Gönül sultanları Eskişehir'de buluşuyor

Türk dünyasının buluşma noktası Eskişehir, yüksek insani değerler üstüne kurulu medeniyetimizin gönül sultanlarını bir araya getiriyor.

Gönül sultanları Eskişehir'de buluşuyor
Gönül sultanları Eskişehir'de buluşuyor
GİRİŞ 23.05.2014 11:47 GÜNCELLEME 23.05.2014 11:47

Gaspıralı'nın ifade ettiği gibi “Çin seddinden Akdeniz'e kadar yayılmış kavi, necip, ömürlü, sabırlı ve cesaretli” Türk dünyası; dünya coğrafyasının doğudan batıya, kuzeyden güneye uzanan topraklarına gönül sultanlarıyla sevgi ve hoşgörü ekmiştir.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen Bilgeler Zirvesi; medeniyetimizi sevgi ve hoşgörü ile inşa eden bilge şahsiyetlerin, gönül sultanlarımızın fikirlerini, hayat tarzlarını ve ideallerini arama, anlama ve yayma çabasıdır.

Bilgeler Zirvesi; sadece gönül sultanlarını değil, gönül sultanları hakkında ilim sahibi ve haklarında araştırma ve çalışmalar yapmış farklı disiplin ve alanlarda faaliyet gösteren gönül insanlarını da bir araya getirmektedir. Zirve ile akademisyenler, sanatçılar, medya mensupları, din adamları, STK temsilcileri, devlet adamları gibi gerçek ve tüzel kişilikleri bir araya getirme, fikir alışverişlerine ve ortak akıl geliştirmeye yönelik zemin hazırlamak istenmektedir.

Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezinde 3 gün süre ile ve eş zamanlı olarak 4 salonda gerçekleştirilecek Zirve'de yaklaşık 200'ü sözlü, 23'ü poster olmak üzere toplam 223 bildiri sunulacaktır.

Bildiriler; Dil ve Edebiyat; Adalet ve Devlet; İnsan ve Toplum; Bilgeler ve Bilim; Bilgeler ve İslam; Değerler ve Ahlak; Bilgeler ve Eğitim; İrfan, Kültür ve Medeniyet; Tasavvuf; Felsefe ve Bilgelik kategorileri altında ele alınacaktır.

Zirvede, ilk siyasetname ile devlet adamlarına yön gösteren Yusuf Has Hacip'ten ruh ufkumuz Hz. Mevlana'ya, Türkçenin bilinen ilk dilbilim çalışmalarını gerçekleştiren Kaşgarlı Mahmut'tan, Türkçeyi o zamanın popüler dili Farsçadan üstün tutan Ali Şîr Nevai'ye kadar, Türk dünyasının tertemiz pınarı Hoca Ahmed Yesevi'den Yunus Emre'ye, Fuzulî'ye ve Mahtumkulu'ya kadar değerler dünyamıza şekil ve yön veren şahsiyetlere dair bildiriler yer almaktadır.

Zirvedeki bildiriler; yaklaşık 70 Profesör, 60 Doçent, 55 Yardımcı Doçent ve diğer eğitim öğretim görevlileri ile 20 kişi de gönüllü kuruluşlardan bildiriler var.

Zirveye Orta Asya'dan Orta Avrupa'ya kadar ve Türkiye'nin elli (50) ilinden, konu ile ilgili elliden fazla sivil toplum kuruluşu katılmaktadır. Zirveye toplam 350-400 kişinin katılması beklenmektedir.

Zirve Çağrı Metninde konu, şahıs, yüzyıl vs. sınırlandırılması yapılmamış, çok genel bazı kriterler tespit edilerek bildiri konuları araştırmacılara bırakılmıştır.

Bilgeler Zirvesi'nde bazı sosyal ve kültürel etkinlikler de gerçekleştirilecektir. Klasik Türk Müziği konseri, Eskişehir gezisi ve yurt dışından gelen katılımcılar için düzenlenen İstanbul gezisi bu etkinliklerdendir. Zirve süresi içinde ve proje kapsamında yapılacak toplantı, açık oturum ve panel gibi etkinliklerin TV'lerden yayınlanması için çalışma yapılmaktadır. Zirve şimdiden Anadolu'da ve Türk Dünyasında bilinir hale gelmiş, Zirvenin İnternet sitesine Nisan ayı başından bugüne kadar 31 bin kişi girmiştir.

Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi'nde sunulan bildiriler zirveden sonra kitap haline getirilerek, yapılan bu değerli çalışma kalıcı hâle getirilecektir.

Kültür Başkentliği, Eskişehir'in 2023 vizyonuna ivme kazandırmış ve bu yönde farklı disiplin, alan ve sektörlerde geleceğe yönelik önemli fırsatlara zemin hazırlamıştır. Köklü mazimizi güzel ve ümit dolu yarınlara taşımak üzere gerçekleştirdiğimiz projelerle her kesime ulaşmayı, Yunus'un da ifade ettiği gibi “gönüller yapmayı” hedefliyoruz.

Bu Zirve'yle Atatürk'ün de ifade ettiği gibi “ecdadını tanıdıkça kendinde daha büyük işler yapma kudretini bulacak” yeni nesiller için Türk dünyasının gönül yolunu çizmiş şahsiyetler, haklarında sunulacak bildirilerle ele konuşulacaktır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi