Gürtuna: Eşime saygı duyulmalı

Ali Müfit Gürtuna eşinin başörtüsünü çıkartmasına saygı duyulmasını istedi: 'Ortada bireysel bir tercih var. Herkes saygı duymalı. Nasıl başını örtene saygı duymak gerekirse, başını açıp değişim geçirene de saygı duymak gerekir diye düşünüyorum'

Gürtuna: Eşime saygı duyulmalı
Gürtuna: Eşime saygı duyulmalı
GİRİŞ 14.06.2007 08:45 GÜNCELLEME 14.06.2007 08:45
Bu Habere 186 Yorum Yapılmış

Mesude Erşan'ın haberi


Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, eşi Reyhan Gürtuna’nın türbanını çıkarmasının tamamen bireysel tercihi olduğunu söyledi. Gürtuna, 'Kendi kararıdır. Ne bir baskı ne de bir talep sözkonusudur' dedi.

Gürtuna, konuyla ilgili soruları şöyle yanıtladı:

Eşinizin türbanını çıkarması sizde nasıl bir duygu uyandırdı? Desteklediniz mi?

- Tabii ki böyle bir kararı alması kolay olmadı. Kendisinin ciddi bir şekilde düşündükten sonra karara vardığını biliyorum. Zor bir karardı. Sonunda da verdi. Ben kendisini hiçbir zaman bir baskı altında tutmadım. Tamamen kendi bireysel tercihi.

Eşiniz size danıştı mı?

- Tabii ki. Bana sordu, fikrimi aldı. Defalarca üzerinde konuştuk. Ama kararı kendisi verdi.

BİR KAÇ AY ÖNCE BAŞI AÇIK OFİSİME ZİYARETE GELDİ, ŞAŞIRDIM

Sizce bu radikal bir karar mı?


- Radikal bir karar tabii. Yılların getirdiği bir tarz ve biçimden, toplumca farklı anlaşılan bir başka tarza geçiyor. Esasında bana göre radikal değil, sonuçta birey istediği gibi tercihte bulunabilir. Ama toplumun yüklediği anlam açısından radikal geliyor.

Kararını açıkladığında siz ne dediniz?

- Doğrusu açıklamanın ötesinde, öyle gördüm. Kararını açıklamadan önce fiili bir durumla karşı karşıya kaldım. Evde zaten başı açıktı. Birkaç ay önce ofisime başı açık ziyarete geldi. Böyle bir durumla karşılaştım. Zaten fikri bir değişim içinde olduğunu görüyordum. Çok büyük bir sürpriz olmadı ama şaşkınlık yaşadım.

ROL MODEL OLMAK İSTEMİYOR ELEŞTİRİLERİ GÖĞÜSLEMEYE HAZIR

Bu konuda bazı çevrelerden gelecek eleştirileri göğüslemeye hazır mı?


- Göğüslemeye hazır. Bir takım eleştiriler de olacaktır. En azından maksatlı yaptığını ifade edenler, sormadan önyargıyla yaklaşanlar olacaktır. Ortada bireysel bir tercih var. Herkes saygı duymalı. Nasıl başını örtene saygı duymak gerekirse, başını açıp değişim geçirene de saygı duymak gerekir diye düşünüyorum.

Eleştiriler sizi ürküttü mü?

- Ben olaya hiçbir zaman siyasal açıdan yaklaşmadım. Kendisi de yaklaşmadı. Aslında türbanı çıkarması yeni değil. Asla siyasi veya başka açıdan istismar konusu olmaması için medyadan aylarca kaçmaya çalıştı. Kendisine bu anlamda bir rol model biçilmesini arzu etmiyor.

Şu an kendini nasıl hissediyor??

- Çok rahat ve mutlu. Davaya ihanet etmiş psikolojisi içinde değil. Yıllar boyu oluşan değerler hayatın gerçekleriyle aynı olmamaya başlıyor. Çağın getirdiği bazı değişimler ortaya çıkabiliyor.

Eşim kadar zevkli kadın görmedim

Eşinizin yeni halini daha güzel ve estetik buluyor musunuz?

- Doğrusu önceden de başörtülüydü ama zevk, uyum ve çizgi itibariyle son derece modern ve çok zevkli bir çizgideydi. Onun kadar zevkli giyinen kadın çok az görmüşümdür. Eşim olduğu için söylemiyorum. Çok sade ama o oranda da zevkli ve estetik. Zaten sanatçı olduğu için estetik yönü güçlü, renk algısı yüksek, duygu yönü ağır. Estetik ile örtü ayrı kavramlar. Örtüyle de estetik olabilir, örtüyle de estetik olmayabilir. Örtüsüz de estetik olabilir, örtüsüz de estetik olmayabilir. Estetikle örtü kavramını ayrı tutmak lazım. Eşim her zaman güzeldi...

Şablonculuktan vazgeçmeliyiz

Bundan nasıl bir sonuç çıkardınız?

- Bunu artık bir sorun olmaktan çıkarmamız lazım. Örtünmek de açılmak da bir sorun olmamalı. Biz de bu çözümü kolaylaştırıcı yaklaşımlar sergilemeliyiz. Bugüne kadar gelenekler içinde insanları belli bir şablona sokmaya çalıştık artık bu şablonculuktan vazgeçmeliyiz.

ÇOCUKLAR ÖNCE GARİPSEDİ

Çocuklarınızın tepkisi ne oldu?


- Onlar da şaşırdılar. Önce bir garipsediler. Ama zamanla alıştılar.

Ailenin tepkisi?

- Ailenin büyükleri çok taraftar olmadılar doğrusu. Çok güzel yapmışsın demediler. Ama bir tavır da olmadı.


(Hürriyet)

YORUMLAR 186
  • Meral Y. 16 yıl önce Şikayet Et
    ethem öcal beyefendiye katiliyorum. yazdiklariniza harfiyyen katiliyorum. Ayrcia ben sahsen bir bayanin basini örtüp ahlaksiz olmaktansa, basinin acik ama düzgün giyinisli ve güzel ahlakli olmasini tercih ederim. Allah bizleri bir an bile nefsimizin eline birakmasin.
    Cevapla
  • Polat şen 16 yıl önce Şikayet Et
    . Kendi tercihlerini Allahın emirlerinin önünde görenler herşeyi kaybetmese de kaybedecekleri çok şey vardır.Dünyanın süs,şöhret ve zevkleri geçicidir.Ama aklı başında olanlar sonsuzluk alemini riske atmaz.Ha eğer biz zaten ebedi aleme inanmıyoruz diyen arkadaşların ise çıkıp din adamı gibi fetva vermeye hakları yoktur.Açık kardeşlerimiz yanlış anlamasınlar ama Rabbimizin emirlerine aykırı şeylere saygı duyulmaz.Örtülü kardeşlerimiz!Siz örtünüze sahip çıkmasanız başkaları hiç sahip çıkmaz.
    Cevapla
  • Seyit HAN 16 yıl önce Şikayet Et
    kendinize gelin. Mhp yi savunan arkadaşlarım.Sizler herhalde çok gençsiniz.4,5- 5 yıl önce başımızda MHP vardı.Ecevitin arkasında ürkek ürkek duruyordu.Apo imralı otelinde ağırlanırkende iktidardı,bankalar hortumlanırkende..Lütfen, gerçekten milliyetçiseniz MHP ye oyvermeyin.sonra sizlerde benim gibi hayal kırıklığına uğrarsınız.Ve olan güzelim ülkeme olur.
    Cevapla
  • zeynep güler 16 yıl önce Şikayet Et
    Inandiginiz gibi yasamazsaniz,yasadiginiz gibi inanmaya baslarsiniz... Esinizin acik veya kapali olmasi bizi hic ilgilendirmez.Tesettür emrini biz vermedik ki.Siz bizim ne düsündügümüzü birakin da emrin sahibi icin mazeret bulun.Biz esinize saygi duysak ne olacak,duymasak ne olacak.Hayat onun.Hesap ta.Bizi üzen,Allahin emri böyle ama istenilen durumlarda bu emir cignenebilir havasi yaratmaniz.Hic bir makam Allahin katindakinden daha degerli olamaz.Inaniyorsaniz üstünsüz.Siz neyi neye degistiniz.Cok aci.
    Cevapla
  • rana celik 16 yıl önce Şikayet Et
    2. En tuhafıda birileri zorla başlarının kapatılacağı fobisiyle yaşarken biz zorla açtırılmayı hakikatte yaşıyoruz. Ben örtümden mesleğimden oldum. Yüksek lisansım iptal oldu Başka alana yönelmek için kpss girmek istedim sınava giremedim Neden bu yasaklar baş örtünce modern olunmuyormuş modernite açılmakla olurmuş! Katı kuralları olan insanlara hayatta hiçbir şeyi anlatamazsın mantık at gözlüğü sadece önünü görür sağ sol lugatında yoktur Teknolojı çağında bu mantıktan utanıyorum ve ülkeme yakıştıramıyo
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!