Ferdi Tayfur: Orhan Gencebay rakibim olamaz

Magazin habercilği bundan yıllar önce de aynıydı. Arabesk müziğinin iki efsane ismi Ferdi Tayfur ve Orhan Gencebay 42 yıl önce bakın nasıl kapıştırılmak istenmişti.

Ferdi Tayfur: Orhan Gencebay rakibim olamaz
Ferdi Tayfur: Orhan Gencebay rakibim olamaz
GİRİŞ 23.10.2018 10:09 GÜNCELLEME 23.10.2018 10:25
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Medyanın magazin haberciliğine bakış açısı. İnsanın haber alma şekli yıllar yılı çok çeşitlense de magazin haberciliğinin sunuş şeklinde televole mantığı hep oldu. Arabeskin iki dev ismi Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur yasaklı oldukları ve birbirinden haberdar olmadıkları günlerde karşı karşıya getirilmek istenmişti Ferdi Tayfur 'Orhan Gencebay'la rekabetim olamaz' dedi, haber Orhan Gencebay rakibim olamaz diye servis edilmişti.

İşte 42 yıl önce de aynı olan anlayış...

 

 

Yaptığı plaklarla rekorlar kıran Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay'a rakip olarak  gösteriliyor. Ancak o, «Orhan Gencebay'ı rakip olarak görmüyorum. Şarkılarımızın  türünde bazı benzerlikler var, o kadar. Aramızda hiçbir zaman rekabet olamaz»  diyor. 

Ferdi Tayfur, 1945 Adana doğumlu... Müzik yaşantısı oldukça eskilere  dayanıyor.  «Ancak. 1974 yılında Elenor Plak'a geçtikten sonra kendimi tam bir  profesyonel  anlayış içinde buldum» diyor.

Sanatçının bugüne dek yapmış olduğu 10 tane 45'lik ve bir Longplay'i var. Bu   plaklarda yer alan parçaların yalnız dört tanesinin söz ve müziği dışında   diğerlerinin tümü kendi yapıtları.

20 yaşındayken beste yapmaya başlayan Ferdi Tayfur'un, bugün 50'ye yakın   bestesi var. Halen Adana'da oturan sanatçı, geçtiğimiz günlerde Saner Film'le   yaptığı üç yıllık anlaşmayla Yeşilçam'a da ilk adımını atmış oldu. 

Rekor denilecek düzeyde süren plak satışlarının yanı sıra Necla Nazır'la  oynadığı ilk  filmi «Çeşme» de büyük hasılatlar yaptı.

- «Yılda üç plak ve iki filmle hem müzik, hem de film çalışmalarımı   sürdüreceğim» derken, ilerideki projelerini böyle açıklıyordu Ferdi Tayfur...

Çalışmaları üzerine söz ederken, konu bazı söylentilere geldi, takıldı.  Bazıları,  Orhan Gencebay'la arasında bir rekabet olduğunu belirtiyordu.  Sanatçının  konuyla ilgili düşünceleri ise farklıydı: 

- «Orhan Gencebay'ı kendime rakip olarak görmüyorum. Bazı şarkılarımızın türünde  benzerlik var. Ancak, aramızda bence hiçbir rekabet söz konusu değil.  Gencebay 
çok beğendiğim ve takdir ettiğim bir sanatçıdır...»

Sahne tekliflerinin üzerinde şimdilik durmadığını da belirten sanatçı, «İleri  bir  dönemde sahneye çıkabilirim. Ama zamanı ve zemini iyi saptamak gerekli.   Günün birinde her sanatçı gibi ben de sahneye çıkacağım. Ancak, şu sıralarda   sürdürdüğüm plak ve film çalışmalarımdan vakit bulamıyorum» diyor.

(21 Mayıs 1977)  Türk Nostalji

YORUMLAR 17
  • Hakim 3 yıl önce Şikayet Et
    ORHAN GENCEBAY HER KESİME HİTAP EDEN EŞSİZ BİR SANATCIDIR...ESERLERİ KONSERVATUVARLARDA İNCELENEN VE OKUTULAN DEV BİR İSİMDİR...ferdi yi falan hakkı bulutla falan degerlendirmek lazım..
    Cevapla
  • BirTürk 5 yıl önce Şikayet Et
    Ferdi Tayfur seni çok seviyoruz.
    Cevapla
  • Bir Fikir Sadece 5 yıl önce Şikayet Et
    Ferdinin 20 - 30 parçasını dinlerim orhanın 2-3 anca.
    Cevapla
  • Hakim 3 yıl önce Şikayet Et
    Zavallı..
    Cevapla
  • SENOL France 5 yıl önce Şikayet Et
    EN BÜYÜK ORHAN BABADIR.Nokta.
    Cevapla
  • Efsane 1970 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayır en büyük cem karaca dır
    Cevapla
  • SENOL FRANCE 5 yıl önce Şikayet Et
    tabiki en büyük ferdi tayfur. tartışılmaz. .allah uzun omurler versin. .orhan gencebayada.saygimiz var. oda onemli sanatci. ama ferdi tek gecerim
    Cevapla
  • Senol france 5 yıl önce Şikayet Et
    Abiler tabiki orhan gencebaydir diyecektim ,özür yanliș oldu,
    Cevapla
  • melik 5 yıl önce Şikayet Et
    bende ferdiciydim ama ,orhan bey in yeri başkadır ,çağının ötesinde bir adam.Arabeskçide değil.hakkı bulut gibiler arabeskçidir.Orhan bey türklerin yaşadığı bütün coğrafyaların müziğini yapmıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı