Şah Fırat Operasyonu neden 1 hafta ertelendi

Türkiye'nin Süleyman Şah Türbesine gerçekleştirdiği operasyonla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Şah Fırat Operasyonu neden 1 hafta ertelendi
Şah Fırat Operasyonu neden 1 hafta ertelendi
GİRİŞ 22.02.2015 14:29 GÜNCELLEME 23.02.2015 05:46
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi’nin nakli ve Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun tahliyesinin gerçekleştirildiği ’Şah Fırat’ operasyonunun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. 14 Şubat günü yapılması planlanan, ancak bölgede çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle bir hafta ertelenen operasyon, dün gece sınırın 3 ayrı noktasından giren birlikler tarafından gerçekleştirildi.

Uluslararası anlaşmalarla Türkiye’nin kendi toprakları dışındaki toprağı tek toprak parçası olduğu için önem taşıyan, Suriye’nin Halep kentine bağlı Karakozak Köyü’ndeki Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik tehditlerin artması üzerine ’Şah Fırat’ operasyonu planlandı. Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah ve 2 askerinin mezarlarının yer aldığı Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu 8 bin 797 metrekare alan içerisindeki Saygı Karakolu’nda görevli askerler, son günlerde bölgede IŞİD ve YPG güçleri arasındaki çatışmaların yoğunlaşması ile iki ateş arasında kaldı. Sık sık seken havan ve roketler nedeniyle askerlerin can güvenliklerinin tehlikeye girmesi üzerine durum ‘Acil’ koduyla Genelkurmay’a bildirdi. Askerlerin şubat ayı başında bildirdiği bu durumun ardından harekete geçildi, Süleyman Şah Türbesi’nin nakli ve Saygı Karakolu’ndaki askerlerin  güvenli olarak Türkiye’ye getirilmesi için çalışma başlatıldı.

14 ŞUBAT’TA OPERASYON KARARI

Yapılan bir dizi istihbarat ve hazırlık çalışmasının ardından yapılan değerlendirmede, operasyon kararı alındı. Türkiye’den Suriye’ye geçecek olan birliklerin Süleyman Şah’ta görevli askerleri Türkiye’ye getirilmesi kararlaştırıldı. 

Operasyona katılacak birliklerin sınırın farklı noktalarından Suriye’ye geçmesi kararlaştırıldı veSuruç ile Birecik arasında belirlenen bu bölge; 13-14 şubat tarihlerinde ‘askeri yasak bölge’ ilan edildi. Operasyon için hazır bekleyen birlikler, son anda bölgedeki çatışmaların yoğunlaşması üzerine bekletildi ve uygun tarih belirlenmesi kararlaştırıldı.

PYD İLE TEMASA GEÇİLDİ

Bu gelişme sonrası operasyonun sağlıklı ilerlemesi ve Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki askerlerin güvenli şekilde Türkiye’ye ulaştırılması için bu kez Suriye içerisinde etkin olan ve güzergahın büyük bölümünü kontrolü altında tutan PYD ile temasa geçildi. Operasyonun altyapısını tamamlanmasının ardından, yine sınırın geçileceği bölgelerde bu kez 19 ile 23 Şubat tarihleri arasındaki 5 günlük askeri yasak bölge uygulamasına karar verildi. 
 
Kısa süre önce IŞİD’in püskürtüldüğü Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim, Türkiye’ye çağırıldı. 18 Şubat çarşamba günü Türkiye’ye giriş yapan Enver Müslim, perşembe günü Ankara’ya geçti ve burada yapılan görüşmelerde birliklerin geçişi sırasında sıkıntı yaşanmaması ve operasyon sırasında çatışmaları durdurma konularında mutabakata vardı.

KAYNAK: SUPERHABER.TV
YORUMLAR 12
  • dua 9 yıl önce Şikayet Et
    Bazı akıllı geçinenler hala eleştiriyor. Bazı hazmedemeyenler de yok pkk imiş, yok ypg imiş onları savunuyorlar. Yüce Allahım islamın kadim bekçisi olan ülkemi ve askerimizi korusun inşallah.
    Cevapla
  • Kaf Kef 9 yıl önce Şikayet Et
    Vatan haini paralel yapı yüzünden ertelenmiştir
    Cevapla
  • alihanl61 a 9 yıl önce Şikayet Et
    Isid tehdidinden bosaltilmadi pkk pyd istedi diye boşaltıldı göreceksiniz oraya pkk pyd üst kuracak en acisida bu
    Cevapla
  • Tahir 9 yıl önce Şikayet Et
    Neyin kafasını yaşıyorsun arkadaş. bulunduğu bölgede hakim kuvvet hangisi bilgin var mı. pkk ve pyd ile ittifakı akp değil diğerlerin de ara.
    Cevapla
  • Mizan 9 yıl önce Şikayet Et
    Niye naklediyorsunuz ? Korumaya gücümüz yokmu ?
    Cevapla
  • f 'ci mizan'a 9 yıl önce Şikayet Et
    ferit haklı bataklığa çekmeye çalışıyorlar Osmanlı'yı 1. cihan harbi'ne çektikleri gibi Türkiye'yi de daiş'le savaşa çekmeye çalışıyorlar
    Cevapla
  • Ferit 9 yıl önce Şikayet Et
    Elbette koruyacak güç var ama orası bataklığa çekmek için ellerindeki bir bahane.
    Cevapla
  • hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    çok ihtiyatlı davranıyorlar fakat bu muhalefet tarafından yanlış tarafa çekiliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti