Türkiye uyuyor, Rumlar götürüyor

Baklavayı "Rum tatlısı" olarak AB'ye sunan Kıbrıs Rum yönetimi, tüm dünyanın "Türk lokumu-Turkish delight" olarak bildiği lokumu "Kıbrıs lokumu" adıyla tescil ettirdi.

Türkiye uyuyor, Rumlar götürüyor
Türkiye uyuyor, Rumlar götürüyor
GİRİŞ 02.11.2007 02:52 GÜNCELLEME 02.11.2007 02:52
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Rum Tarım Bakanlığı, AB ülkelerinde onayları dışında 'lokum' adı altında üretim yapılamayacağını açıkladı. Buna göre, lokum üretimi için Rumların izni gerekecek.

Rum Tarım Bakanı Fotis Fotiu, lokumun isim tescilinin yapılması için aylar önce başvuruda bulunduklarını ve itiraz süresinin 21 Ekim'de sona erdiğini belirterek, 'Bundan böyle AB toprakları içinde lokum Kıbrıs lokumu olarak bilinecek. 'Turkish delight' yerine 'Cyprus delight' olarak anılacak' dedi.

Tarım Bakanlığı Müsteşarı Takis Fotiu da, 'AB içindeki ürünlere artık coğrafi standartlar getiriliyor. Lokumun isim tescil hakkını almamız sayesinde satışlarımızda büyük bir patlama yaşanacak' diye konuştu.

'AB ülkelerinde lokum adı altında ister Latin, ister Yunan alfabesi üretim yapılıp satılamayacak' diyen Fotiu, 'Kıbrıs lokumu ismini kullanabilmek için Rum Tarım Bakanlığı'ndan üretim yeterlilik izni almaları gerekecek. İtiraz süresi geçtiği için artık rahatlıkla lokum bizim diyebiliriz. Tescili önünde engel kalmadı' ifadesini kullandı.

Rum yönetimi Giroskipu Belediyesi 3 yıl önce 2 bin 718 kiloluk dev bir lokum yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.

Rumların ürettiği lokumun rekorlar kitabına girebilmesi için 35 usta, 2.5 ton şeker, 350 kilo yağ ve 150 kilo badem kullanarak 40 saatte dev lokumu tamamlamıştı.

Rumlar her yıl daha büyük lokum yaparak rekorlar kitabındaki yerlerini muhafaza ediyor. Rum yönetimi 2 yıl önce Avrupa Günü dolayısıyla hazırlanan üye ülkelerin milli tatlıları kitabında baklavayı Rum milli tatlısı olarak tanıtmıştı.


FOTIOU: "AB'DE BÖLGESEL TESCİLLE 'LOUKOUMİ' SÖZCÜĞÜNÜ HEM YUNAN HEM DE LATİN HARFLERİYLE KULLANABİLİRİZ"


Kıbrıs Rum yönetimi Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı, lokumun, "loukoumi" olarak, Avrupa Birliği'nde (AB) tescil edilmesi başvurusunun tamamlandığını açıkladı. Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı Müdür Vekili Takis Fotiou, süreç boyunca tescil başvurusuna hiçbir itirazın yapılmadığını belirterek, "AB'de bölgesel tescille 'loukoumi' sözcüğünü hem Yunan hem de Latin harfleriyle kullanabiliriz" dedi.


Fotiou, "Bölgesel tescil, Yeroskipou lokumunun satışlarının artmasına yardımcı olacaktır. Çünkü söz konusu ürünler sıkı sağlık denetimi ve standartları altında yapılacaktır" diye konuştu.


"Yeroskipou lokumunun" tescil edilmesi inisiyatifini başlatan Aphrodite Delights firmasının başkanı George Gavriel de gelişmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun satışların yükselmesine neden olacağını kaydetti. Gavriel, ürünün tescil edilmesinin Güney Kıbrıs için büyük önem taşıdığını belirterek, AB'nin Güney Kıbrıs'ı yerel ürünlerinin korunması için teşvik ettiğini bildirdi. Kıbrıs Rum kesiminde her yıl yaklaşık 400 ton lokum hazırlandığı ve hedefin, üretimi 1000 tona çıkarmak olduğu belirtildi.

YORUMLAR 21
  • Tümer Özüşen 16 yıl önce Şikayet Et
    . benim korkum ne biliyormusunuz bir gün gelecek sizin beğenmediğiniz BAŞÖRTÜSÜNEDE sahip çıkacaklar o zaman ne yapacaksınız bakalım
    Cevapla
  • sinan dagdelen 16 yıl önce Şikayet Et
    . vah vah vah!laiklik bu ülkeye bir geldi pir geldi.millet daha kendine gelemedi!...
    Cevapla
  • ilhami ilhami 16 yıl önce Şikayet Et
    . tamam kıprıs lokumu olsun yarım kalan işimizi tamamlayıp kıprısın tamamını topraklarımıza katarsak yada en azından haritada öyle gösterirsek lokumda bizim olur herşeyin bi çözümü var (tabi abd kıprıslı haritamıza kızabilir kızarsa yanlışlıkla oldu deriz onlar öle yapıyo ya)
    Cevapla
  • ilhami ilhami 16 yıl önce Şikayet Et
    . Biz rahatız Avrupa birliği ülkeleri izinsiz üretemez diyo bizi almayacakları için o birliğe rahat rahat üretebiliriz
    Cevapla
  • Fatih Mehmet 16 yıl önce Şikayet Et
    allah allah. Vallahi pes, lokumcuk yunanin mali artik dünkü lokuma artik loukoumi mi diyecem. Bana ne arkadas lokum lokumdur. ehuehuehu. yatan bir dev Ülke hicbirseye sahip cikamiyor ,cikmiyor. Bir gün gelecek daha neler gidecek allah muhafaza
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Hakan Fidan'dan son dakika Gazze açıklaması: Bu son savaş olmayacak!
PYD elebaşı Salih Müslim'in eşinden teröristbaşı Abdullah Öcalan hakkında skandal ifadeler