Ahmet Türk tarihi ziyareti değerlendirdi

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretini "Bu dönem artık diyalog dönemidir" şeklinde değerlendirdi.

Ahmet Türk tarihi ziyareti değerlendirdi
Ahmet Türk tarihi ziyareti değerlendirdi
GİRİŞ 16.11.2013 15:36 GÜNCELLEME 16.11.2013 15:36
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Belediyesi'ni ziyaretinden sonra konuşan Türk, "Bu diyaloğun müzakereye dönüşmesi lazım. Kürtlerin bir halk olarak görüldüğü bir anlayışla artık meseleye yaklaşılması gerektiğini ifade ediyoruz.

Eğer köklü değişim ve çözüm konusunda Ortadoğu'nun en kadim halklarından biri olan Kürtlerin hakkı, hukuku göz önünde tutulmazsa sürecin sürekli sancılı olacağını ifade etmek istiyorum. Umut ediyorum ki; Kürtlerin taleplerini isteyen bir yaklaşım ile bu kritik süreçleri aşarız. Beklentimiz budur." şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini ziyaretinin ardından Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, gazetecilere açıklama yaptı. Ziyareti "Çok hoş bir görüşme oldu" diye değerlendiren Baydemir, bu ziyaretin Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ilk ziyareti olduğunu vurguladı ve "Umut ediyorum bu görüşme eşitlik temelinde, özgürlük temelinde, kardeşlik, hukuku temelinde nihai ve kalıcı bir barışa da katkı sunmuş olur." şeklinde konuştu.

Gazetecilerin "Bu bir tarihi an mı?" şeklinde soru yönelttiği Osman Baydemir, "Doğrusu Başbakan ile şöyle bir espri de geçti aramızda. Kendisine, 'Ben giderayak siz geldiniz Sayın Başbakanım, daha önce gelseydiniz belki birkaç proje alırdım sizden.

Ama hafif raylı sistemimiz tamamen hazır, ihale etme aşamasındayız. Dicle Vadisi Projesi de' dedim. Sayın Başbakan ile bu iki projeyi görüştük. Sanrım bu iki proje konusunda en azından bizden sonra gelecek ekip açısından da bir kapı aralamış olduk. Diyarbakır'da belediye, yerel yetkililer ve ilgili bakanlıkların işbirliği inşallah gerçekleşir." cevabını verdi. Baydemir, Başbakan Erdoğan'ın da bu sözlerine espri ile yanıt verdiğini ekledi.

Osman Baydemir ile birlikte Başbakan Erdoğan'ı karşılayan Bağımsız Mardin Milletevekili Ahmet Türk de Kürt sorunu ve Ortadoğu'daki gelişmeler açısından çok kritik bir sürecin içerisinde olunduğunun altını çizdi. Türk, bu kritik sürecin aşılması için, 'kardeşlik hukuku ile meseleye bakılması gerektiğini' dile getirdi. Ahmet Türk, şöyle devam etti: "Başından beri söylüyoruz; bu dönem artık diyalog dönemidir.

Bu diyaloğun müzakereye dönüşmesi lazım. Kürtlerin bir halk olarak görüldüğü bir anlayışla artık meseleye yaklaşılması gerektiğini ifade ediyoruz. Eğer köklü değişim ve çözüm konusunda Ortadoğu'nun en kadim halklarından biri olan Kürtlerin hakkı, hukuku göz önünde tutulmazsa sürecin sürekli sancılı olacağını ifade etmek istiyorum. Umut ediyorum ki; Kürtlerin taleplerini isteyen bir yaklaşım ile bu kritik süreçleri aşarız. Beklentimiz budur."

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Diyarbakır'a gelmesini de değerlendiren Ahmet Türk, "Sayın Barzani bugün Sayın Başbakan ile görüşmek üzere Diyarbakır'a geldi. Tabi ki burası Amed, Kürtler için önemli bir yer. Amed'de bulunması bakımından Barzani bugün kendi toprağına, kendi insanları arasına geliyor.

Biz burada misafirperverlik ölçüsünde gereken sorumluluğu yerine getireceğiz. Bizim tartışacağımız elbette ki çok şey var. Ama bugün bütün bunları tartışma zemini ve imkanı olmayabilir. Biliyoruz ki Kürtler arasında diyalogsuzluk, özellikle Rojava'daki sıkıntılar Kürtler'in gündemindedir. Rojava'da bütün Kürtlerin ortak bir irade, ortak talepler doğrultusunda bütünleşmesi bizim için önemlidir." dedi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    siyasetin ustasi Erdoğan PKKyı - BDPyi bitirecek !. hemde sırtını sıvazlıya sıvazlıya ! bekleyin göreceksiniz ! bu gün kürtlerin %85 AKp nin yanında !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi