzos, egsoz, egsos, ekzoz, ekzos, eksoz, eksos, egzozt, egzost, egsozt, egsost, ekzost,eksozt, eksost, eksöz''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • Marko Paşa 13 yıl önce Şikayet Et
    TDK başka neyle uğraşır. Yahu işiniz gücünüz yokmu? İnsanların nasıl konuştuğunu bırakın artık. Sanayici yok yanlış konuşurmuş, oto tamircisi söyle konuşurmuş... Dönün aynaya bakın geçen gün bir sürü, sürüyle rezaletin daniskası desem az gelecek tam bir felaket yani ama o uydurduğunuz kelimeler nasıl bişey kim uydurmuş nasıl uydurulmuş bunlarla ilgilenin. Sanayicinin ne demek istediğini ben anlıyorsam sorun yok demektir.
    Cevapla
  • Ejder Ejderha 13 yıl önce Şikayet Et
    Egzost kaç kere kullanılacak ki En çok kullanılanlar bile yanlış yazılıyor. Örneğin: Yalnız, yanlış. Bunun yerine yanlız, yalnış şeklinde yazılıyor. Bunlar sık fakat yanlış yazılan kelimeler. Lavabo yerine lavoba gibi. Bir de şu restoran var.
    Cevapla
  • seneracikgoz 13 yıl önce Şikayet Et
    interet- chat. internet yazışmaları yazım hatalarıyla dolu.insanlarımız maalesef düzgün yazmayı unuttu. nasılsın diyorsun cevap belli : ii
    Cevapla
  • yemliha 13 yıl önce Şikayet Et
    sanayicinin ne yazdığı çok önemli de. kardeşim yabancı bir kelimeyi sanayicinin ne yazdığı neden bu kadar önemli olsun ki türk dil kurumu daha kendi türkçemizdeki bir çok kelimenin nasıl yazılacağını kafasına göre değiştirip durmadı mı. bir de bir sürü uyduruk kelime türettiler. Bu katliamların yanında bizim sanayicimiz yabancı bir kelimeye egzost demiş ne olur
    Cevapla
  • Orcun Bayram 13 yıl önce Şikayet Et
    ıHaber 7 bile yanlış yazmş en fazla yanlışı buldum.. Yorum saatlerine bakın saatleri ayırırken iki nokta işareti ( : ) konulmuş. Ve çoğumuz öyle biliyor. Fakat saat bildirilirken araya iki nokta değil nokta (.) işareti konulur. yanlış olan "25 Temmuz 2010 15:50 " doğrusu "25 Temmuz 2010 15.50"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor