Resmen açıklandı! ABD'nin Irak yalanı ortaya çıktı

İşte ABD'nin Irak işgaline gerekçe gösterdiği istihbarat raporunun tüm detayları...

Resmen açıklandı! ABD'nin Irak yalanı ortaya çıktı
Resmen açıklandı! ABD'nin Irak yalanı ortaya çıktı
GİRİŞ 21.03.2015 12:49 GÜNCELLEME 21.03.2015 15:25
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

ABD'nin Irak işgali öncesinde hazırlanan istihbarat raporunda, Saddam Hüseyin yönetiminin kitle imha silahı ürettiği iddiasının teyidi için yeterli delil olmadığının dönemin ABD Başkanı George Bush ve yönetimine bildirildiği resmen kanıtlandı.

ABD merkezli Vice News'ün haberine göre, Bush yönetiminin, Irak'ta kitle imha silahı ürettiği iddiasına dayanak gösterdiği ve ABD Kongresi'nden Irak'ı işgal etmek için yetki almakta kullandığı 93 sayfalık istihbarat raporunun büyük bölümünün gizliliği kaldırıldı.

Vice News'ün bilgi edinme yasası aracılığıyla CIA'den edindiği raporda yer alan istihbarat birimlerinin değerlendirmesinde, Irak'ta Saddam Hüseyin yönetiminin kitle imha silahı üretme programı yürüttüğü iddialarına ilişkin kilit konularda bilgi eksikliği olduğu vurgulanıyor.

Raporda Irak'ın kitle imha silahı üretim programına devam ettiği ancak bu silahlara ilişkin anahtar konumdaki birçok önemli bilginin eksik olduğu kaydediliyor.

Bush yönetimi ise savaş öncesi açıklamalarda, istihbarat raporlarının sarsılmaz biçimde Irak'ta kitle imha silahı bulunduğunu teyit ettiğini savunmuştu.

Raporda dikkat çeken bir husus ise Saddam Hüseyin'in nükleer silaha sahip olma niyeti olmasına karşın bunu yapabilecek materyalinin bulunmadığı ve yakın zamanda bunu yapabilecek kapasitesinin de olmadığının Bush yönetimine bildirilmiş olması.

SADDAM-EL KAİDE BAĞLANTISI

Raporda, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Donald Rumsfeld'in, Irak rejimi ile El Kaide arasında işbirliği olduğuna ilişkin "kesin kanıtları olduğu" iddiası da teyit edilmiyor. O güne kadar yakalanan El Kaide militanlarının hiçbirisinin Irak'ta eğitim ya da bu rejimden destek aldığı bilgisinin olmadığı belirtilen raporda, Saddam Hüseyin rejimi ile El Kaide arasında operasyonel bir bağ bulunamadığı kaydediliyor.

Bush yönetimi 2003 yılında kitle imha silahları olduğu gerekçesiyle Irak'ı işgal etmiş ancak söz konusu silahlar bulunamamıştı.

20 Mart 2003 tarihinde başlatılan Irak işgali ülkede etnik ve mezhepsel bölünmeyi körüklemiş, işgal neticesinde ortaya çıkan kaos nedeniyle yüz binlerce kişi hayatını kaybederken, milyonlarca insan ise mülteci olarak yaşamak zorunda kalmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 40
  • özü kürt 9 yıl önce Şikayet Et
    araplar eperyalizimin zömürgesinde doymazlar. abd iraka girerken cok araplar abd askerlerin önünde diz cöktü. bunlar haketmis !!!
    Cevapla
  • Faruk TOK 9 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi ıraklılar dava açsınlar alsınlar tazminatları
    Cevapla
  • fatsali 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu terör örgütlerini kurulmasında israille abd nin parmağı var.hem ülkeleri karıştırıyolar hem silah satıyolar.Ortadoğu da istedikleri gibi korku salıp dümenlerini yürütüyolar.adamlar kafa yormuş sömürge olarak kullanıyolar hem insanları hem zenginliklerini.
    Cevapla
  • Mehmet Yıldız 9 yıl önce Şikayet Et
    kanitlansa ne olur kanitlanmazsa ne olur? kimi kime sikayet ediyorsunuz ki? yarin tekrar "ben istedigim yerde cirit atarim" dese biri karsi cikabilirmi? evet, bati sinsi bir düsmandir ama asil suclu ona karsi cikamayan islam dünyasidir! yoksa filisitinin kansere yakalanmasi mümkün olamzdi! evet "emri bil magruf nehyi anil münker" olmasi gereken ümmetin haline bakin. yazik, cok yazik. Allahe ne cevap verecegiz???
    Cevapla
  • mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    yahu el kayde dıye bir şeyde yok el kaydenın ta gendisitir amerka saçmalamayın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim