'Sinema bilet fiyatları düşsün' teklifi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Türkiye'de sinema biletlerinin fiyatlarının yüksek olduğuna dikkati çekerek yeni teklifte bulundu.

'Sinema bilet fiyatları düşsün' teklifi!
'Sinema bilet fiyatları düşsün' teklifi!
GİRİŞ 28.01.2009 11:08 GÜNCELLEME 28.01.2009 11:08
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

 Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Türkiye'de genel gelir dağılımı içinde sinema biletlerinin fiyatlarının yüksek olduğuna dikkati çekerek, ''Sinemacılar bunu göz önünde bulundurarak belki belli dönemlerde gündüz-gece-özel gösterimler şeklinde belli kategorilerde fiyat ayarlamaları yapabilirler'' dedi.

Çelik, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, bu yılki sinemayı destekleme projelerine başvuruların 1 Şubatta başlayacağını duyurdu. ''Yoğun başvuruyla karşılaşıyoruz'' diyen Çelik, bu yıl sinemaya 15 milyon TL bütçe ayrıldığını, bunun yaklaşık yüzde 80'inin uzun metrajlı filmler için kullanılacağını kaydetti.

Abdurrahman Çelik, filmler değerlendirilirken 'fazla sayıda filme az destek' mi, yoksa 'az filme çok miktarda destek' anlayışının mı benimseneceği'' sorusuna, ''Bu kararı tamamen destekleme kurulu verecek. Burada bakanlık herhangi bir ön talepte bulunmuyor. O anki projelerin olabilirliğine göre belirlenecek. Zaten önce proje, sonra bütçe konuşuluyor'' yanıtını verdi.

''Kriz ortamında film üretiminin düşmesi ve sinema yapımlarının geçen yıllara göre azalması gibi bir durumu bekleyip beklemedikleriyle'' ilgili soru üzerine de Çelik, ''En az geçen yıl üretilen film kadar yapım üretileceğini düşünüyorum. Şu an piyasada hazırlanan projelerin bir çoğunu bildiğim için üretimde bir düşüşün olabileceğini tahmin etmiyorum'' dedi. 

-''KRİZDE, BİLET FİYATI AYARLAMASI...''-

Sinema seyircisi sayısında da azalma beklemediğini belirten Çelik, ''Bu tür kriz ortamlarında genellikle sinema seyircisi bir miktar artış gösterir'' dedi.

Ancak bu durumun sinemanın ''en ucuz eğlence araçlarından'' görüldüğü Avrupa ve Amerika için söz konusu olduğuna dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

''Oralarda insanların gelirleriyle sinema biletleri arasındaki oran çok fazla, dolayısıyla sinema biletleri onlar için çok ucuz. Kriz dönemlerinde de insanlar diğer eğlencelerden kısıtlıyor ama sinemayı asla kısmıyor. Bu göstermiştir ki ABD'deki kriz 6 ayını geçmesine rağmen sinemada yüzde 12 artış var. Sonuç olarak aslında kriz dönemlerinde sektörde izleyici sayısının arttığı gerçek.

Ama Türkiye'de genel gelir dağılımı içinde sinema biletlerinin fiyatları biraz yüksek, dolasıyla muhtemelen bu da tamamen ticari bir olay olduğu için sinemacılar, bunu göz önünde bulundurarak belki belli dönemlerde gündüz-gece-özel gösterimler şeklinde belli kategorilerde fiyat ayarlamaları yapabilirler. Bu bağlamda da Türkiye'de izleyici sayısının düşeceğini tahmin etmiyorum.''

Abdurrahman Çelik, Türkiye'de izleyici sayılarının belli yıllarda düşmesini de vizyona giren Türk filmlerine bağlayarak, ''Türkiye'de geçen yıla baktığımız zaman bir 'Recep İvedik', bir 'AROG' ve 'Muro'yu topladığımız zaman, bunlara giden izleyici sayısı birden Türkiye'deki izleyici sayısını yüzde 25-30 civarında artırabiliyor,'' diye konuştu. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Turgay Bozkurt 15 yıl önce Şikayet Et
    E ne bekliyosunuz?. Boykotsa boykot. Ne bekliyorsunuz yapın sizde kardeşim. Ben 3 aydır gitmiyorum sinemaya. Sizde gitmeyin ne var? Zaten aynı filmi sonrada izleyebiliyorum. Düşürsünler bilet fiyatlarını gidelim. Düşürene kadar ben gitmiyorum. Evimde gerektiğinde izleyebiliyorum.
    Cevapla
  • Mustafa Karaca 15 yıl önce Şikayet Et
    Korsana Evet!!! yaşasın korsan:))). Sinema biletleri 15 lira, dvd 25 lira. Milleti inek gibi sağıyorlar. Yok arkadaş, tahtakalede 1TLye film var, gidip alıyorum evde adam gibi seyrediyorum. Haaa bu doğru mu? değil elbette, ama 15 liraya sinema 25 liraya dvd doğru mu??? kimse bana telif ücreti masalını anlatmasın.
    Cevapla
  • Eyüp Sami Yavaş 15 yıl önce Şikayet Et
    Yok ki... Bu millette boykot bilinci yok arkadaş buyrun gidin Capitol'e tam 12 tl fiyat cekiolar. Buyrun gitmeyelim desen ohoo organize olmak artık imkansız..
    Cevapla
  • MEHMET AKİF RENDECİOGLU 15 yıl önce Şikayet Et
    Yok düşürmeyin.. düşürmeyin hatta 8 TL az 20 TL yapın sonra internetten indirip izleyenede ceza vermeye uğraşın.Ben bu halkın yerinde olsam .Bir ay gitmem sinemaya bak nasıl Düşüyor.İstedikleri zaman bazı promosyonlarla 2,5 TL ye bilet satarken normalde 8 TL ye satıyolar varın gerisini düşünün.Sonra korsanla mücadele edelim .. bence bu fiyatlar la mücadele hatta boykot bile şart ayakları bi yere basar belki..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır