İstanbul Baro başkanının cevap veremediği 16 soru

İstanbul Barosu Başkan adayı Av. Abdullah Arar, mevcut başkan Ümit Kocasakal'a zor sorular yöneltti..

İstanbul Baro başkanının cevap veremediği 16 soru
İstanbul Baro başkanının cevap veremediği 16 soru
GİRİŞ 14.10.2014 12:55 GÜNCELLEME 14.10.2014 15:25
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Avukat Abdullah Arar, 7 Ağustos 2014'te İstanbul Barosu'na yazılı bir dilekçe vererek 16 soruluk bilgi talep etti.

Arada 2 aydan fazla süre geçmesine rağmen Ümit Kocasakal yönetimindeki baro, bu sorulara yanıt veremedi. Arar bunun üzerine Eylül ayı başında yeni yazı ile talebini hatırlattı. Ancak yine yanıt gelmedi.


Avukat Abdullah Arar’ın Baro Başkanı Ümit Kocasakal’dan “Şeffaf yönetim anlayışı adına cevap bekliyorum” dediği 16 soru ile ilgili açıklaması şöyle; 

1-Baromuzun gayrimenkulleri nelerdir. Adresleri ve nitelikleri nedir. Hangi amaçlarla kullanılmaktadır. Kirada olanlar varsa kira gelirleri ne kadardır?

2- Baromuzun nakit varlığı ne kadardır. Gelir-gider tablosu geçici mizanı nedir?

3-Baromuzun mülk ve kira olarak kaç adet nakil vasıtası vardır. Kiralık olanlar varsa ne kadar kira ödenmektedir?

4-Baromuza ait ‘baro bahçe’nin işletmesi hangi esaslar çerçevesinde kim tarafından yapılmaktadır. Baromuz kira mı almakta yoksa hasılat paylaşımı mı yapılmaktadır?

5-Baro han ile ilgili süreç nasıl işlemekte ve planlanan nedir. Baromuz şu anda kaç hizmet binasında mülk ve kira olarak hizmet vermektedir?

6-İlgili mevzuatı uyarınca kurulu bulunan İstanbul Barosu Yardımlaşma Sandığı’nın; 
     a) Menkul, gayrimenkul ve nakit varlığı nedir. Gelir-gider bilgileri nedir?
              b) Bu sandıktan yönetime seçildiğiniz 2010 yılından itibaren kaç meslektaşımız hangi usuller ve miktarlarda yararlanmıştır?

7-Baro Disiplin Kurulunda 2010-2012 ve 2012-2014 dönemlerinde kaç meslektaşımız yargılanmış ve beraat edenler ile ceza alanlar ve cezaları nedir?

8-Adliyelerdeki baro odalarının işletilmesi ve personelin statüsü nedir?
       
9-Baronun adliyeler arası servis hizmetlerinin maliyeti nedir?

10-Baronun aidat geliri ne kadardır. Ödenmeyen aidatın yekûnu nedir?

11-Baro pullarından elde edilen gelir nedir? Türkiye Barolar Birliğinden Baromuza gelen/gelmesi gereken pay nedir?

12-CMK ve adli yardım servislerinden yararlanan vatandaş sayısı ve ayrı ayrı ödenek tutarları nedir? Halen tahakkuk ettiği halde ödenmeyen CMK ve adli yardım ücreti var mıdır, varsa nedir?

13-Baroda kaç personel hangi statüde istihdam edilmektedir?

14-Baro Başkanlığımızca 2010 yılından bu yana hangi mevzuat hakkında ilgili kurumlara görüş/rapor sunulmuştur. Bunların takibi açısından yapılanlar nelerdir?

15-Meslektaşlarımızın sorunları ile ilgili olarak açılan davalar ve akıbetleri nedir? 

16-2012 Genel Kurulunda hukukun üstünlüğü platformu başkan adayı ve arkadaşları tarafından genel kurula verilen ve kabul edilerek yönetim kuruluna havale edilen teklifler nelerdir ve bunlar hakkında yapılan işlemler nelerdir?

İstanbul Barosu Başkan Adayı Abdullah Arar, seçim manifestosu yayınlayarak şu konulara da değindi;

Mevcut Baro Nasıl Seçildi?
Şu an işbaşında olan Baro yönetimi ve başkanı, seçimlerden önce, yurtseverlik, demokrasi, Cumhuriyetin kazanımları, bölücülük, irtica kavramlarını istismar ederek, sanal korkular üreterek algı operasyonu ile yönetime geldi.

Mevcut Baronun Yapmadıkları:
-Mevcut baro, CMK ve adli yardım hizmeti etkin ve adil değildir.
-Avukatlık mesleğinin değer kaybetmesi karşısında sessiz kalmakta, mesleğin itibarının tesisi ve korunması hususunda hiçbir şey yapmamaktadır. 
-Avukatın ekonomik ve sosyal hakları ile ücret sorunları mevcut baronun gündeminde yoktur. Avukatlık yasası, diğer mevzuat ve idari uygulamalardan kaynaklanan sorunlarla ilgilenmemektedir.
-Küresel danışmanlık şirketlerinde ya da ‘patron avukat’ yanında ücretli çalışan meslektaşların konumundan asla rahatsız olmamakta ve onların sorunlarıyla ilgilenmemektedir. 
-Baroyu ve imkânlarını hesap vermeden yönetmeyi maharet saymaktadır. Alınan hizmetler, çalıştırılan personel, baronun menkul gayrimenkul malvarlığının idaresi, kaynakların tartışmalı tasarrufu, bulundukları statü sebebi ile oluşturdukları ilişkiler konusunda meslektaşlarımız asla bilgi sahibi olamamaktadır. Hizmet alımlarının içeriği, baronun menkul - gayrimenkul malvarlıkları ve diğer kaynakların ne şekilde idare edildiği, bunlar hakkında nasıl tasarrufta bulunulduğu bilinmemektedir. 

Bizim Misyonumuz
Kadim hak arama ve savunma mesleği olan avukatlığın aşınan itibarının yeniden tesisi, bunun için gerekli anayasal ve yasal düzenlemelerin yapılması, onur hizmeti veren avukatın ekonomik ve sosyal haklarına kavuşması temel hedefimizdir.

Adaylık Gerekçemiz ve Hedeflerimiz
Biz mevcut baro ve barolar birliğinin meslek ve yargı sorunlarına bigâne tutumlarının daha fazla sürdürülmesinin kabul edilemez olduğunu gördüğümüzden; aşağıda beyan ettiğimiz gerekçelerle baro başkanlığına, yönetimine ve diğer kurullarına aday olduk.
a) Levhanın ilk sırasındaki üstadımızla, ruhsatını yeni almış genç meslektaşımızın, cinsiyet, dil, din mezhep, siyasi ve etnik farklılıklarını bir zenginlik olarak telakki etmek suretiyle, avukatın emrinde yeni ve etkin baro oluşturma kararlılığındayız.
b) Baroyu çoğulcu bir anlayışla, hesap verebilir, tüm güç ve kaynaklarını meslek sorunlarının çözümüne tahsis eden, baro meclisini etkin kılan, baro yardımlaşma sandığına katılımı teşvik ederek, ihtiyaç duyan meslektaşlarımızın tamamının emrine amade kılan yeni bir baro vaat ediyoruz.
c) Biz meslektaşlarımızın siyaset yapmasından ancak memnun olur hatta bir aydın sorumluluğu olarak daha çok meslektaşımızın siyaset kurumunda yer almasını isteriz. Buna karşın, siyasetin partiler aracılığı yapıldığını, baronun ise bir meslek örgütü olduğunu vurgular, dolayısı ile ne iktidarın ne de muhalefetin sözcüsü olunmayacağının bilinci içinde bir baro başkanı ve yönetimi zaruretine inanıyoruz. Bu sınırları korumanın yanı sıra, iktidar, yargı, muhalefet, medya, meslek örgütleri, sivil toplum ve hatta dünya kamuoyu tarafından herhangi bir konuda sözüne itibar edilen yeni bir baro oluşturacağız.
d) Nihayet biz, yargının ayrılmaz unsuru olan mesleğimize yeniden saygınlık kazandıracak, ekonomik ve sosyal statülerinin onur mesleği ifa eden avukata yaraşır hale gelmesine öncülük edecek yeni bir baro oluşturmanın mümkün olduğuna yürekten inanan, saygıdeğer avukatlarımızın hizmetkârı olmayı şeref payesi olarak kabul eden yeni bir baro başkanı ve yönetimi için huzurlarınızdayız.

ÖNCÜLÜK EDECEĞİMİZ İŞLER

1- Öncelikle, yaşanan yönetim, paylaşım ve yargı krizinin kaynağı vesayetçi anayasa yerine; sosyal ve ekonomik barışı hedef alan, güçler ayrılığını gerçek manada sağlayan, millet için devlet anlayışını öngören, uzlaşmacı, çoğulcu, demokratik ve sivil yeni bir anayasa yapımında siyaset kurumuna, meslek örgütlerine ve halka yol gösterici yeni bir baro hedefliyoruz. 
2- İkinci olarak, avukatlık kanununun ve diğer mevzuatın meslek ve yargı sorunlarına kalıcı çözümler öngören şekilde yeniden yapılmasının yılmaz takipçisi olacağız. Bu konuda da ülkemizin tüm barolarının güç birliği yapmasına öncülük edeceğiz. Ayrıca üst kuruluşumuz olan Barolar Birliğini de avukatlık, yargı ve adalet konusunda sözü dinlenir hale getireceğiz.
3- Üçüncü olarak, hukuk eğitiminin müfredatı, hukuk fakültelerine alınan öğrenci kontenjanı, avukatlığa kabul, hâkim ve savcıların avukatlar içinden atanması konularında etkin gücümüzü kullanarak esaslı çözümler üreteceğiz.
4- Dördüncü olarak,
a) Vekâletin avukat tarafından düzenlenmesine,
b) Avukatın mesleğin gereği olarak, MERNİS, TAKBİS, POLNET gibi elektronik ortam kayıtlarına doğrudan erişimine,
c) 1. sınıf hakimin yıllık net maaş toplamı kadar tutarın vergi matrahından düşülmesine, mesleğin icrası kapsamında yapılan tüm harcamaların gider gösterilmesine,
d) CMK ücretleri ile adli yardım ücretlerinin vergilendirilmesindeki haksız uygulamanın sona ermesine,
e) Bağlı çalışan avukatların en az ücretinin mesleğin onur mesleği oluşu dikkate alınarak, zorunlu asgari tutarının 5 bin TL olmasına, kamuda çalışan meslektaşların ücretleri için ayrı yasal düzenleme yapılmasına,
f) Beş yılını doldurmuş her avukatın yeşil pasaport almasına,
g) Avukatların silah alma prosedürünün hakim ve savcıların silah alma prosedürü ile eşitlenmesine,
h) Zorunlu avukatlık sigortasının yasalaşmasına,
ı) Şirket ve kooperatiflerde zorunlu avukat bulundurmaya dair mevzuatın takibinin valiliklerden alınarak Barolara verilmesine, baroların ilgili şirket ve kooperatiflere doğrudan yaptırım uygulamasının sağlanmasına,
i) Avukatlık asgari ücret tarifesinin meslek onuruna yakışır şekilde yeniden düzenlenmesine, asgari tutarın peşin ödendiğinin belgelenmesinin dava ve takip şartı olarak kabul edilmesine,
h) Mahkemeler ve disiplin kurullarınca verilen cezalar hakkında, yüz kızartıcı suçlar hariç avukat sicil affına dair mevzuat düzenlemesinin yapılmasına,
ı) Yürürlükteki mevzuatın yetersiz olanlarının değiştirilmesine, mevzuat boşluğu olan konuların takibine, nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair teklifler sunulmasına,
i) Yargılama pratiğinde karşılaşılan; uzun yargılamanın, bir haciz için bir gün harcamanın, bir duruşma için yarım gün israfının önüne geçilmesi, zorunlu olmasına rağmen avukata bilgi belge vermeyen sorumlularının ceza yaptırımına bağlanması, savcıların mahkeme kürsüsünde değil avukatla aynı konumda yer alması, hâkim ve savcı kurullarının ve mekânlarının ayrılması, yardımcı yargı personelinin sayı ve nitelik olarak tamamlanması, bilirkişilik ve tanıklık müesseselerinin yeniden yapılandırılması, arabuluculuk ve Avukatlık Kanunu 35/a maddesine işlerlik kazandırılması için gerekli yasal ve idari düzenlemelerin yapılmasına öncülük edeceğiz.

YORUMLAR 5
  • adnan bulut 9 yıl önce Şikayet Et
    CEVAPCI. EEEEEEEEYYYYYY GURBAN OLDUĞUM ALEMLERİN SAHİBİ YÜCE RABBİM BU GÜNLERİ BİZLERE GÖSTERDİĞİN İÇİN SANA SONSUZ ŞÜKÜRLER OLSUN. kim derdiki böyle günler olcak sadece UZAK BİR HAYAL GİBİYDİ . gelinen noktada ( KESER DÖNER SAP DÖNER GÜN GELİR HESAP DÖNER ) ATA sözü tecelli etmiştir . SABIRLA SONUNU İZLEYELİM .
    Cevapla
  • rıdvan türk 9 yıl önce Şikayet Et
    ,,,,,,,,,. bir birlerinden tiskiniyorlar
    Cevapla
  • Keçi KEÇİ 9 yıl önce Şikayet Et
    ANASAYFA HABER FOTOĞRAFINI KES !. Bir de el ele tutuşmuşlar! Ya suratlar,suratlar !!!!!!
    Cevapla
  • ALİ ÜNLÜER 9 yıl önce Şikayet Et
    bu sol kesimin yönettiği her yerde. yeme, icme, rant, kayırmanın alası vardır. birde kalkarlar sağ kesime ayrımcılık yapıyorsun demezlermi, hırsızsınız demezlermi yüzsüzlüğün bu kadarı olur ancak
    Cevapla
  • adil yiğit 9 yıl önce Şikayet Et
    ACELE ETMEYİN CANIIIIIMMMM. Bilgi ve belge topluyorlardır. aceleniz ne?!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Parti'de reform adımları
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi