Garajdan çıkacak ilk Türk aranıyor!

Vodafone Türkiye FikirÇarkı Girişimcilik Programı ile Türkiye'nin garajdan çıkacak ilk teknoloji şirketini arıyor.

Garajdan çıkacak ilk Türk aranıyor!
Garajdan çıkacak ilk Türk aranıyor!
GİRİŞ 18.11.2014 09:41 GÜNCELLEME 18.11.2014 09:42
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Google, Amazon, YouTube... Ortak özellikleri evin garajında doğmaları. En gencinin yaşı 20'yi bile bulmuyor. Genç oldukları kadar dünyanın en büyük teknolojik şirketleri arasında yer alıyorlar. Dijital çağa önderlik eden bu teknoloji devleri milyarlarca dolara hükmediyor. Sanayi çağını kaçıran Türkiye'nin ise bu dijital çağı kaçırma lüksü yok. 500 milyar dolarlık ihracat hedefini, 1 trilyon dolarlık GSMH hedefini yakalamak için 2023 yılını beklemeye de gerek yok. Bu hedeflere ulaşmak bir kaç teknoloji şirketi ile ulaşmak an meselesi. 'Melek Yatırımcılar' ve kamu kurumları ayırdıkları fonlarla genç fikirleri destekliyor. Türkiye'yi gelişmiş ülkeler sınıfına taşıyacak fikirleri arıyorlar. Vodafone Türkiye de dijital girişimcilere destek olmak amacıyla FikirÇarkı Girişimcilik Programı'nı başlattı. 

160 PROJE TOPLANDI

Türkiye Vodafone Vakfı, Uluslararası Girişimcilik Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels'ın katkılarıyla oluşturulan program kapsamında toplam 5 milyon TL'lik maddi destek sağlanacak. Melek yatırımcılar genelde sağladıkları kaynak karşılığında ortaklık ya da hisse isterken Vodafone hisse de istemiyor.  Bu fon, ücretsiz sunulacak mentorluk hizmetleri, Vodafone SIM kartla sınırsız konuşma imkânı, Vodafone markalı cep telefonu, Net Cloud servisleri gibi yan haklarla desteklenecek. Vodafone ayrıca genç girişimcilere gelir paylaşımı modeliyle ek kazanç sağlayacak.

Şuana kadar Vodafone FikirÇarkı Girişimcilik Programı'nda 160 fikrin toplandığını belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, “Girişimcilik Programına katılmak isteyenler www.fikircarki.vodafone.com.tr adresinden başvurabiliyor.

Programı ile binlerce fikir toplamayı hedefliyoruz. Böylece, uzun vadede Türkiye'de girişimciliğin desteklenmesine liderlik etmeyi istiyoruz. Bu programın, genç girişimcilerimizin uluslararası platformlarda da söz sahibi olmasında rol oynayacağını düşünüyoruz” dedi. 

Genç nüfusa ve genç fikirler için kaynak ayrılmasına rağmen uluslararası arenada adından söz ettirecek proje henüz çıkmadı. Bunun en önemli sebebi Türkiye'deki yerleşik algı. “İcat çıkarma” gibi söylemler toplumda yerleştiği için bir türlü aşılamıyor. En önemli diğer bir sebebi ise eğitim. Eğitim sisteminin girişimcileri destekleyecek şekilde yenilenmesi gerekiyor. Özgür fikir ancak özgür bir eğitim ortamında çıkabilir. Ayrıca fikirlerin küresel rekabette boy ölçüştürebilir olması şart.

KAYNAK: ÖMER TEMÜR - TÜRKİYE
YORUMLAR 6
  • senol 9 yıl önce Şikayet Et
    alan almış satan satmış geçti bor'un pazarı sür eşşegi niğdeye bu ülke ruslar gibi bilgi çalan onu bunu dolandıran başka girişimci çıkarmaz
    Cevapla
  • Müslüm 9 yıl önce Şikayet Et
    habere ilişkin vermiş olduğunuz link yoktur, böyle bir içerik başvurusu da bulunmamaktadır...
    Cevapla
  • Kızgın Biri 9 yıl önce Şikayet Et
    Ey ülkemizden icat çıkmıyor diyenler .. Köşe başında oturup o köşeden hiç bir fikri (özellikle proje fikirlerini) geçirmeyen bir yapı var. Yıllardır yetkililere ulaşmaya çalışıyorum. Tübitaka yolladığım iki proje saçma sebeplerle geri çevrildi. üstelik öyle bir mekanizma kurmuşlar ki itiraz bile edemiyorsunuz. Oysa projeleri göndermeden önce o alanlarda uzman olan kişiler ile enine boyuna tartışmış ve en azı doçent olan kişileri ikna etmiştik. şimdi soruyorum .." insanı düzeltmeden dünyayı düzeltmeyi nasıl bekliyoruz ?"
    Cevapla
  • Kızgın Biri 9 yıl önce Şikayet Et
    Gönder tuşuna basmadan önce birkaç defa farklı açılardan fikirlerimi yazdım ve sildim. En son düşüncem.. insan faktörüne kilitlendi. insan düzelmeden hiç biri düzelmeyecek bu işlerin. Allah sonumuzu ve şu halimizi Hayreylesin diyorum. Size de Nazik bilgilendirmenizden ötürü ayrıca teşekkür ediyorum. Selamlar
    Cevapla
  • Türk 9 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşım Tübitak'ta şu anda bir savaş var, sen projenden eminsen sana reddedilme gerekçesinde söylenenleri uygula ve tekrar başvur, yine olmazsa kalkınma bakanlığının ya da AB bakanlığı destek fonu ya da DPT destek fonlarına başvurabilirsin. O da olmazsa Cumhurbaşkanlığı proje himaye olayı var oraya başvur. Ben de makine mühendsiyim, oradan biliyorum.
    Cevapla
  • Uğur 9 yıl önce Şikayet Et
    Üretim odaklı bilişim derslerini her kademede zorunlu yapmazsanız daha çok beklersiniz. Bu tarz fikirleri çıkaran kişilerin ortak yönü çocukluktan alınan üretim odaklı yazılım bilgisidir. Bu kafa ile devam edersek daha çok milyarlarca dolar dış yazılıma para öderiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!