Dünyanın ilk meclis binası ziyarete açılıyor

Kaş ilçesi yakınlarında Patara Antik Kenti içindeki dünyanın ilk meclis binasının restorasyon çalışmaları tamamlandı. Meclis binasının 20 Mayıs'ta ziyarete açılması planlanıyor.

Dünyanın ilk meclis binası ziyarete açılıyor
Dünyanın ilk meclis binası ziyarete açılıyor
GİRİŞ 16.05.2012 11:58 GÜNCELLEME 16.05.2012 11:58

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Patara Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva Işıkan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok büyük bir dünya kültür mirası olan Likya Birliği Meclis Binası'nın restorasyonunun tamamlandığını söyledi.

Tarihi meclis binası için yapılan projenin Türk arkeoloji tarihinin en büyük restorasyon çalışmalarından biri olduğunu vurgulayan Işık, restorasyonun tamamlanması ile Likya Birliği'nin başkenti ve yönetim merkezi olan Patara Antik Kenti'nin tarihi kimliğinin daha iyi ortaya çıktığını ifade etti.

Meclis binasının ziyarete açılması ile turist sayısında ciddi artış olacağına inandığını bildiren Işık, ''Patara Antik Kenti, Dünya Kültür Mirası listesine aday yerlerden birisi. Kazı ve son restorasyon çalışmaları ile aday olma kriterlerinin büyük çoğunluğunu yerine getiriyor'' dedi.

Likya Birliği Meclis Binası'nın restorasyonunun Türkiye'nin kültür bilinilirliğini yükselttiğini vurgulayan Işık, şöyle konuştu:

''Restorasyon sonrası binanın ziyarete açılması, Türkiye'nin kültüre, tarihe verdiği önemi bir kez daha kanıtlayacak. Dünya kültürüne büyük katkı yapacaktır. Bu restorasyon süresince hiçbir katkıdan çekinmeyen TBMM başkanlarımız Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin ve Cemil Çiçek'e, Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'a bir bilim insanı olarak sonsuz şükranlarımı sunuyorum.''

-İl Kültür ve Turizm Müdürü Acar-

Antalya Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar da Patara Antik Kenti'nin dünya ve Türkiye için çok önemli bir zenginlik olduğunu vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın son yıllarda çok önemli kaynaklar aktararak antik kentin büyük bölümünün gün ışığına çıkmasını sağladığını ifade eden Acar, şunları söyledi:

''Likya Birliği Meclis Binası'nın restorasyonunun tamamlanması, Patara Antik Kenti'nin dünyada daha çok konuşulmasını, daha çok tanınmasını ve daha çok ziyaretçi çekmesini sağlayacak. Dünyanın ilk demokratik parlamentosu olarak dünya demokrasilerine esin kaynağı olmaya devam edecek. Bu yapıyı kültür dünyasına kazandıran ve ölümsüz hale getirenlere şükranlarımı sunuyorum.''

-Restorasyon için 7,5 milyon lira harcandı-

Patara Antik Kenti'ndeki Likya Birliği Meclis Binası, 1991'de Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeololji Bölümü Öğretim Üyesi ve dönemin Patara Kazıları Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık tarafından keşfedildi.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut tarafından 2000-2006'da yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan Likya Birliği Meclisi Binası, 2008'de dönemin TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı törenle TBMM'ye devredildi.

Restorasyon çalışmalarında 50 usta ve restoratör çalıştı, 7,5 milyon lira harcama yapıldı.

Kazılarda çok sayıda imparator portresi, Likya Birliği Meclisi'nin kararlarının yer aldığı yazıtlar, Heraklis heykeli, takılar ve seramik eşyalar bulundu. Kazı sonrası yapının bin 500 kişi kapasiteli olduğu belirlendi.

Yapının doğu yönündeki iki küçük kapısının yöneticilerin girişi için yapıldığı tahmin ediliyor. Yapının oturma bölümleri yarım daire şeklinde.

Meclis binasının yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesi için 20 Mayıs'ta Patara Antik Kenti'nde tören düzenlenmesi planlanıyor.

Törenin ardından Likya Birliği Meclis Binası ziyarete açılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı