Başörtüsü kararına ilk tepkiler

Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüyle ilgili aldığı yürütmeyi durdurma kararı için Bakan Çiçek 'kararı görelim' derken Taha Akyol kararı Anayasa'ya aykırı buldu.

Başörtüsü kararına ilk tepkiler
Başörtüsü kararına ilk tepkiler
GİRİŞ 05.06.2008 17:35 GÜNCELLEME 05.06.2008 17:35
Bu Habere 98 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde türbanı serbest bırakan düzenlemeye iptal kararı vermesinin ardından Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, “Gerekçeyi görmeden bir şey söyleyemem. Siyaseten de hukuken de değerlendirmeden önce mutlaka gerekçeyi görmemiz lazım” dedi


Bu arada TBMM Genel Kurulu’nda TRT görüşmeleri devam ederken haberi alan AKP’li milletvekilleri kulise çıktı. Pek çok milletvekili yorum yapmazken kararın sürpriz olmadığını dile getirdiler.

Taha Akyol, bu karar hukuka aykırı ve Anayasa'ya aykırıdır. Bu kararın esas bakımından dayandığı inceleme Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya ek kararlar değerlendirmeler yapamaz. Bu şartları değiştirmek Meclis'in insiyatifindedir. Şekil koşullarına ek şartlar koşullar getiremez. 2, 4 ve 148. maddelere dayanılar


Doç. Serap Yazıcı, Anayasa Mahkemesi yetkisi olmayan bir alanda karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi ya iptal karar verebilir ya da iptalin reddi kararını verebilir. Ancak bugün kendi yetkisini aşarak başka bir karar vermiştir.
Hikmet Sami Türk, 148. maddedeki, teklif edilemezlik kuralına dikkate alınarak 4. maddeye de atıpta bulunarak bu kararı almıştır.


MHP'DEN FARUK BAL'IN AÇIKLAMASI


MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili anayasa değişikliği konusunda verdiği karar konusunda “Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara herkes saygı duymak zorunda. Ancak karara biz iştirak edemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Meclis kulisinde, gazetecilerin Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesi’nin kararına herkesin saygı duymak zorunda olduğunu belirten Bal “Ama biz karara katılmıyoruz. Anayasa’nın 2’nci maddesi, Cumhuriyetin temel nitelikleri ile ilgili bir madde. Oysa değiştirilen anayasanın 10’ncu maddesi vatandaşların devlet hizmetlerinden yararlanmasıyla ilgili eşitliğe ve ayrımcılık yapılmamasına vurgu yapan bir düzenleme. Bu düzenlemenin cumhuriyetin temel nitelikleri ile ilgisi yok. 42’nci madde de anayasanın temel mantığına göre, Yüksek öğrenim hakkından yararlanmanın ancak kanunla engellenebileceğini öngörüyor.


Bunun da cumhuriyetin temel nitelikleri ile bir ilgisi yok. Biz bundan dolayı Anayasa Mahkemesi’nin kararına iştirak edemiyoruz” diye konuştu. Bal, “türban kararının AKP hakkındaki kapatma kararını etkisinin olup olmayacağı”na yönelik bir soruya ise “onu bilemeyiz” karşılığını verdi.



























  • Kılıç gerekçeye dikkat çekti VİDEO
    Anyasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, iptal kararının ardından ilk kez gazetecilerin önüne çıktı. Başkan Kılıç, alınan kararla ilgili gazetecilerin sorularına cevap verdi.

  • Yazıcıoğlu: Meclis'e yetki darbesi
    BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, Anayasa Mahkemesinin başörtüsü düzenlemesinin iptaliyle ilgili kararı ile yasamanın yetkilerine müdahale edilmekle suçladı.

  • Karara EVET ve HAYIR diyen üyeler
    Anayasa Mahkemesi'nin, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini 2'ye karşı 9 üyenin oyuyla iptal ettiği öğrenildi.

  • AK Parti'nin karara tepkisi sert oldu
    Mahkemenin iptal kararının ardından AK Parti cephesinden ilk tepki geldi. Hükümet adına ilk tepki Çiçek'ten geldi, sonrasında Bozdağ ve Kutlu sert açıklamalar yaptı.

  • Bahçeli: Yara daha da derinleşti
    MHP lideri Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesinin iptaliyle ilgili kararının toplumda cepheleşme sürecini hızlandıracağını savundu.

  • DTP'li Özçelik kararı sakıncalı buldu
    DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili aldığı kararı “demokrasi açısından son derece sakıncalı ve üzücü bir karar” sözleriyle değerlendirdi.

  • Partiler İPTAL kararı için neler dedi
    Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesini iptal kararıyla partilerden de karara tepkiler geliyor.. İşte, Yazıcıoğlu, Mumcu, Soylu, Sezer ve Yılmaz'dan ilk yorumlar:

  • Ajanslara göre 'AK Parti darbe yedi'
    Anayasa mahkemesinin türban kararını iptal etmesi dünyada da yankı buldu. Ajanslar gelişmeyi flaş olarak geçti. Reuters'ın karara yorumu ise ilginçti:

  • Cumhurbaşkanı Gül'ün ilk yorumu
    Anayasa Mahkemesi, TBMM'de rekor oyla kabul edilen üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren düzenlemeyi reddederken Gül'den konuya ilişikin ilk açıklama geldi.

  • Özbudun: Kapatma davasına emsal
    Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili kararını Ergun Özbudun kapatma davasına emsal olarak görürken Ersin Kalaycıoğlu ise kararı krizlere neden olarak gösterdi.
  • YORUMLAR 98
    • Miray BAYRAK 15 yıl önce Şikayet Et
      BİZE DERS VERMEYE KALKAN EBLEHLER!. Siz önce adam kılığındaki yaratıklarınıza telefon kullanmayı öğretin! Ve şunu unutmayın şimdiye kadar hangi yolu denediyseniz hep aynı cevabı aldınız ama hala akıllanmadınız bidaha söylüyorum bu halk neyi benimseyeceğine kendisi karar verir!Ve o iğrenç diktatörlüğünüzü başınıza elbet yıkacaktır! Bugün stratejik konumlara yıllardır sinsice yerleştirdiğiniz üç beş kukla emrinizde diye kendinizi bişey zannetmeyin tepeden yere çakılmak çok acı verir! Elbett göreceksiniz!Er ya da geç!..
      Cevapla
    • baykoca 15 yıl önce Şikayet Et
      MHP baraja. Baraş altı olsa kurtarır balçığın altına gireceksin . ve de göreceksiniz.
      Cevapla
    • milletin ferdi 15 yıl önce Şikayet Et
      Barsinay, Atatürk’ü bilmiyor ve boş konuşuyorsun. Bu Anayasa mahkemesi ve senin anlayışın var ya! Sizin bu anlayışınızla Atatürk’ün eşini ve annesini de üniversiteye almazdınız Ama Atatürk Türk kadınının eğitimine engel olduğunuz için sizi keserdi. Bir de bunu Atatürk adına yaptığınızı duyarsa lime lime ederdi.
      Cevapla
    • Bana Göre 15 yıl önce Şikayet Et
      . evet müslümanlar yeni yollar aramalıdır eğer müslümanlar olaki silahlı bir mucadeleye karısırsa ki hayırlısı ne ise o olsun en fazla kardes kanının dokulecegi ülkeyi bir tahmin edin bakalım eskiden boyle dusunurdum ama artık marksistler gibi dusunuyorum her güzel seyin bir bedeli olmalı :) değilmi şekerim !!
      Cevapla
    • ayhan günlü 15 yıl önce Şikayet Et
      yorumsuz. vay be keşke 22 temmuz günü sabahın erken saatlerinde kalkıp seçme ve seçilme hakkımı kullanmaya gitmeseydim aslında o zamanlar anlamalıydım boşuna oy kullandığımı ne de olsa bu ülkenin yargıtayı var anayasamahkemesi var ama bana ne gerek varrr... karar milletimiz için hayırlı olsun !!!
      Cevapla
    Daha fazla yorum görüntüle
    DİĞER HABERLER
    İsrail ordusu Gazze’deki BM binasını bombaladı
    TCG Anadolu sahaya iniyor... 100 savaş gemisiyle gövde gösterisi