İran ve 5+1 ülkeleri anlaşmaya vardı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "İran ve 5+1 ülkeleri, bütün ana konularda anlaşmaya vardı" dedi.

İran ve 5+1 ülkeleri anlaşmaya vardı
İran ve 5+1 ülkeleri anlaşmaya vardı
GİRİŞ 01.04.2015 08:40 GÜNCELLEME 01.04.2015 08:40
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri Rusya, ABD, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında, İsviçre'nin Lozan kentinde yürütülen nükleer müzakerelerin çerçeve anlaşması için belirlenen 31 Mart tarihi aşıldı. Gece yarısına kadar devam eden görüşmeler çarşamba gününe sarktı.
 
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "Sabah 7.30'dan beri çalışıyoruz. Bütün delegeler için uzun bir gün oldu. Çok şey başardık. İnsanların dinlenmeye ve sabah erkenden görüşmelere tekrar başlamaya ihtiyacı var. Umarım çalışmayı çarşamba günü sonuçlandırabiliriz ve taslak hazırlama sürecini başlatabiliriz" diye konuştu.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran ve 5+1 ülkeleri, bütün ana konularda anlaşmaya vardı" diye konuştu.
 

Varılması hedeflenen ortak mutabakat ile tarafların 3 ay daha görüşmelere yeni bir aşamada devam etmesi bekleniyor. İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili nihai anlaşma için belirlenen takvim ise 1 Temmuz.
 
SONA YAKLAŞILDI
 
Dışişleri bakanları seviyesinde yürütülen müzakerelerin son turunda yetkililer, sona yaklaşıldığını ve anlaşmaya yakın olduklarını ifade etti.
 
İran ile müzakere eden 5+1 ülkeleri, varılması hedeflenen anlaşma için nükleer çalışmaların öncelikle 10 yıl durdurmasını, sonraki 5 yıl için ise İran'ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasını istiyor. Ancak İran, 10 yılın tartışılabileceğini, sonrasında ise nükleer programı üzerindeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor.
 
Görüşmelerdeki diğer görüş ayrılığı ise Batı'nın İran'a yönelik yaptırımları kaldırmak yerine askıya almak istemesi. Batı, İran, varılacak anlaşmaya uymazsa BM yaptırımlarının kaldırılmasını değil, askıya alınması gerektiğini savunuyor. İran ise uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

YORUMLAR 12
  • sonu hayirola 9 yıl önce Şikayet Et
    türkiye enperyalizimin kuyruguna takilip kaldi. niye irana kiziyosunuz adamlar atom teknolojisi var silah üretiyo uzun mevzili roket yapiyo . tabiki abd ve ab irani citiye aliyo saygi gösteriyo sizde kafanizi calistirin kizmanin bir geregi yok !!!!
    Cevapla
  • aksoy şafak 9 yıl önce Şikayet Et
    Amerika ve irana dost diyenler vardı.Ne komik bi şey...Amerika ve Avrupa yıllardır irana yaptırım uyguluyor,yıllardır iran amborga altındaydı.Şuan bile bazı amborgalar hala sürüyor.Bu nası dostlukdur? Adamlar nerdeyse birbirni yiyecekler,bazıları kalkmış yok iran onların dostlarıymıŞ.Bu iddianız anca karacahilliğinizden veya dış politikayı görememenizden kaynalanır.
    Cevapla
  • müslüm 9 yıl önce Şikayet Et
    nihai anlaşma olmayacak. dünya paylaşımı bu süper devletler anlaşması sadece nükler meselesi olmasa gerek. bu amaç dogrultusunda bizleride maşa olarak kullanıp kullanıp miadımız dolduktan sonra atıyorlar tabi buda batının baş ilkesi.
    Cevapla
  • Piyon 9 yıl önce Şikayet Et
    İran Batının bu coğrafyadaki piyonudur. Evet kimyasal silahla ilgili stratejileri bitti, bunu tam da İran'ın bu coğrafyayı karıştıracağı zamanda sonlandırdılar. Yani kojöktür değişti ve İran'ın rolü de değişti. Piyon yeni strateji için hazırlanıyor... Göreceğiz.
    Cevapla
  • musa can 9 yıl önce Şikayet Et
    piyon sizniye aklinizi calistirmadiniz piyon siz biri birinizle olastiniz ve biri birilerinizi kandirdiniz : ABD VE AB arkainda takilip kaldiniz piyon!!!!
    Cevapla
  • semsetin 9 yıl önce Şikayet Et
    ben seneler önce türkkanalinda askeryenin üstdüzeydekileri iranin palavra kuru sikma irakgibi, hama türkiye yanildi !!
    Cevapla
  • mert akgün 9 yıl önce Şikayet Et
    Uyduruk uyduruk yazılar yazıyosunuz.Batının irana gücünü yettiremediğini bütün dünya gördü.Onlar irana güçlerini yettireceklerinden emin olsalardı,hemen saldırılardı. Sen iranın gücünü göremediğinden dolayı saçmalamaşn.Tam tersine iran çok güçlü olduğundan irana sataşamıyorlar. İran olmasaydı Amerika ortadoğuda daha da ilerleyecekti.
    Cevapla
  • Halil 9 yıl önce Şikayet Et
    Yahu biz müslümanlar kafayı yedik herhalde 5+1 Ülkelerin tamamında ve kıçıkırıç Ermenistsnda, Bulgaristan'da Nükler santral var. Gelişmiş ülkeler ve İsrail'de Atom bombası var..Dünyada savaşları bunlar yapıyor. Tüm zehirli gazları, Bombaları bunlar üretiyor.Ondan sonra gelmişler İran Bomba yapar diye Bas Bas bağırıyorlar..Kafayı yenemek elde değil. Düşman İranmış gibi gösteriyorlar.İşid örgütünü kim kurdu.. 5+1 Ülkeleri kurdu..Anlaşılan buülkeleri kimse yenemeyecek ve ülkeleri aldatın duracaklar.. Ben pes ettim artık.
    Cevapla
  • musacan 9 yıl önce Şikayet Et
    siz abd ve ab pesinde ayrilmayin devam edin !!!
    Cevapla
  • mert akgün 9 yıl önce Şikayet Et
    Onlar iranda çoktan beri atom olduğun zaten biliyorlar.İranın atom yapmasını engelleyemedik ve bu konuda irana yenildik derlerse dünyada prestijleri sarsılcak. O yüzden resmi anlamda biz atom yaptırmak istemiyoruz diyorlar irana. Ama gayri resmi olarak iran atom olduğunu çok insan bilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!