İki Kore Gazisi'nin çarpıcı savaş anısı

Kore'de kahramanca savaşan ve ilk Çinli askeri esir olarak Türk ordusu saflarına getiren Torbalılı iki kafadar Kore Gazisi İhsan Baytüş ve Hakkı Kırlı, o günlerde yaşadıkları zorlukları anlattı.

İki Kore Gazisi'nin çarpıcı savaş anısı
İki Kore Gazisi'nin çarpıcı savaş anısı
GİRİŞ 22.09.2013 11:49 GÜNCELLEME 22.09.2013 11:49
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Her ikisi de çatışmalarda yaralanmasına rağmen bugünlere ''yaşayan tarih” diye isimlerini yazdıran Kore Gazisi iki arkadaş, savaşın çarpıcı anlarını paylaştı.

1950 yılında Güney Kore'de Çinlilere karşı aynı cephede savaşan Torbalılı iki arkadaş 85 yaşındaki İhsan Baytüş ve 87 yaşındaki Hakkı Kırlı, korkusuzca savaşarak bugünlere Kore Gazisi unvanıyla adlarını tarihe yazdırdı. Çıkan çatışmalarda biri göğsünden diğeri elinden yaralandı ama ülkelerini en iyi şekilde Asya topraklarında temsil ederek bir gecede 30 şehidin verildiği çatışmalarda yara almalarına rağmen sağ olarak kurtulmayı başardı. Kahraman Türk ordusunun 2 üyesi olan Baytüş ve Kırlı, Kore'de yaşadıkları o zorlu yaşam ve savaşın ince notlarını İHA'ya aktardı. İki asker cephede düşman ordusu ile çarpışırken bir gecede onlarca arkadaşlarının gözleri önünde şehit olduğunu söyleyerek, “o günlerde çok sıkıntılar çektik. Allah yaşadığımız o anı bir kere daha kimseye yaşatmasın” dedi.

“İLK ESİRİ BEN ALDIM”

22 gün süren uzun deniz yolculuğunu ardından Kore'deki bir bölgeye ulaştıklarını anlatan İhsan Baytüş, “Gözlerimin önünde onlarca asker arkadaşım şehit oldu. Sıkı ve uzun süren bir çatışma olmuştu. Neredeyse mevzilerimizden kafamızı dışarı çıkaramaz hale gelmiştik. Ben bir boşluktan faydalanarak düşman askerlerinin bulunduğu bölgeye doğru ilerledim. Bunu başarmıştım başımızdaki komutanımız benim gitmemem için emir vermişti ama ben onu dinlemeden mevziden biranda fırladım. O zaman biz Japon askerlerinden yana idik. Çinlilerle savaşıyorduk. Düşman mevzisine yaklaştığımda biranda Çinli bir askere denk geldim ve onu tüfeğimle etkisiz hale getirdim. Esir aldığım Çinli askeri bizim saflarımıza doğru götürdüm ve komutanımıza teslim ettim. Ve o esir asker sayesinde o gece ateşkes olmuştu. Belki çatışma sürse daha çok arkadaşımız şehit olacaktı” şeklinde konuştu.

“1929 DOĞUMLULARDAN SEÇİLDİK”

Aynı cephede savaşan Hakkı Kırlı da, “25 Haziran 1950 tarihinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, müdahale kararı aldığında, Kore'ye asker göndermeyi ilk teklif eden ülke ‘Türkiye' oldu. Ama aynı zamanda, diğer 15 ülkeden farklı olarak, savaşa sembolik değil de, Tugay seviyesinde büyük askeri güçle katılmayı teklif eden bir ülke. Bununla da bitmedi: Türkiye, diğer ülkelerden ayrı olarak, askerlerini Amerikan ordusunun emrine vermeyi kabul eden, tek ülke olarak da tarihte yerini aldı. Türk askeri gücü: 1 Tugay ve 241.Piyade Alayı: Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasına verildi. Askeri birliğin personel mevcudu: 259 Subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 Astsubay, 4414 Erbaş ve Er olmak üzere, toplam: 5090 personelden oluşmaktaydı. Savaşa katılacak askerler, özellikle 1929 doğumlular arasından seçiliyorlardı” dedi.

“DENİZ YOLCULUĞU 22 GÜN SÜRDÜ”

Uzun ve yorucu bir gemi yolculuğunun ardından harp edilen Kore'ye ulaştıklarını anlatan Kırlı, “Gemilerde her türlü konfor vardı. Yemekler bol ve güzeldi. Ama, ekmek ancak 2 ince dilimden ibaretti. Gemilerdeki un stokları ancak adam başına 2 ince dilim ekmeğe göre düzenlenmişti. Ekmek eksiğini gidermek için, patates eklenmeye başlandı. İlk durak yeri olan Seylan Adası'ndan, un sipariş edildi. Ancak, bu unlar da kurtlu çıktı ve ekmek sıkıntısı, Kore'ye kadar sürdü. Gemilerde, başka sorunlar da yaşandı. Özellikle: alışık olmadıkları Amerikan tuvaletleri, rezervuarları, duş ve lavabo gibi aletleri kullanmakta sıkıntılar yaşandı. Bu sorunlar, erlere teorik ve uygulamalı dersler verilerek aşıldı. Ortalama 22 gün süren deniz yolculuğu: teorik ve silahlı eğitimle değerlendirildi. Bizlere Kore savaşları bilgiler veriliyor, derslerde değişik savaş eğitimleri öğretiliyordu. Ayrıca, beraberlerinde götürdükleri Amerikan M1 piyade tüfeği atışları yaptırılıyordu” diye konuştu.

“YAŞAYAN TARİH GİBİLER”

Aradan yıllar geçmesine rağmen milli mücadelenin verildiği o günleri halen yaşayan bir tarih olarak günümüze taşıyan Baytüş ve Kırlı, “Türk Tugayının kayıpları çok ağırdı. 26 Kasım-1 Aralık 1950 günleri arasında süregelen bir haftalık çatışmalarda: Türk Tugayı, Birleşmiş Milletler Ordusu içinde: asker sayısına oranla, en çok kayıp veren birlik oldu. Bu çatışmalarda: 12 subay, 7 astsubay ve 199 erbaş ve er olmak üzere, toplam: 218 şehit verdik. Ve onlarca da yaralı arkadaşımız vardı. Türk ordusu müttefik olarak katılsa da o günkü savaşlarda çok kayıplar verdik. Allah tüm ulusumuza bir daha o günleri yaşatmasın. Çok zor ve daha anlatamadığımız onlarca konu ve anılarımız var. Umarım artık o savaşlar sadece bizlerde birer anı olarak kalır ve tekrarı yaşanmaz” dediler.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • abdurrahim ulus 10 yıl önce Şikayet Et
    ve yıllar sonra bize çok güvenen Koreyi zeytin yağı ile tanıştırıp ticaret yapmöaya başladık . Kendini uyanık zanneden işadamlarımız bir süre sonra kalitesiz zeytinyağı ve son olarakta motor yağı satmayı başardı. Bugün biz 1 litre bile zeytinyağı satamazken yunanlılar tonlarca satıyor.Korede bana Türklerden mal alınmaz alsanda dikatli ol ama canını ve malını korkmadan teslim et dedi. YERİN DİBİNE GEÇTİM
    Cevapla
  • Ahmet AHISKALI 10 yıl önce Şikayet Et
    DEĞERLENDİRME. Ayrıca Türk askerinin yüksek ahlakından etkilenen Koreliler Müslüman olmaya başlamışlar,askerimizin muharebe zamanlarında ve sonrasında bütün insani erdemlerine şahit olup büyük bir sevgi duymuşlardır.Bugün Güney Korede 150 bin civarında Hanefi Müslüman varsa ve de adları,Mehmet,Ahmet,Mustafa,Murat,Hüseyin,Hasan,Tahsin(Tugay komutanımızın adı)Fatih gibi adlar verilmişse bunu kahraman askerimize borçluyuz... Selam ve Dua ile...
    Cevapla
  • Ahmet AHISKALI 10 yıl önce Şikayet Et
    DEĞERLENDİRME. Böylece bütün dünya kahraman askerimizin askerilikle insanlık değer ve hasletlerini nasıl kendinde cemettiğini bizzat müşahade etmiş,mazlum bir milleti asla yüzüstü bırakmayıp,icabında kanı ve canı bahasına onları koruduğudunu dosta düşmana göstermiştir.
    Cevapla
  • Ahmet AHISKALI 10 yıl önce Şikayet Et
    DEĞERLENDİRME. Muharebe gündüz saat 07.00 sıralarında sona ermiş,Bu arada bağımsız kaynaklar kore yarımadasındaki Kun'uri mevkiinde Türk Tugayı'nın Kızıl Çin Ordusu tarafından tamamen yok edildiğini haber olarak geçmiş ancak işin gerçek yüzü yalnızca 1 saat sonra anlaşılmıştır. Zira telsiz muhaberesini açan Tugay Komutanı Tahsin YAZICI şu tarihi konuşmayı bütün Dünya'ya duyurmuştu; ''Allah'ın izni,subaylarımın ve askerimin şecaat ve yiğitliğiyle Düşmanı Kun'uri mevkiinde durdurup geri çekilmeye mecbur ettik,Kaybımız subay ve asker toplam 560 civarındadır.Yaralı subayımız ise 96 olup yaralı er sayımız da 1700 civarındadır ki bunların yarısı ağır yaralılardan oluşmaktadır.Devamı var..
    Cevapla
  • Ahmet AHISKALI 10 yıl önce Şikayet Et
    DEĞERLENDİRME. Neticede büyük bir taarruza başlayan Kominist Kızıl Çin ordusuna karşı Mehmetçik emsalsiz bir cephe savunması sergilemiş,ilk 2 saat savunmada kalmış düşman cepheyi yaramayınca yavaşlamış,Tugayımız ise son kertede şiddetli bir karşı taaaruzla düşmanı geriletmiş,düşman tugayımızın muharebe gücünü görünce sayıca çok üstün bir kuvvetle karşı karşıya olduğunu zannederek çekilmeye başlamıştır. Tugayımızın toplam kaybı 28 subay ve 519 er olarak kayıtlara geçmiş ve bizzat Tugay komutanı Tahsin YAZICI da omuzundan hafif yaralanmış,hülasa Mehmetçik bir kez daha adını tarihe kanla yazdırmıştrı..Devamı var...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır