5 dilde pankartla Türkiye’de ilke imza attı

5 farklı dilde pankart hazırlayarak insanları kardeşliğe çağıran Rize günleri, yüz binlerce ziyaretçiyi tulum eşliğinde Feshane’de ağırladı.

GİRİŞ 30.03.2015 17:07 GÜNCELLEME 30.03.2015 17:14

Haber7.com'un medya sponsoru olarak destek verdiği 8. Rize günleri farklı lezzetleri ve birbirinden önemli değerleriyle Karadeniz kültürünü Feshane’ye taşıdı.

Muhlamasından horonuna, çayından balına kadar birçok lezzeti topraklarında barındıran Rize, yüzbinlerce ziyaretçiyi tulum dinletisi eşliğinde Feshane’de ağırladı. Bu sene ayrıca şifa kaynağı olarak gösterilen Beyaz Çay, Rize'nin en büyük yarışlarında sahne alan Formulaz ve Kendine has özellikleriyle Rize'ye özgü bir kuş türü olan Atmaca'nın bulunduğu bölümler ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

Bu önemli etkinliğin perde arkasında yer alan ve ekibiyle birlikte büyük emek vererek etkinliğe hazırlananPatika Ajans’ın sahibi Abdurrahman Uzun’a hem 5 dilde pankart konusunu hem de etkinlikle alakalı merak edilen konuları sorduk.

Abdurrahman Bey, öncelikle genel bir konuyla başlayalım. Bu sene 8. kez düzenlenen Rize günlerini farklı bir konseptle düzenlediğinizi görüyoruz nedir bu konsept? Ayrıca bu yıl etkinlik beklentilerinizi karşıladı mı?

Öncelikle etkinliğe medya sponsoru olarak destek sağlayan Haber7.com ekibine buradan teşekkür etmek istiyorum tüm projelerimizde sağolsunlar bize destek verdiler. Rize günlerini Mart ayının sonunda İstanbul da güzel bir atmosferde gerçekleştirdik. Öncesinde ciddi bir reklam kampanyası yaptık ve Feshane de geçen sene 950 bin civarında ziyaretçiye ulaştık. Bu sene milyonu bulduğumuzu düşünüyoruz. Bu yıl ki konsept sloganımızı, doğa turizminin başkenti Rize İstanbul’da diye kullandık. Doğa turizmi trekking, dağ yürüyüşü, rafting çünkü Türkiye’deki en iyi debiye sahip olan fırtına deresine sahibiz Rize olarak. Bunun yanında kar kayakları, yayla kültürü Rize’nin bütün güzellikleri bunlar.

8. Rize günlerinin tanıtımında ilk olarak 4 dilde davet gördük. Ancak etkinliğin 2. gününde Osmanlıca’nın eklenmesiyle 5 dil oldu. Önemli bir toplumsal mesaj olan bu davetin perde arkasını bize anlatır mısınız?

Şimdi şunu söyleyeyim bu konsepti arkadaşlarla ilk ekip halinde ajansta oturup konuşmaya başladığımız zaman bu fikir naçizane benden çıkmıştı. Konsepti belirlerken dedik ki farklı dilleri de davet edelim çünkü projenin ismi tanıtım günleri. Yani sadece hemşerilerimizle bir araya geldiğimiz bir proje değil aslında biz Rize’yi herkese tanıtmak istiyoruz.

 

 

 

‘Türkiye özüne dönüyor’

Türkiye’de bakın tabelaların yarısı İngilizcedir ama kimse bunda rahatsız değildir. Ben Rizeliyim. Rize’nin 5-6 ilçesi farklı bir dil konuşur. Lazca konuşur, bir kısmı Gürcüce konuşur bunların hiçbir tanesi bizim için ayrım ifade etmezken Kürtçe bizim için ayrım ifade ettiriliyor.

Projede Kürtçe, İngilizce, Lazca, Türkçe ve ayrıyeten  yeni dönemde özümüze dönüyoruz diyoruz ya Osmanlıca pankartları da ekledik İstanbul genelinde 5 dilde davet gerçekleştirdik.

‘Rize Türkiye’nin çimentosudur’

Rize Türkiye’nin çimentosudur. Biz o çimento vazifesini de bu projede bu konseptle yaptığımıza inanıyoruz 5 dilde herkesi davet ediyoruz kesinlikle kafatasçı milliyetçiliğe hayır diyoruz hemşericilikten mutluyuz hemşericilik yapıyoruz ama ayrımcılık değil Lazca bizim için bir ayrımcılık objesi değildir bir zenginliktir. Kürtçe aynıdır inşallah bu yıl böyle bir şey başlattık inşallah önümüzdeki yıl bu topraklar üzerinde hangi dilde yaşayan varsa Rumca, Zaza’ca, Gürcüce hangi dilden yapabiliyorsak hepsini yapmak istiyoruz ve diyoruz ki bu Rize günlerinin kapısı herkese açık altını şöyle bir şeyle daha çizmek istiyorum.

Allah Resulü bize Veda hutbesinde diyor ki Arabın Araba Arabın aceme üstünlüğü yoktur atın o tabuları diyor. Cenabı hak diyor ki bütün inananlar kardeştir. Kürdü Çerkez’i yok özellikle cumhurbaşkanımız şuanda dünya lideri ve bu dünya liderinin hemşerileri de bütün dünyaya kapılarını açmak istiyor. Aslında projenin asıl amacı bu.

Etkinlikte ayrıca Rize Ticaret Borsası başkanı Mehmet Erdoğan Beyaz Çay’ı sadece Haber7.com’a tanıttı.

‘Rize’nin sihir küpü: Beyaz Çay’

Beyaz çay’ın Rize’nin sihir küpü olduğunu söyleyen Erdoğan, insanlara fayda anlamında sağlığa fayda anlamında herhalde çığır açacak bir buluş bir çalışma bir sonuç böyle değerlendirebiliriz diyorum. Çünkü bir tomurcuk beyaz çayın içerisinde kocaman bir avuç siyah çay gizli onun içerisinden alınabilecek tein kafein insan sağlığına faydalı ürünler içerisinde saklı  biz şöyle tarif ediyoruz. Bir elma düşünün kocaman ama bu ilk tomurcuk oluyor ya ilk içerisinde hiç bozulmamış o elmanın şeylerini içerisinde saklıyor biz o tomurcuğu bulup çaya dönüştürüp kimyasal hiçbir katkı sağlamadan inşaların önüne getiriyoruz, şifa kaynağı olarak.

‘Türk Beyaz Çayı kanser riskini azaltıyor’

Beyaz çay’ın fiyatı ile ilgili 1 kg 700 dolar civarında maliyeti var. Tabi ki de bunun ambalajlanması saklanma koşulları finansal şeylerini ortaya koyduğumuz zaman 000 doların altına inemiyor. Bu yaygınlaşacak bir üründe değildir yani maksimum Rize bölgesinde elde edilecek olan 1 tondur. Dünyada üretilen diğer beyaz çaylarda ki CP-53 dediğimiz etken madde Türkiye’de üretilen çayda olmadığı için kanserden korunma anlamında bir şifa kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.

Etkinlikte dikkat çeken ürünlerden biri de Ünlü Motosikletçi Kenan Sofuoğlu’nun da yarışlarına katıldığı Formulaz oldu.

emre.ozcan@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti