Irak cumhurbaşkanından istifa resti

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, yeni hükümet için kimi görevlendireceği konusunda baskı ile karşılaşması halinde istifa edeceğini ifade etti.

Irak cumhurbaşkanından istifa resti
Irak cumhurbaşkanından istifa resti
GİRİŞ 31.07.2014 19:28 GÜNCELLEME 31.07.2014 19:28

Rudaw internet sitesinin haberine göre, siyasi partilerin ziyareti sırasında Masum istifa sinyali verdi. 

Irak Anayasası'na göre Cumhurbaşkanı Masum parlamentonun en büyük fraksiyonu belirleyerek, hükümeti kurma görevini bu gruba verecek. 

Aralarında Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin 93 sandalya ile katıldığı Irak Ulusal İttifakı (IUİ) koalisyonunun parlamentoda 182 sandalyesi bulunuyor. IUİ koalisyon Başkanı İbrahim Caferi, Irak Cumhurbaşkanı Masum'dan IUİ'in görevlendirmesi istiyor. Irak Başbakanı Nuri el Maliki ise IUİ'nin en büyük fraksiyonunun kendisine ait olduğunu, bu nedenle kendi grubunun görevlendirilmesini istiyor.

Siyasi partilerin temsilcileri ile bir araya gelen Masum, hükümeti görevlendirme konusunda siyasi partilerden gelen baskıları kabul etmeyeceğini, böyle bir durumla karşılaştığı anda görevinden istifa edeceğini söyledi. 

Masum, "Ben herkes tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanıyım. Kendi yetkimi kimsenin ya da hiçbir grubun yararı uğruna kullanmayacağım. Hükümeti kuracak kişi herkes tarafından kabul edilir bir kişi olmalı. Böyle bir kişi bulunmadığı halde ben kimseyi görevlendirmeyeceğim. Baskıları da kabul etmiyorum, yoksa görevimi bırakır istifa edeceğim." ifadelerini kullandı açıklandı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...