Başbakan Erdoğan'ın 7 kriteri

Erdoğan dün Cumhurbaşkanı Sezer ile yaptığ ıgörüşmeye ilişkin olarak, 'Çok anlamlı geçti' derken, 60 hükümetin hedeflerini açıkladı ve bu hedefler için 7 temel kriter ortaya koydu.

Başbakan Erdoğan'ın 7 kriteri
Başbakan Erdoğan'ın 7 kriteri
GİRİŞ 07.08.2007 07:44 GÜNCELLEME 07.08.2007 07:44
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

• Milli geliri öncelikle 10 bin dolara ulaştırmak.


• Daha ileri demokrasiyi geliştirmek.

• Barış ve dayanışma kültürünü daha da geliştirmek.

• Bölgeler arasındaki dengesizliği ortadan kaldırmak.

• Etnik ve dinsel milliyetçiliği zayıflatmak.

• Önyargıları gidermek, toplumsal mutabakatı sağlamak.

• Geleceğe yürüyen bir Türkiye inşa etmek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 60. hükümeti kurmakla görevlendirildi. Erdoğan, dün saat 11.00'de Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Sezer ile 15 dakikalık bir görüşme yaptı. Görüşmeden sonra açıklama yapan Erdoğan, görevlendirme ile birlikte kabine oluşturulması için anayasal takvim süreci içerisinde çalışmaları yapacaklarına ısrarla vurgu yaptı. Erdoğan, önlerinde Meclis Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümet kurma çalışmalarını bulunduğunu ve bunların hepsinin de içiçe girdiğini belirtirken, kabine kurma çalışmasını en sona koyması dikkat çekti.

Erdoğan, “Anayasal takvim süreci içerisinde çalışmalarımızı yapacağız. Bakanlar Kurulu'nda yeralan isimleri tespit edip sunacağız. Oluşturulacak yeni kabine partinin ilgili kurullarıyla görüşeceğiz, aramıza yeni katılan arkadaşlarımızla değerlendirmeler yapacağız, eksiklikleri gidereceğiz” dedi.

ANAYASAL TAKVİM SÜRECİ İŞLEYECEK

Kabine çalışmalarını istişareye ve müzakereye dayalı olarak yürüteceğini anlatan Erdoğan, kabinenin ne zaman kurulacağına ilişkin sorulara Anayasal takvim sürecini hatırlattı. Erdoğan, “Buradaki öncelikleri arkadaşlarımızla değerlendirip adımları atacağız” dedi.

Başbakan Erdoğan, “Yeni kabineyi yeni Cumhurbaşkanı'na mı sunacaksınız?” sorusuna da aynı cevabı vererek “Anayasal takvimi işleteceklerini” belirtti.

Erdoğan, Meclis Başkanı'nın Perşembe günü seçilme ihtimaline karşılık olarak Çarşamba günü partisinin TBMM'deki grubunu toplayacağını da kaydetti.

Hükümetin kurma görevinin dün alan Başbakan Erdoğan'ın hükümeti kurmak için 45 günlük süresi bulunuyor. Bu süreyi kullanma hakkı bulunan Erdoğan'ın kabineyi sunma süresi 20 Eylül'de sona eriyor.

60. HÜKÜMETİN HEDEFLERİ

4 yıl 8 ay süren 59. Hükümet döneminin tecrübeleri ışığında bazı eksiklikleri giderecek güçlü bir kabine kurmayı amaçladığını anlatan Başbakan Erdoğan, yeni hükümetin Türkiye'yi 2013'e taşıyacak icraatlara imza atacağını kaydetti.

Erdoğan, hedeflere ulaşmak için toplumun hazır olduğunu vurgulayan “Milletimizin özgüveni tamdır. Yeter ki birbirimize şüphe ile değil güven ile bakalım. Bunu başardığımız anda da Türkiye yürüyerek değil sırçama yaparak arzuladığı mesafeleri yakalayacaktır” dedi.

DTP ile MHP'nin Meclis'te tokalaşması ile ilgili konunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, “Bu konuda yorum yapmayı gereksiz buluyorum” şeklinde cevaplandırdı.

Atılacak her adımı görüşmem

Erdoğan, bu hafta TBMM Başkanlığı için muhalefet liderleri ile görüşmeyi düşünüp düşünmediğine ilişkin bir soruya da, muhalefetle diyalog halinde olmaya özen gösterdiğini ve seçimlerin hemen ardından liderleri telefonla aradığını hatırlattı. Erdoğan, “Her attığımız adımda da her konuyu görüşmek şart da değil. Hassasiyetim dayanışmaya dayalıdır. Ama bu yüzde yüz her konuya bağlı değildir” dedi.

İlk ziyareti yarım saat sürmüştü

Siirt Milletvekili olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan, yemini ettiği gün, 58. Hükümetin Başbakanı Abdullah Gül istifa etmiş, ardından da aynı gün saat 17'de Çankaya'ya çıkarak 59. hükümetin kurulması için görevlendirilmişti. Erdoğan o gün Çankaya'da Cumhurbaşkanı Sezer ile 30 dakika süren bir görüşme gerçekleştirmişti. Erdoğan görüşmeye ilişkin olarak, 'Çok anlamlı geçti' derken, ileride cumhurbaşkanı olacak mısınız sorusuna da, 'Yeni hükümeti kurmaktan başka bir düşüncem yok' cevabını vermişti. Erdoğan'ın 2. dönemi için dün çıktığı Çankaya'da Sezer ile yapılan görüşme 15 dakika sürerken, benzer sorularla karşılaştı. Erdoğan'a sorulan sorular, olası kabine değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı seçimi oluşturdu.


(Yeni Şafak)

YORUMLAR 19
  • Dilâra Çamlıbel 16 yıl önce Şikayet Et
    Bu maddeler çok gönül çelici ama..... Çek Cumhuriyeti AB\'ye üye olduktan sonra aldıkları yardımların tamamını eğitim öğretime, ülke genelinde eğitim standartının yükselmesi için okullara, üniversitelere, kütüphanelere harcadı. Yani gençliğe yatırım yaptı.Siz ve sevgili milli eğitim bakanınız meşhur cehaletimizi yenmek için ne tür projeler üretiyorsunuz. merak ediyorum malum herkesin çocuğunu Amerikada okutacak parası yok, burs verip masraflarını karşılayacak zengin arkadaşları da yok.
    Cevapla
  • Nejat DEMİR 16 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Ahmet KARA. Her insan gibi bende sizde cuzi irademizle karar veriyoruz... Yaşadığımız topraklar bir yüce bir millete ve milletin bağımsız, hür ve gelişmiş geleceğine vatan olmuş topraklar... Yani işin özü hepimiz bu ülke için yaşıyoruz ve yaşamalıyız... İrademin beni getirdiği nokta olarak inanarak ve samimiyetimle asrın lideri lafzını kullandım... Hakikaten ülkemizin siyasal geçmişini düşündüğümüz zaman hak vereceğin inancındayım... Refahyol yol hükümeti konusunda bende sizinle yakın bir fikirdeyim...
    Cevapla
  • ABDULLAH 16 yıl önce Şikayet Et
    . dinsel milliyetçiliği zayıflatmak. ben anlamadık ne demek bu dinsel milliyetçiliği zayıflatmak. anlayan varsa açıklarsa sevinirim.
    Cevapla
  • bahadır inci 16 yıl önce Şikayet Et
    VİZE. Sayın başbakanım, birde 8. kriter olarak, istanbula vize koysanız olmazmı, dünyada bir başkent olsaydı bu istanbul olurdu . fakat son 10 yıl içersinde istanbula gelenler , bu şehrin kültürünü güvenini bozdular, yarın bu daha da kötü olacaktır, son 10 yıl içersinde gelenleri geri yollarsanız bu çok doğru olacak, emeklisine konut yardımı ve köye dönüş teşvikleri verirseniz, kapkaç biter,istanbulu bozanlar son 10 yılda buraya gelenlerdir,polis raporlarına baksınlar ! istanbul doğumlular temiz kalmışlar
    Cevapla
  • Ahmet Altındiş 16 yıl önce Şikayet Et
    Gül Sevgili Canım Receb Abim . YÜCE YAR CC YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN AMİN CC Gül Sevgili Canım Receb Abim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak