İstanbul'da yılın ilk karı beyaza bürüdü

İstanbul'da beklenen kar yağışı sabah saatlerinde başladı. Büyükçekmece, Beylikdüzü, Hadımköy gibi İstanbul'un batısında kalan yerlerde saat 04.30 sıralarında kar yağışı görüldü.

GİRİŞ 07.01.2013 06:34 GÜNCELLEME 08.01.2013 02:43
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kar yağışının kenti olumsuz etkilememesi için aldığı tedbirler çerçevesinde yolların buzlanmaması için 691 ton tuz ve 15 ton solüsyon kullandı. Arnavutköy, Beykoz ve Sarıyer'in bazı kesimlerinde kar kalınlığının 20 santimetreye ulaştığı açıklandı.

Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) karla ilgili çalışmalar an be an takip ediliyor. Buradan belirlenen tıkanmış ya da buzlanmış yollara ekipler vasıtasıyla müdahale ediliyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden karla mücadele konusunda yaptığı açıklamaya göre; metrobüs ve otobüs seferlerinde trafikte herhangi bir aksama yaşanmaması için ek seferler konuldu. Metroda 4'lü vagonlar 8'li vagonlara çıkartılıp, raylarda da buzlanmaya karşı çalışmalar yapıldı. 

Bu arada, evsiz 377 vatandaş da Sarıyer Metin Oktay Spor Salonu'na yerleştirildi. Kar kalınlıkları Arnavutköy, Beykoz ve Sarıyer'in yüksek kesimlerinde 20 santimetre, Çamlıca, Başakşehir ve Kemerburgaz taraflarında ise 15 santimetreye kadar ulaştığı belirlendi. Büyükşehir ekiplerinin yaptığı tuzlama çalışmalarında ise; 691 ton tuz ve 15 ton solüsyon kullanıldı. Karla mücadele için 908 araç ile 2 bin 266 personelin mücadele ettiği belirtildi.

İstanbul'da başlayan kar yağışı D-100 Karayolu'nda etkili oldu. Özellikle Şirinevler'de yoğunluğunu artıran kar yağışı görüş mesafesini de düşürdü. Kar nedeniyle karayolda araçlar da yavaş gidince trafik sıkışıklığı oluştu.

 

YOĞUN KAR METROBÜS SEFERLERİNİ ETKİLEMEDİ

İstanbul'da yer yer şiddetini artıran kar yağışı, metrobüs seferlerinde aksamaya neden olmadı. Vatandaşların çoğu aracını evde bırakarak toplum ulaşım araçlarını tercih etti.

Sabah saatlerin başlayan kar yağışı etkisini arttırarak sürdürüyor. Kar yağışı nedeniyle metrobüs seferlerinde aksamalar yaşanmazken, vatandaşlar kendi araçlarının yerine toplu ulaşım araçlarını kullanmayı tercih etti. Belediye ekipleri kaldırım, üst geçit ve merdivenlerde tuzlama çalışmaları yaptı. Metrobusü tercih eden bir vatandaş, "Aracımızı evde bırakmak zorunda kaldık. Servis araçlarıyla dolmuşlarla minibüslerle otobüslerle ulaşım yapmaya çalışıyoruz. Toplu ulaşım araçlarını kullanmak zorundayız. Sarıyer'e gidiyorum. Oradan tekrar bineceğim. O tarafta yolların daha kötü olduğunu söylüyorlar. Yapacağımız bu, kendi araçlarımızla çıkmadık yola" dedi.

Zincirlikuyu'da simit satan Hüseyin Alan ise karda emek parası kazanmanın zor olduğunu, söyleyerek, "Ekmek parasını kazanmaya mecburuz. Eve ekmek götürmek zorundayız. Karadeniz horonu teperek ayaklarımı ısıtmaya çalışıyorum. Bu karda kışta ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz" dedi.


Anadolu Yakası da beyaza büründü

İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı Anadolu Yakası'nı da beyaza bürüdü. Yoğun kar yağışı nedeniyle zaman zaman trafikte aksamalar yaşandı. Kar yağışı hayatı olumsuz etkilese de yer yer kartpostallık manzaralar oluştu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bilgilendirmesi doğrultusunda bu sabah İstanbul'da kar yağışı görülmeye başlandı. Öğle saatlerine doğru kar etkisini artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de kar yağışına karşı alarma geçip herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için önlem aldı.

Kar yağışı İstanbul'un Anadolu Yakası'nda da etkili oldu. Yerleri beyaza bürüyen kar, vatandaşlara da zor anlar yaşattı. Zaman zaman trafiğin aksamasına neden olan kar yağışı, güzel görüntülerin oluşmasını sağladı.

Başakşehir'de yoğun kar yağışı

İstanbul'da beklenen kar yağışı etkisini göstermeye başladı. Yoğun kar yağışı olan ilçelerden biri olan Başakşehir'de kartpostallık görüntüler oluştu. 

Yüksek kesimlerde hafif şekilde yağmaya başlayan kar, ilerleyen saatlerde artarak devam etti. Sabah işlerine gitmek için dışarı çıkan Başakşehirliler kar sürpriziyle karşılaştı. Vatandaşların, yürümekte zorluk çektiği gözlendi.

Kentin pek çok yerinde hazır bekletilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait kar küreme araçları, buzlanmaya karşı tuzlama çalışmaları yaptı. Yüksek kesimlerde hafif şekilde başlayan yağışın ilerleyen saatlerde artarak devam etmesi bekleniyor.

Yetkililer kar yağışı nedeniyle yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı vatandaşların tedbirli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

'TOPLU TAŞIMA KULLANIN' UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kent genelinde etkili olması beklenen kar yağışıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Topbaş, "Çok zorunlu kalmadıkça özel araçların trafiğe çıkmamasını ve toplu taşımanın tercih edilmesini önermekteyiz" dedi.

İBB KAR ÖNLEMİ ALDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 3 bin 500 km'lik yol ağında tedbir aldı. İşte onlardan bazıları: 

Metrobüs ve otobüs seferleri artırılacak, 1200 ek sefer düzenlenecek

İstanbul Şehir Hatları vapurları, yoğunluğa göre ek sefer yapacak

Trafik ekipleri, kış lastiği uygulamasıyla ilgili denetim yapılacak

82 ayrı noktada 2 bin ton solüsyon 220 bin ton tuz depolandı

Kritik kavşaklarda 40 kurtarıcı 24 saat bekletilecek...

İstanbul Valisi'nden tatil açıklaması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Kar yağışı nedeniyle okulların şu an için tatil olması söz konusu değil. Akşam saatlerinde tekrar değerlendirme yapacağız" dedi.

YARALI TAŞIYAN AMBULANS KARDA MAHSUR KALDI...

Beşiktaş'ta yaralıyı hastaneye götürmeye çalışırken olay yerinde mahsur kalan ambulansı polis ekipleri kurtardı.

İstanbul'da ana arterlerde kar yağışı nedeniyle sorun yaşanmazken, bazı ara sokaklarda araçların kaymasıyla kazalar meydana geldi. Beşiktaş Ulus Kelaynak sokakta da kayganlaşan yolda sürücüler zor anlar yaşadı.

Alınan bilgiye göre; kar nedeniyle kayganlaşan yolda duramayan bir araç, hızla yokuş aşağıya giderek arabasının bagajından bir şey almaya çalışan Mehmet A.'ya çarptı. Çarpmanın etkisiyle Mehmet A.'nın yaralanması üzerine olay yerine sağlık ekipleri çağrıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri
Mehmet A.'ya ilk müdahaleyi yaparak hastaneye götürmek üzere ambulansa bindirdi. Ancak bu sırada ambulans, kar nedeniyle yokuş yukarı çıkarmayarak olay yerinde mahsur kaldı. Daha sonra olay yerinde bekleyen polisler ise canla başla mücadele etti. Ellerine kürekler alan polisler, ambulansın gideceği yolu tamamen açmaya çalışırken, vatandaşlar ise polislerin bu çabasını sadece seyretti.

Polis ekiplerinin uzun süren uğraşlar sonucunda yolu açması üzerine ambulans hastaneye gidebildi.
Mehmet A. ya çarpan sürücü ise, "Yol kaygandı araba kaydı ve ona çarptım" dedi.

Öte yandan diğer sürücüler de sokakta zor anlar yaşadı. Araçları patinaj çeken sürücüler yokuş yukarı çıkamadı. Daha sonra olay yerine gelen tuzlama tuzlama ve kar küreme çalışmaları yaparak yolu açtı.

KAYNAK: CİHAN, İHA, AA
YORUMLAR 7
  • KANAS 1 11 yıl önce Şikayet Et
    gar gar dediniz aha da geldi rahmet. gönlü olmustur medyanin gar yaginca ,,herifler cumartesiden bu yana gar geliyor dedi ,,diretiler :)))
    Cevapla
  • cihat genç 11 yıl önce Şikayet Et
    müthiş. ne kadar da güzel yagıyor rahmet...
    Cevapla
  • Kriminal 11 yıl önce Şikayet Et
    :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) . bırakın onu bunuda..yağan kar tanelerinin bir tanesini bile havada çarpıştırmayan ve her birini farklı desenlerde yaratan rabbimizin kudretini temaşa edin.............
    Cevapla
  • yavuz kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    cem uz sen başka bölgenin hava durumunu izledin herhalde. istanbulda tahminlere göre pazar gecesi kar yağışı dendi. 5:45 itibari ile yağıyordu. şu an bahçelievler her yer bembeyaz
    Cevapla
  • cem uz 11 yıl önce Şikayet Et
    hadi hayirlisi. metoroloji uzmanlari, persembeden cuma kar var dediler tutmadi. cuma gunu cumartesi kar var dediler tutmadi. cumartesi pazar var dediler yine tutmadi. bugun var diyorlar ALLAH bilir. ama bir gun tutar tahminleri gibi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır