Sudan'dan İsrail'e suçlama

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Es-Sadık el-Mehdi'nin silahlı hareketlerle imzaladığı anlaşmanın arkasında İsrail'in olduğunu söyledi.

Sudan'dan İsrail'e suçlama
Sudan'dan İsrail'e suçlama
GİRİŞ 03.11.2014 01:50 GÜNCELLEME 03.11.2014 02:29

Beşir, muhalefet partileriyle yaptığı görüşme sırasında, geçen ağustos ayında Milli Ümmet Partisi Başkanı Es-Sadık el-Mehdi'yle ayrılıkçı silahlı 4 hareketi bünyesinde barındıran "Devrim Cephesi" arasında Paris'te imzalanan anlaşmayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Beşir, "Mehdi'nin Devrim Cephesi'yle Paris'te imzaladığı anlaşmada İsrail'in parmağı olduğu yönünde elimizde bilgiler var" dedi.

Paris'te imzalanan anlaşmanın Darfur eyaletinin en büyük kenti El-Faşir'i ele geçirip başkent ilan etme ve Mehdi başkanlığında geçiş hükümeti kurmayı amaçladığını ifade eden Beşir, "İktidarı, güç kullanarak ele geçirme anlamına gelen bu anlaşmayı kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

Beşir, rejimi devirmek için çalışmama şartıyla silahlı hareketlere, ulusal diyalog sürecine katılmalarını sağlama sözü verdi.

Milli Ümmet Partisi ile Devrim Cephesi arasında geçen Ağustos ayında Paris'te anlaşma imzalanmıştı. Mehdi'nin kızı Meryem el-Mehdi Paris dönüşü havaalanında gözaltına alınmış, eylül ayında ise serbest bırakılmıştı.

Söz konusu anlaşma ise ulusal diyaloğun gerçekleşmesi için doğru adımları atmak üzere "operasyon bölgelerinde saldırıların durdurulması" ve "diyaloğa uygun ortamın hazırlanmasını" öngörüyor. İktidardaki partinin barışçıl siyasi çözümü reddetmesi durumunda ise "halk ayaklanması" seçeneğinin masada olacağı yönünde anlaşan taraflar, rejimi değiştirmek için askeri yönteme başvuracakları yönünde ise herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, ocak ayında, "İç savaşın durdurulması ve barışın sağlanması, özgür siyasi toplum oluşturulması, yoksullukla mücadele ve milli kimliğin güçlendirilmesi" gibi 4 ana başlığın öne çıktığı reform planını açıklayarak, muhalif partilere diyalog çağrısında bulunmuştu. Ancak birçok parti bunu boykot etmişti.

Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Mehdi, Darfur eyaletinde isyancılara karşı yürütülen savaşa destek olan İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı aleyhinde sarf ettiği sözler nedeniyle başsavcılık sorgusunun ardından 17 Mayıs'ta tutuklanmış, 15 Haziran'da ise Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in onayıyla serbest bırakılmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır