'Nüfusumuzu 'Nüfuz' haline getirelim'

Uluslararası bir eğitim konferansına katılma üzere Almanya'nın Köln kentine gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türklere 'sorunların çözümü için birlik olalım' mesajı verdi.

'Nüfusumuzu 'Nüfuz' haline getirelim'
'Nüfusumuzu 'Nüfuz' haline getirelim'
GİRİŞ 21.11.2007 18:24 GÜNCELLEME 21.11.2007 18:24

Almanca öğreniminin gönüllük esasına dayanması gerektiğini vurgulayan Çelik, Almanya'da yürürülüğe giren yeni göç yasasını eleştirdi.

Uluslararası bir konferansa katılmak üzere Almanya'nın Köln kentine gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Rastatt ve Dietzenbach gibi kasabalarındaki Türkçe yasağını eleştirdi ve Türklerin bu sorunlarının çözümü için birlik olmaları gerektiğini söyledi.


Almanya'da çok büyük bir Türk nüfusu olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ancak sorunların çözümünde yetersiz kaldığımızı belirterek, bu nüfusu 'nüfuz' haline getirmemiz gerektiğini söyledi. Bakan Çelik, Bonn'daki konferans öncesinde merkezi Köln'de bulunan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nde (UETD) Almanya'daki eğitim ataşeleri, Türk sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla bir araya gelerek Almanya'daki Türk toplumunun başta eğitim olmak üzere çeşitli konulardaki sorunlarını dinledi.


Vatandaşların ilettiği sorunları hem kendisinin hem de ataşelerin not aldığını belirten Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu konular üzerinde gereken çalışmaları yürüteceklerini bildirdi. Almanya'da Ağustos sonunda yürürlüğe giren yeni göç yasasına değinen Bakan Çelik, Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile Türkiye'de daha önce yaptıkları görüşmeyi aktardı. Bakan Böhmer'in evlilik yoluyla Almanya'ya gelecek gelin ve damatların Almanca öğrenimi konusunda kendisinden yardım istediğini ifade etti.


'Biz kendisine şunu söyledik. Eğer vatandaşlarımız gelir bizden Almanca öğrenme talebinde bulunurlarsa, biz kendilerine imkanı sağlayacağımızı söyledik. Ancak bunun gönüllük esasına dayanması gerektiğini söyledik.


Zorunlu olarak Almanca öğrenimine karşı olduğumuzu aktardık' diyen Çelik, ancak bu ifadelerin Alman tarafından yanlış aktarıldığını belirtti. Çelik, 'Alman yetkililer Almanca mecburiyetini bizim istediğimizi ileri sürdüler. Ancak bu doğru değil. Dil öğrenimi gönüllük esasına dayanmalıdır. Almanca mecburiyetinin vize ve oturma izni için şart koşulması insan haklarına ayıkırıdır. Bunu doğru bulmamız mümkün değil' şeklinde konuştu. İki ülke arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğuna dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ancak bu ilişkilerin de yara almaması gerektiğini kaydetti. Sorunların çözümü için demokratik hak mücadelesini adres gösteren Bakan Çelik, hamasetten de uzak durulması tavsiyesinde bulundu.


Çelik, 'Burada Türk vatandaşlarımıza ve velilerimize büyük görev düşüyor. Karşı tarafı rencide etmeden demokratik mücadele vermeliyiz. Bunlar sabır gerektirir' dedi.


CHA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
Son dakika... İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi