'Rakamlar doğruysa oyum AKP'nin'

Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Bakan Akdağ, son düzenelemeler hakkında bilgi verirken, DTP Şırnak vekili Hasip Kaplan'dan iddialı bir açıklama geldi.

'Rakamlar doğruysa oyum AKP'nin'
'Rakamlar doğruysa oyum AKP'nin'
GİRİŞ 20.11.2007 00:34 GÜNCELLEME 20.11.2007 00:34
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sağlık Bakanlığının 2008 bütçesi üzerinde milletvekillerinin yönelttiği soru ve eleştirileri yanıtladı. Özel hastanelerin vatandaşlardan aldığı farklara ilişkin soruları yanıtlayan Akdağ, "Ben sadece 'bize söz verdiler, yine fark alıyorlar' şikayetlenmesiyle kalmıyorum, kalmadım, bundan sonra da kalmayacağım" dedi.

Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla birlikte çalışma sürdürdüklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Özel sektör kendisinden hizmet alan vatandaşlardan, o vatandaşların alım gücünü zorlayan hiçbir fark alamayacaktır. Bu konuda kararlıyız. Belki küçük katkı payları olabilecektir. Bu da yüzde 20-25'leri kesinlikle geçmeyecektir. Katkı paylarının da kuruma ödenmesini öngörüyoruz. 'Gel, ben sana hizmet vereyim, kurumdan paranı alayım, ayrıca sen de 2 misli para ver' uygulamalarının bu ülkede devam etmeyeceğini hem komisyonumuza hem ilgili özel sektöre ifade etmek istiyorum."

YEŞİL KART

 Yeşil kartlı sayısına ilişkin Ağustos ayında yapılan düzenlemeyle ilgili yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Akdağ, "Hayırlı bir işlem yaparsınız, daha önce hiç yapılmayan bir kayıt sistemi başlatırsınız, bundan size tenkit konusu çıkarılabilir" dedi. Daha önceki kayıt sisteminde, yeşil kartlı vefat etse de sistemde kalmaya devam ettiğini anlatan Akdağ, "Biz, bu sene Ağustos ayından itibaren aktif yeşil kartlılar ile pasifleri birbirinden ayırdık. Kötü bir kayıt sisteminden, doğru bir kayıt sistemine geçtik. Bundan sonra yeşil kartlı sayımızı bileceğiz. Kötü bir şey mi yapmışız?" diye konuştu.

Türkiye'nin vatandaşın ilaca kolay ulaşması bakımından seçkin bir ülke haline geldiğini anlatan Akdağ, yatak sayısı açısından da bir sorun olmadığını söyledi.

"VATANDAŞIN BASİRETİNE GÜVENİN"

 DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, "Doğubeyazıt'ta oksijen tüpü olmadığı için Orhan Doğan'ı kaybettikleri, sağlık hizmetlerinin bölgede yetersiz olduğu" yönündeki eleştirilerine yanıt verirken Akdağ, sözlerine, "Sayın Kaplan, siz vatandaşın basiretine ve ferasetine güvenin" diye başladı. Akdağ'ın, Şırnak'ta Kasım 2002'de 21 olan uzman hekim sayısının, 15 Kasım 2007 itibariyle 76'ya yükseldiğini belirtmesi üzerine Kaplan, "Eğer bu rakamlar doğruysa, oyumu AKP'ye vereceğim. Yapmayın..." dedi.

Şırnak'ta pratisyen tabip sayısının 54'den 125'e, ebe ve hemşire sayısının 154'den 280'e çıkarıldığını belirten Akdağ, "Sayın Kaplan, siz Cizre'deki hastaneyi gezdiniz mi?" diye sordu. Kaplan'ın gezmediğini ifade etmesi üzerine Akdağ, Cizre'deki hastanenin "akıllı bina ve Türkiye'nin en mükemmel hastanelerinden biri olduğunu" söyledi. Akdağ, aynı hastaneden Şırnak, Hakkari ve Yüksekova'da da yaptıklarını, bunları 2008'de bitireceklerini ifade etti.

"ÖNEMLİ EKSİKLİK, KABUL EDİYORUM"

 Kaplan'ın, "Doğubeyazıt'ta ve Iğdır'da oksijen tüpü olmadığı için milletvekili arkadaşımız hayatını kaybetti" demesi üzerine Akdağ, "Söylediğiniz husus önemli bir eksikliktir, kabul ediyorum" dedi. Roche firmasından bir ilaçla ilgili 2.8 milyon YTL tahsil edildiğini anlatan Akdağ, bunun dışında 3 firmaya ilişkin 8 ilaç için bir zaman aşımı riski bulunmadığı kaydetti. CHP Muğla milletvekilleri Gürol Ergin ile Ali Arslan'ın çocuklarının dizanteri olmasına çok üzüldüğünü ifade ederek, geçmiş olsun dileklerini ileten Akdağ, "2 milletvekilimizin yavrusunun dizanteri olması, istatistiklerimizin yanlış olduğunu göstermez" dedi. Akdağ, 2002 yılına göre böbrek naklinin ikiye katlandığını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Tıbbi cihaz alımı yapılmayarak, hastaların özel sektöre mahkum edildiği eleştirilerinin haksız olduğunu ifade eden Akdağ, hastaneleri cihaz fakiri olmaktan kurtardıklarını kaydetti. Sağlığa ayrılan bütçeyi verimli kullandıklarını belirten Akdağ, ancak bütçeden sağlığa ayrılan kaynağın artırılması gerektiğini bildirdi.

İSHAL TARTIŞMASI

 Bu arada, Akdağ'ın konuşmasından önceki görüşmelerde, CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, kendi kızı ile CHP'li Ergin'in oğlunun dizanteri olduklarını ifade ederek, Sağlık Bakanlığının dizanteriyle ilgili istatistiklerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, salondan ayrılan Arslan'ın sözlerine değinerek, "muhalefet ishal olmuş" demesine, CHP'li Ergin tepki gösterdi. Ergin, "Benim oğlum dizanteri oldu. Sabahtan beri bilgi almaya çalışıyorum. Alay ediyorsunuz, ayıp değil mi?" diyerek, Erdöl'ün üslubunu eleştirdi. Erdöl de daha sonra özür dileyerek, "geçmiş olsun" dedi. Bakan Akdağ'ın soru ve eleştirilere yanıt vermesinden sonra Sağlık Bakanlığının bütçesi kabul edildi.

AA

YORUMLAR 53
  • Turkce dusun Turkce yaz 16 yıl önce Şikayet Et
    DERİMONT\'A. Bu yorumunu beğendim ne kadar bilgili biri olduğunu yazılarındaki inceliği anladım gerçekten kurduğun cümleler edebi değerlerdedir bence okullarımızda Türkçe derslerinde örnek olarak okutulmalıdır,ustalığın Türkçe,farsça,yabancı dilleri ne kadar iyi kullandığındandır,ben bunları başaramam, ilm_i telefuz ,zarla İiştigal,pronuncaition, bunları belki sözlüklerde bulabilirim ama bu ;bla bla,onu pek anlayamadım ,yinede sen benim cahilliğime ver hoşgörüne güveniyorum.
    Cevapla
  • Lee Monata 16 yıl önce Şikayet Et
    Turkce dusun Turkce yaz daha doğrusu T(ü)rk(ç)e yaz ve de d(ü)(ş)(ü)n!!!!!,,,,,,,,,,,. Yorumumdan öceki yorumunu nankörlüğüne delil sayıyorum sonrası hezeyanlarını da bakar-körlüğüne dahası Türkçeden ilm-i telefuz dan yani pronunciation bihaberliğine sayıyorum. Gerçi bu sen ve senin zihniyetindekiler için kronik bir davranış şekli; ZARFLA İŞTİGAL EDİP MAZRUFTAN BİHABER daldan dala gezinip durur aynı teraneyi şakımaya devam edersiniz. EEE ne de olsa ocaklarınızda ancak bu kadarı size belletilmiştir... Bla Bla Bla....
    Cevapla
  • serkan kurt 16 yıl önce Şikayet Et
    bu milletin bir ferdi. dostum inşallah tez zamanda hastaneye düşersinde görürsün başarılı sağlık politikasını körü körüne partizanlık yapmayın burda yaşayan insanlar bilir hastaneleri
    Cevapla
  • siyar güneş 16 yıl önce Şikayet Et
    devamı. mükemmel hastanelerden biri diosunuz tmm buda kabul peki diğer mükemmel olarak tanımladığınız hastanelerde sevk olayları warmı peki sadece soruorum umarım kızmazsınız anlayacağınız adı hastane değil sadece boş bi saray
    Cevapla
  • siyar güneş 16 yıl önce Şikayet Et
    yapma ya. sayın bakan sen burda ki uzman doktorlara uzman doktor mu diosun daha belgeleri olmayan uzman doktorlar burda görev yapıp ondan sonra belgelerini verdiğiniz doktorlardan bahsetmiosunuz umarım.ewet ortalık pratisyen kaynıo ama daha ilacın ismini bilmeyen pratisyenler yaptınız doğru hakkınızı yemiorum çok çok güzel olmuş hastaneniz ama sadece boş bi saray o hastane yaptığınız masrafa değmedi içi boş gelen uzman makine yok ameliyat yapamıorum mardin d.bakır sevkleri başlıo bu seferde her şey aynı sayın bakan..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı