Meşe yaprakları kış aylarında keçilere yem oluyor

Elazığ'ın Palu ilçesinde, sonbaharda toplanan meşe yaprakları kış aylarında keçilere yem oluyor.

Meşe yaprakları kış aylarında keçilere yem oluyor
Meşe yaprakları kış aylarında keçilere yem oluyor
GİRİŞ 21.01.2015 14:52 GÜNCELLEME 21.01.2015 14:52

Çevresel faktörler nedeniyle küçükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı ilçede, besiciler hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılamak için türlü yöntemler deniyor.

Bu çerçevede, sonbaharda toplanan meşe yaprakları, kış aylarında keçileri beslemekte kullanılıyor.

Yaklaşık bin 800 rakımlı Altınölçek köyünde küçükbaş hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Halis Tunçcan, AA muhabirine, çetin geçen kış şartlarına uyum sağlamak için sonbahar aylarından başlayarak hem hayvanları için hem de kendileri için tedbir aldıklarını söyledi.

Yörelerinde kış aylarının zor geçtiğini anlatan Tunçcan, "Bizim buralarda kar erken düşer. Bunun için önceden önlem almazsak kış ayları bizim için eziyete dönüşür. Hem hayvanlarımızın ihtiyaçlarını hem de kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak için hazırlıklarımız sonbaharın gelmesiyle başlar" diye konuştu.

Keçilere yem, eve yakacak oluyor

Kış aylarında da hayvanlarına doğal besinler vermek için meşe dallarını toplayarak yığınlar halinde sakladıklarını anlatan Tunçcan, şöyle devam etti:

"Hayvanlarımızı şartlar zorlaşana kadar meralarda otlatıyoruz. Sonrasında ahırlara çekilen hayvanlarımızı, bu meşe yapraklarıyla beslemeye devam ediyoruz. Keçiler yerde olan şeyi yemez onun için de bu meşe dallarını çamaşır asar gibi ipe asıyoruz. Keçiler yaprakları yedikten sonra geriye kalan dalları da sobada yakıyoruz. Bu sayede keçiler yaprağından biz de dalından faydalanıyoruz."

Meşe ormanlarının kendileri için büyük bir ikram olduğunu ifade eden Tunçcan, "Bu ormanlar bizim her şeyimiz. Allah, bu ormanlarla istediğimiz her şeyi bize sunuyor. Onun için biz de elimizden geldiği kadar korumaya çalışıyoruz. Onunla uyum içerisinde yaşamak, zarar vermemek için ne gerekiyorsa onu yapacağız" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır