Kızılderililer'in kalplerini açtığı gün

Şükran Günü dolayısıyla dün ABD'de 45 milyon hindi tüketildi. Şükran Günü'nün geçmişi, 387 yıl öncesine dayanıyor. Kızılderililer'in yeni gelen İngilizlere hayatta kalmayı öğrettiği güne.

Kızılderililer'in kalplerini açtığı gün
Kızılderililer'in kalplerini açtığı gün
GİRİŞ 23.11.2007 05:23 GÜNCELLEME 23.11.2007 05:23
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış
Özgür TAŞTAN'ın haberi / New York

Amerika genelinde Thanksgiving yani Şükran Günü kutlandı. Ülke genelinde bir gün içerisinde 45 milyon hindi tüketildi.

Bilindigi gibi Amerikalılar Şükran Günu adı verdikleri 22 Kasım gününü hindi eti yiyerek aileleri ile birlikte geçirir. Şükran Günü Amerikalılar'ın yılda bir defa kutladığı ve bu vesile ile anne baba ziyaretlerinin yapıldığı bir bayram halini almış. Yani aslında bayram dediysem de bu bildiğimiz dini bir bayram degil, hüzünlü bir geçmişi var.

Geçmişi, 1620 yılında İngiltere'den May Flower gemisi ile Amerika'ya, rüyalarındaki bir hayata ulaşma arzusu ile gelen insanlara dayanıyor. Aylarca süren yolculuktan sonra hasta ve açlıktan bitap düşmüş şekilde varan İngilizler'in hikayesi.

İngilizler, 387 yıl önce gemiden indiklerinde onları meraklı bakışlarla Kızılderililer karşılar, onlara yiyecek verir. Hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler.

Kızılderililer'in yardımı ile yeni hayatlarına başlayan İngilizler aradan geçen senelerden sonra hayatlarını düzene sokarlar ve ilk geldikleri gün kendilerine sofralarını açan, onlara yardımcı olan Kızılderililer'e şükranlarını sunmak için İngiliz Vali William Bradford tarafindan büyük bir ziyafet hazırlanır ve Kizilderililer davet edilir.

Kızılderililer'in şefi Massoit, 90 Kızılderili ile bu yemeğe katılır. O günden sonra her hasat sonrasında bu yemek geleneği sürer. Ama ilk olarak 1863 yılında Amerika'nın o dönemdeki Başkanı Abraham Lincoln, Şükran Günü'nün ulusal bir bayram olmasini meclise önerir.

Resmi olarak bu öneri bazı sebeplerden dolayı meclise taşınmaz ama Amerika'nın çoğu bölgesinde bu gelenek sürdürülür. Lincoln döneminde ele alınamayan bu öneri, 78 yıl sonra, yani 1841 yılında o dönemin Amerikan baskani Franklin Roosevelt tarafından tekrar meclise taşınarak karara bağlanır ve bu tarihten itibaren her yılın Kasım ayının son Perşembesi 'Şükran Günü' olarak, ulusal Bayram ilan edilir.

YORUMLAR 7
  • efsun özarslan 16 yıl önce Şikayet Et
    Beyaz Adam. topraklarımda yalnız kalmayacak. Adil olsun ve halkıma iyi davransın, çünkü ölüler güçsüz değildir. Ölü mü dedim? Ölüm yoktur ki, yalnızca dünya değiştirir insan. . . (kızılderilileri sadece yok etmekle kalmadılar, filmlerde onları bize korkunç yaratıklar olarak tanıttılar. haklarını verebilecekler mi acaba. şükran gününde bi de olayın bu kısmına bakın derim. dünyadaki katliamlarınızı gözden geçirin de sonra yapmadığımız halde soykırım die bizim de başımızın etini yemeyin.)
    Cevapla
  • efsun özarslan 16 yıl önce Şikayet Et
    Beyaz Adam. adaleti de tıpkı özgürlük gibi kadınla simgeleştirdi. ancak bir elinde terazi diğer elinde kılıç tutan kadın gözleri bağlı olduğu için kendisine tecavüz edeni ASLA GÖREMEDİ ! ! !
    Cevapla
  • orhun can 16 yıl önce Şikayet Et
    şükran ha. ey millet ya şükran gününü yada 4 temmuzu abd nin kızılderili katliam günü olarak analım bizde etrafa böyle mailler atalım bence
    Cevapla
  • halit bal 16 yıl önce Şikayet Et
    ya kürtler. aynisini kürtlerde yaptı bakın başına gelenlere
    Cevapla
  • mustafa malezyalı 16 yıl önce Şikayet Et
    İNGİLİZ VE AMERİKALILARIN MİNNETTARLIĞI. Önce yemek vermişler sonra soylarını kurutmuşlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!