Atatürk'ün Malatyalı olduğunu Adatepe de duymuş

Geçen günlerde kaybettiğimiz manevi kızı Ülkü Adatepe de Atatürk'ün Malatyalı olduğunu 2007'de doğrulamış. Yeni Haber gazetesine verdiği demeçte, ailesinin Malatya'dan göç ettiğini Ata'nın evinde duyduğunu aktarmış.

Atatürk'ün Malatyalı olduğunu Adatepe de duymuş
Atatürk'ün Malatyalı olduğunu Adatepe de duymuş
GİRİŞ 20.08.2012 08:34 GÜNCELLEME 20.08.2012 11:13
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ömer Şahin'in haberi

Atatürk ’ün Selanik’e küçük yaşlarda Malatya ’dan gittiği, anne ve babasının da farklı kişiler olduğuna ilişkin Radikal ’de yer alan iddialar, gündeme bomba gibi düştü. Atatürk ’ün hayat öyküsüne dönük tartışma doğuracak yeni bilgiler de ortaya çıktı. Bunlardan en çarpıcı olanı, geçen günlerde trafik kazasında hayatını kaybeden Atatürk ’ün ‘manevi kızı’ Ülkü Adatepe’nin sözleri. Adatepe’nin yılda iki kez Malatya ’ya gittiği söyleniyor. Bu gidişlerin birisi de 2007 yılı ekim ayına denk geliyor. Malatya ’da protokolün katıldığı bir ‘Cumhuriyet Balosu’ düzenleyen Adatepe, dikkat çekici bir açıklama yapıyor. Adatepe, “ Atatürk ’ün ailesi Malatya ’dan Selanik’e gitti. Ata’nın evinde bu konuşmayı duydum” diye demeç veriyor. Bu açıklama, 10 Ekim 2007 tarihinde Malatya Yeni Haber gazetesinde yayımlanıyor.

Yazar Fatih Bayhan, Atatürk ailesi üzerine 1997 yılından bugüne çalışma yapıyor. “Mustafa’dan Kemal’e: Atatürk ’ün Büyük Sırrı” adıyla hazırladığı kitabında, devletin resmi kayıtları ile ilk kez yayımlanacak belgeler yer alıyor. Kitapta, Atatürk ’ün anne ve babasının Mehmet Reşat Bey ile Ayşe Hanım olduğu, küçük yaşta babası şehit olunca Malatya ’dan halası Zübeyde Hanım’ın yanına götürüldüğü, annesinin ölümünden sonra da halası Zübeyde Hanım’ın nüfusuna kaydedildiği iddia ediliyor. Bayhan, Ali Rıza Efendi’nin Malatya ’dan Selanik’e gidiş belgesinin Kültür Bakanlığı’nın yayımladığı “ Atatürk ’ün Soykütüğü Üzerine Bir Çalışma” adlı eserde olduğunu söylüyor “Ali Rıza Bey’in babası Kırmızı Hafız Efendi’nin torunu Salih Efendi şecerede ‘oğul’ olarak gösteriliyor. Salih Efendi’nin tam soyağacı Kültür Bakanlığı’nın çıkardığı kitapta var. Bu çalışma Akçadağ’daki aileyi açıkça ortaya koyuyor.”

Atatürk ’ün kız kardeşi Makbule Hanım’ı biliyoruz. Araştırmacı Bayhan, bir de “Ömer” isminde şehit erkek kardeşi olduğunu söylüyor. Atatürk ’ün kardeşi olduğu iddia edilen Ömer Çakır, Çanakkale ’de şehit düşüyor. Ömer Çakır’ın iki oğlu Ahmet ve Mehmet. Malatya Akçadağ’da çiftçilik yapmış. İkisi de şu anda hayatta değil. Ancak, çocukları ve yakınları Akçadağ’da yaşıyor. Bayhan’a göre, Atatürk ’ün yeğenleri Ahmet ve Mehmet’ten olan ve Akçadağ’da yaşayan akrabalarının sayısı 50 civarında.

‘ Malatya ’dan göç ettiler’

Geçen günlerde hayatını kaybeden Atatürk ’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin, 2007 yılında düzenlediği Cumhuriyet Balosu’nda yaptığı konuşmaya dair Malatya Yeni Haber gazetesinde yer alan haber de iddiayı güçlendiriyor. Adatepe gazeteye, Atatürk ’ün ailesinin de Malatya ’dan Selanik’e göç ettiğini ve buna dair konuşmalara Atatürk ’ün evinde tanık olduğunu söylemiş.

Tarihçiler ne diyor?

Atatürk ’le ilgili iddialarını tarihçilere sorduk. Prof. Dr. Cemil Koçak, şimdiye kadar bu yönde bilgiye rastlamadığını belirtirken, “Kitap çıktığında incelemek lazım” dedi. Diğer tarihçilerin konuya dair yorumları ise şöyle:

Tarİhçİ Ayşe Hür: “Belgeleri hiç görüp okuyamadığım için bilemiyorum ama olabilir. Atatürk ’ün geçmişi çok iyi bilinen bir konu değil. Muğlak, bulutlu bir hikâye var elimizde. 1930’larda aile kökenini, soyunu sopunu araştırmak için bir araştırma emri veriyor. O araştırmada nasıl bilgilere varıyor ya da bir bilgiye varılıyor mu bilemiyoruz, o çalışmadan bir şekilde vazgeçiliyor. Kitabı bekleyelim bence. Bu tür sorular gerçeğe ulaşmak için yapılıyorsa, faydalı.”

Eskİ Türk Tarİh Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu: “Atatürk Malatyalı değil. Atatürk ’ün doğduğu eve kadar pek çok ayrıntıyı biliyorum. Selanik nüfus kayıtlarında da var. Kocacık Yörüklerinden. Kocacık Yörükleri Konya ile Ankara bölgesinde yaşarlar. Rumeli’ye nakledildiler. Rumeli’dekilerin yaşadıkları yer asıl Bulgaristan taraflarıdır. Fakat bir grubu Makedonya taraflarına yerleşti. Kocacık Köyü’nde dedesi Kırmızı Hafız Ahmet Efendi var. Onun zamanında Selanik’e göç ettiler.“

‘Malatyalı Atatürk ’ Twitter ’da büyük tartışma yarattı (sayfa 2'de)


Rüya @ruyaselcuk
Atatürk Malatyalı haberleri Atatürk ’ü itibarsızlaştırma projesi diyenler, Malatya ’lıysa itibarsiz, Selanik’liyse itibarli mı oluyor?

Berxwedan Yaruk @BerxwedanYARUK
Atatürk Malatyalı ve Kürt ise “Kürtler bu ülkede işadamı oluyor, vekil oluyor başbakan oluyor”a birde “Kürtler Atatürk bile oluyor” eklenir:)

lz..! @dubdubadub
Atatürk malatyalı ise ben bayılırım memleketime:)o seçim haritalarında grdüğünüz sarı renkteki bir şehirden ibaret değil malatya merak etmeyin

Furkan Çayır @frkncyr
Atatürk Malatyalı değil o da benim gibi Malatyada doğmuş ama aslen oralı değil ben yıllardır bunu anlatmaya çalıştım dinlemediler.

Ali Şahin @alisahin2000
Atatürk Malatyalı ama Akçadağlı değil ki, Pütürgeli. Hem tapu, hem görüntülü asparagas kitabı @omer_sahinn nasıl ciddiye alır aklım almıyor

Dilan Kayhan @DilanKyhan
Atatürk Malatyalı olsn, olmasn sizn o kücücük beynzle Malatyayı kücümseme gibi bi hakkınz yok Bknz: İsmet İnönüde, Turgut Özalda Malatyalıydı

Gökhan Dündar @Dundar_Gokhan
Atatürk Malatyalı’ysa eğer hiç bu kadar Malatyalı olduğum için gururlanmazdım :)

Emir Han @RealEmirHan
O’nun ilkelerine sahip çıkmayıp %68’i AKP ’ye oy vermiş bir ilin Atatürk Malatyalı olduğu uydurma haberiyle gururlanmaya hakkı yoktur.

muhammed keskin @kskn_muhammed
Atatürk Malatyalı diyorlar, kesin doğrudur . Zaten lider ,siyasetci dedin mi bizim memleketten çıkıyor. Sasirmamak lazım ..

İlker Tekşan @ilkerteksan5452
Atatürk Malatyalı diye çıkan iddaa asılsız olabilir.. düşensenize siz hiç mavi gözlü, sarı saçlı malatyalı gördünüz mü ? - ben hiç görmedim.

Zeynep Akdağ @zynpakdag
Atatürk Malatyalı yazısını okumadan klavyelerine saldıranlar beyninizdeki tek hücrede intihar etmek üzere..

Ülkühan Zekioğlu @ulkuhanzekioglu
“Atatürk Malatyalı ise bizi kandıranlar hesap versin” diyenler. Ezberlediğiniz tarihi Atatürk ’ün ta kendisi yazdı. Müdür o, ona konuşun.

Sezen Güner @GnerSezen
Şimdide Atatürk Malatyalı mı oldu? Bu insanların derdi ne o Selanikte parlayan bi güneşti şimdi parıltısını Ankara ’ya devretti.

Demet Üncel @Demetncel
Atatürk malatyalı mı bılemem ama bir malatyalı olarak buyuk onderle aynı ulustan olmak bile gurur verici.

Mehmet Besir@Mehmet_Bsr
“Atatürk Malatyalı“ çıkınca kemalist güruh telaşlanmış.. E normal tabi..Selanik’li Atatürk ayrı bi karizmatikti hani..

Radikal
YORUMLAR 10
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan . madem atatürk ün manevi kızı ,atatürk ün malatyalı olduğunu doğrulamış,niye bu iddiayı manevi kızı öldükten sonra ortaya atıyorsunuz.zaten ölümüde şüpheli,tasarlanmış bir cinayet de olabilir,araba kazası süsü verilmiş olabilir. belgelere gelince,yıllardır böyle bir belge ortaya çıkmayıp,şimdiye mi rast geldi,şimdi ses kaydının,video görüntülerinin sahtesi yapılıyor ,belgenin mi yapılamıyacak. bir zaman şehirler arası pazarlamacılık işinde çalıştığımdan ,ve askerliğimi doğuda yaptığımdan ,ve bir egeli olarak selanikli çok kişi tanıdığımdan insanların mekanlara göre tiplerini bilirim. malatyadan sarı saçlı ,mavi gözlü,atanın tipinde insan çıktığını görmedim.malatya insanı genellikle esmerce,kara saçlı,koyu gözlü,kısa boylu olur.bu bile ispata yeter.
    Cevapla
  • Ismail Yildiz 11 yıl önce Şikayet Et
    bızım gündem degıll bizim derdimiz sehitler... ne hak nede hukuk bu askerlerin ve polislerin bu sekilde sehıt olmalarina müsade ediyor.. ben sahsen sehitler adina basda ana muhalefet olmakla ve hükümetden davacıyım ::: bu acidan tek demokratik care baskomutan (gül) istifa etmeli ve een kisa zamanda ve een hizli sekilde cumhurbaskan secimi yapilmali... tek dogru yol::: ve böylece ya sayin gül anayasa geregi bütün sorumlulugu devr alir, yadatürk milletinin kararini almak icin yeniden cumhurbaskani secmekle halk oylamasi yapilmis olur.. türk milleti ya böyle devam der yada top yekün mücadele der... tek care yol ::: ayni zamanda kürtlerinde ne istedikleri ögrenilmis olur ..,, pazartesi 5 kasım 2012 tarihinde sehıtler adina erken cumhurbaskan secimi ile halk oylaması saglanmis olunur... ve bakalim sonra kimler agliyormus hepimiz görelim ...
    Cevapla
  • darbeleredurde 11 yıl önce Şikayet Et
    atanızın. kişisel günahlarıyla ilgili değiliz ''milli'' günahlarıdır bizi ilgilendiren ! bizim tarihçilerimiz çoh tuhaflar,durdular durdular 100 küsür yıldır selanikli olan atalarını malatyalı yapıverdiler :) ulenn bu kadar kaydırı gubbak olmaya ne hacet..
    Cevapla
  • nef arkeder 11 yıl önce Şikayet Et
    memleketı ne olursa olsun. türkiye ye ata mız gibi bir lider daha gelmemiştir ,gelmeyecektir de.
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    aaaaaaa. bir liderin hayatı neden gizlenir, neden sis perdesinin aralanmasına izin verilmez? atatürk türk değil de başka bir kökenden gelse ne olur? selanikli olsa ne olur, malatyalı olsa ne olur? bir insan ülkesine hizmet etmişse, ülkesini düşmandan kurtarmışsa ırkı ve dini ikinci planda gelir. günahları, dinsizliği kendisini bağlar ve hesabını da verir. atatürk'ün sarışınlığını malatya'ya yakıştıramadıkları için mi acaba, selanikli yaptılar? malatya'da, konya'da, yozgat'da, sivas'ta, tokat'da, çorum'da (anadolunun göbeğinde) sarışın türk yok mu, türk sarışın olamaz mı? hatta bırakın türk'ü deri renkleri türklerden oldukça koyu(esmer) olan kürtlerin arasından da sarı saçlı mavi gözlü insanlar çıkmıyor mu? sarışın atatürk'ün türklüğünü ispat etmek için onu selanikli yapmış olabilirler,çünkü kumanlar sarışındı ve balkanlarda yoğun olarak yaşıyorlardı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz