"Sakin şehir"de hareketlilik yaşanıyor

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin "Sakin şehir" ağına dahil ettiği Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine yerli ve yabancı turist gelmeye başladı

"Sakin şehir"de hareketlilik yaşanıyor
"Sakin şehir"de hareketlilik yaşanıyor
GİRİŞ 03.05.2015 11:41 GÜNCELLEME 03.05.2015 11:41

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin "sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti'de turist yoğunluğu başladı.

Birecik Baraj gölü nedeniyle sahil kentini andıran eski Halfeti'ye yerli ve yabancı turistlerin ilgisi artmaya başladı. Bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin "Sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, hafta sonlarında ziyaretçilerin tercih ettiği yerler arasında bulunuyor.

Tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu'nun "saklı cenneti" olarak nitelendirilen Halfeti'ye gelen turistler, özellikle bir bölümü sular altında kalan "batık kenti" tekne turuyla geziyor.

Ziyaretçiler, tur sırasında, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale'yi uzaktan da olsa görme fırsatı buluyor. Su altında kalan caminin minaresi ve terk edilmiş eski yapıların bulunduğu Savaşan köyü de ilgi gören yerler arasında bulunuyor.

Bir kısmı su altında kalan kıyıdaki Ulu Cami'yi de gezen ziyaretçiler, tahta asma köprüden ise olası tehlikelere karşı kontrollü olarak geçiriliyor.

Duba üzerine kurulu lokantaların hizmet verdiği ilçeyi ziyaret edenler, özellikle otopark sorunu ve gürültü kirliliğine çözüm bulunmasını istiyor.

Otopark ve gürültü kirliliği

Halfeti Kent Konseyi Başkanı Nihat Özdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun uğraşlar sonucu bir bölümü Birecik Baraj Gölü altında kalan eski Halfeti'yi "sakin şehir" (Cittaslow) ağına dahil ettirdiklerini söyledi.

Ziyaretçi sayısının arttığına işaret eden Özdal, "Havaların ısınmasıyla yaşanan hareketlilik de arttı. Özellikle hafta sonları yoğunluk artıyor. Cumartesi günü tur otobüsleri hariç 2 bin civarında araç ilçeye gelmiş. Yoğun ilgi nedeniyle tur düzenleyen tekne sayısında da artış var" dedi.

Halfeti'yi geçen yıl 800 bin kişinin ziyaret ettiğini vurgulayan Özdal, bu yıl bu sayının en az iki katına ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Yoğunluk nedeniyle otopark sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Özdal, şunları kaydetti:

"Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Kaymakamlığın bu konuda hazırladığı projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Özellikle hafta sonları park konusunda sorun yaşanıyor. Ayrıca bazı tekne ve iş yerlerindeki yüksek müzik nedeniyle oluşan gürültü kirliliğinin de önüne geçilmesi gerekiyor. Kent konseyi olarak bu konuda bir kampanya başlatmayı planlıyoruz. Yaşanan tüm olumsuzluklar, güçlükle 'sakin şehir' ağına dahil ettirdiğimiz Halfeti'nin puan kaybetmesine neden oluyor. Herkesi adeta bir saklı cennet olan Halfeti'ye sahip çıkmaya çağırıyorum."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz