Işıkara'dan korkutan açıklama

Ölüdeniz'deki 6 şiddetindeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Yüzeye 5-6 kilometre derinde olsaydı 17 Ağustos depreminde olduğu gibi üzücü sonuçlar ortaya çıkabilirdi." dedi.

Işıkara'dan korkutan açıklama
Işıkara'dan korkutan açıklama
GİRİŞ 11.06.2012 13:39 GÜNCELLEME 11.06.2012 13:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Muğla Ölüdeniz'de dün meydana gelen 6 şiddetindeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, ''İnsanlar bilinçsizlikten binalardan atlıyor, deprem bilinci olsa bunlar yaşanmaz'' dedi.

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği (AHDER) Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 büyüklüğündeki bir depremin artçı şoklarının bir süre daha devam edeceğini belirtti.

Bölgede deprem hareketliliğinin her zaman olduğunu ifade eden Işıkara, ''Geçen yıl şubat ayında Balıkesir'de yaptığım bir toplantıda Türkiye'nin riskli bölgelerini açıklamış ve dün deprem meydana gelen bölgeden de bahsetmiştim. Yaşanan deprem beni haklı çıkardı. Bölgenin deprem açısından riskli bölge olduğu biliniyor. O nedenle bölgede irili ufaklı depremler yaşanabilir'' diye konuştu.

Işıkara, deprem esnasında binalardan atlamalar nedeniyle yaralanmalar yaşandığını dile getirerek, şunları söyledi:

''İnsanlar bilinçsizlikten binalardan atlıyor, deprem bilinci olsa bunlar yaşanmaz. İnsanlar mutlaka depremler, yaşadıkları binaların depreme dayanıklılığı ve deprem esnasında yapılacaklar konusunda bilinçlendirilmeli.

Ölüdeniz depreminin yüzeye yakınlığı 20 kilometre, bu oran 5-6 kilometre olsaydı sonuçları da yıkıcı olurdu. Deprem yüzeye yakın olsaydı 17 Ağustos depreminde olduğu gibi üzücü sonuçlar ortaya çıkabilirdi. Bölgede yaşayan insanlar mutlaka yaşadıkları binaların depreme dayanıklılığını gözden geçirmek zorundalar.''

-''Bu depremi bekliyorduk''-

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise Ege Bölgesi'nde son 1 ayda depremsel bir hareketliğin söz konusu olduğunu söyledi.

Bölgenin depremsellik anlamında hareketli bir bölge olduğunu vurgulayan Gündoğdu, ''Fethiye'de 1957 yılında 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış, dönemin kaymakamının bir gün önce yaşanan 4.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında insanları evlerine sokmaması sayesinde çok az can kaybı yaşanmıştı. Bu olayı bilen Fethiyeliler, biraz tedirginler. Gelecekte bölgede depremler yaşanabilir. Bölgede tsunami yaşanma ihtimali de söz konusu. Bu ne zaman olabilir, belki 100-200 yıl sonra. Bu konuda net bir şey söylemek zor'' diye konuştu.

Gündoğdu, depremin ardından yaşanan artçı sarsıntılara dikkat çekerek, şöyle dedi:

''Bölgede artçı sarsıntılar bir kaç gün daha sürebilir. Depremin yaşandığı ana fay hattı dışında bölgeden geçen diğer faylarda da deprem sonrasında bir hareketlilik yaşandı. Biz, bu depremi bekliyorduk. Bölgedeki hareketlilik normal, anormal bir durum söz konusu değil.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • veysel kaya 11 yıl önce Şikayet Et
    off be ahmet mete ışıkara off. ahmet mete ışıkara falaket tellallıgı yapıyor diye düşünüyorum iki de bir ekrana çıkıp. devlet ve kişisel tedbirimizi alalım, gerisi allahın takdirine kalmış bir durum. şu olcak bu olacak diye de yaşanılmaz ki. lütfen artık sussun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...