Uygur Türkü opera sanatçıları İstanbul'da

Leyla Gencer'in anısına düzenlenen opera Günleri"ne ilk kez Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden opera sanatçıları katılıyor.

Uygur Türkü opera sanatçıları İstanbul'da
Uygur Türkü opera sanatçıları İstanbul'da
GİRİŞ 15.09.2014 15:43 GÜNCELLEME 15.09.2014 16:11

TÜRKSOY'un düzenlediği etkinliklere katılmak üzere Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden İstanbul'a gelen 3 opera sanatçısı, bu akşam Leyla Gencer Opera ve Kültür Merkezi'nde, konser verecek.

Opera sanatçılarından Güzelnur Kurban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin Çin Halk Cumhuriyeti'nde tanınmış bir opera ve tiyatro sanatçısı olduğunu söyledi.

Leyla Gencer'in "efsane" bir opera sanatçısı olduğunu belirten Kurban, "Gencer adına yapılan bu etkinliğe katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Çok heyecanlıyım" dedi.

Kurban, ilk kez katıldıkları bu etkinlikte gelecek yıllarda da yer almaktan memnun olacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

"17. TÜRKSOY Opera Günleri, çok güzel bir görüşme oldu. Buraya her milletten insanlar geldi. Herkes birbiriyle görüştü, konuştu, anlaştı. Bu sırada çok şey öğrendik. Başka memleketten gelen sanatçıların şarkılarını dinleyerek yeni şeylerin farkına vardık. Biz, Uygurca saf kendi dilimizde şarkılar söylüyoruz.

Uygur Operası, Avrupa Operası'ndan çok farklı. Uygur Operası, ayrı bir yolda ve bizim operamızın farklı, kendine özgü bir makamı var. Eski halini, saflığını, özünü koruyor."

Çin'de herkesin şarkılarını severek dinlediğini anlatan Kurban, Pekin başta olmak üzere birçok şehirde konserler verdiklerini söyledi.

"Bizim köklerimiz, Türkiye ile ezelden birbirine bağlı" diyen Kurban, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesiyle bir köprü kurulmasını çok önemsediğini kaydetti.

"Ruhani birlik mesajı veriyoruz"

Hoşur Kari de daha önce televizyonlarda izlediği İstanbul'a, ilk defa geldiğini ve kenti çok beğendiğini dile getirdi.

TÜRKSOY'un böyle birlik ve beraberliği pekiştiren bir etkinlik düzenlemesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Kari, "Uygur Türklerini temsilen ilk defa Türkiye'de konser vereceğiz. Çok heyecanlıyım. Provalarda da gördüğüm kadarıyla çok güzel bir konser olacak. O yüzden şarkılarımla kendimi orada göstermek istiyorum" diye konuştu.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Duisen Kasseinov da bu etkinliklere sadece Türk dünyasından değil, her milletten katılım olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Amacımız, sanatçılarımızın profesyonelliğini artırmak, onları tanıtmak ve dünyaya göstermek. Leyla Gencer'i bugüne kadar Türk dünyası biliyorsa bu organizasyondan sonra artık herkes bilecek. Onyedincisi yapılan bu organizasyon, seneye yine Türk dünyasından bir efsane adına düzenlenecek.

TÜRKSOY, bu etkinlikleri yaparken siyasi bir mesaj değil, ruhani birlik mesajı veriyor ve bizim zengin kültürümüzü dünyaya tanıtıyor. Her ülke kendi bağımsızlığını yaşıyor. Biz sadece manevi olarak birleştirmeye çalışıyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı