Irak'ta neler oluyor?

Irak'ta hafta sonu parlamentoyu basan Şii hareketin lideri Mukteda Sadr, Tahran'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Irak'ta neler oluyor?
Irak'ta neler oluyor?
GİRİŞ 03.05.2016 07:24 GÜNCELLEME 03.05.2016 09:28
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Haber7.com yazarı Taha Dağlı bugünkü yazısında Şii lider Mukteda Sadr'ın  İran ziyaretinin ardında yeni dönem seçimleri olduğunu ve ilk yapılacak seçimlerde Sadr hareketinden birinin Başbakan olmak istediği ve bu yüzden İran'ın desteğini almasının uygun gördüğünü yazdı.

İşte Taha Dağlı'nın o yazısı:

Mukteda Sadr taraftarları bir süredir Irak'ta Haydar İbadi hükümetine karşı gösteriler düzenliyordu. Sadr'ın son çağrısının ardından geçtiğimiz Cumartesi günü yüzlerce kişi Bağdat'ın en korunaklı yeriolan Yeşil Bölgeyi aşıp, parlamento binasını basmıştı.

Baskın, herhangi bir şiddet eylemi olmadan Mukteda Sadr'ın "çekilin"
talimatıyla son buldu.

Mukteda Sadr, İran destekli hükümete yönelik eyleminin ardından
Tahran'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Mukteda Sadr Şii olmasına rağmen daha önceki Maliki hükümetini de
cephe almış bir lider. Maliki sonrası göreve gelen Haydar El İbadi
Başbakanlığındaki hükümeti de yolsuzluklar nedeniyle köşeye
sıkıştırmış bir isim.

Bir çok kesim Irak'ta İran yanlısı Şiilerle Irak'taki İran etkisine
karşı gelen Şiiler arasındaki çekişmenin parlamento baskınıyla şiddete
dönüşebileceğinden endişe duyuyordu.

Sadr'ın İran ziyaretiyle arada bir pazarlık masası kurulduğu ihtimali
ortaya çıktı. Bazı analistlere göre Sadr, darbe girişimi sonrası
elindeki güçle İran'a gidip, bundan sonraki süreçte iktidar için kendi
grubunun desteklenmesini isteyebilir.

Çünkü 2 ay önce Sadr'ın talimatıyla başlayan hükümet karşıtı
gösterilerin ardından Mukteda Sadr'ın talebi üzerine teknotratlar
kabinesinin kurulması gündeme gelmiş ancak parlamentodaki kaos
nedeniyle bu oluşum gerçekleşememişti.

Bundan sonraki süreçte Irak'taki siyasi krizin çözümü için en güçlü
anahtarın Mukteda Sadr'ın elinde olduğu bir gerçek.

Sadr, İran ziyaretiyle gereken desteği alırsa Irak'ta İbadi sonrası
Sadr hareketinden bir ismin Başbakan olabileceği konuşuluyor.
Böyle bir durumda Irak hükümetinin manevi liderliği de Mukteda Sadr'a
geçmiş olur.

Irak'ta Sünnilere yönelik siyasi tasfiye yoluna giden Nuri Maliki
döneminde Mukteda Sadr ile Kuzey Irak'taki Bölgesel yönetim arasında
da önemli bir bağ kurulmuştu. Bu bağ özellikle Kuzey Irak petrolü
konusunda Barzani yönetimiyle aralarında ihtilaf olan Başbakan İbadi
döneminde de devam etti.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 21
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Gelecekte,(bugün için değil),selmanı farisinin soyundan olan pers fars acemlerin imanı ve ilmi süreyya yıldızından indireceklerini peygamber efendimiz sav hadislrinde bildirmiştir.Hatta cübbeli ahmet hoca da derslerinde buna değinmiştir.Bu insanlar bugünkü iran coğrafyasında yaşıyan perslerdir. Fakat cübbeli ahmet hocanın iran için takındığı bahsettiğini olumsuz tavır,hem azınlıkta olan bazı grubların davranşlarıyla ilgilidir,hem de iranın en azında bugünkü politikasıyla ilgilidir.Yani cübbeli ahmet hoca iran gelecekte de bu olitika içinde olacakve kalacak demiyor.Konuyu çarpıtmayın.Ayrıca iranın şuanki politikası genel itibarıyla o kadar da kötü değildir.
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada israli,etkisiz hale getirebilecek tek ülke irandır.İranın bugün hataları varsa,bizim de hatalarmız vardır.Kimse sütten çıkmış ak kaşık değildir. Bana öyle bir cevap vermişlerki,sanki ben iran şuan dünyada dört dörtlük bir müslüman devleti demişim.İçinde bulundğumuz 3-5 yıl içinde bunu söylemek mantıklı olmaz zaten. Mesela bizim ülkemizde,sokaklarda zina yaparlar,iranda ise en azında gizli yaparlar. Pek fark yok ama sonuç itibarıylairan gelecek nesl çok etkilenmez,kötü huylardan. Yani dünyada doğru dürüst müslüman devleti yok.Ama bu demek değildirki,iranın veya türkiyenin gelecek 20 yıl veya 30 yıl sonra da hep aynı politikaları güdeceği veya hep aynı yolda olacağı.
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca,ona bakarsan,bizim sunniler içinde de sapık fikirleri olanlar var,yanlış yolda olanlar var.Yani senin önde kendi hatanı görmeyip,sürekli bir başkasınınkini görmen,islam dinininde yanlıştır.Sen böyle yapmakla vebal alıyosun.
    Cevapla
  • ömer 7 yıl önce Şikayet Et
    eray akalın sen şaka mı yapıyorsun?! İran en büyük fitnedir!!! bırak o İsrail düşmanlığı palavrasını!!! Suud bu İran'dan Milyon kez iyidir!!! İran Takkiyecinin tekidir ve İslamın en büyük ve en tehlikeli düşmanıdır!!! Sen de mi yoksa İrancısın?!?! Sende mi Takkiye yapıyorsun?!?! İranı İslam Ordusuna boşuna mı almadılar?!?! Ayrıca derhal İslam İşbirliği Teşkilatındanda çıkartılmalıdır!!! İran'daki Şi'a 72 mezhebin en sapığıdır der Cübbeli!!! İran bir Takkiye ve Fitne Cumhuriyetidir!!!
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    ömer maalesef sen yanılıyosun.Sokak ortasında insanlaır vahşice ve barbarca infaz eden suud rejimini savunuyosan,yanlış yoldasın.İdam edilecekse bir insan islamı ölçüler çercevesinde infaz edilmelidir.Sen bunları savunmakla,suudların günahına ortak oluyosun demektir. Ayrıca cübbeli ahmet hoca benim en çok dinlediğim hocadır.Dediklerinin yüzde doksanına katılıyorum.Ancak sen o dersi işine geldiği gibi yormuşun.Cübbelinin dediği yanlış yolda olan şialar olabilir.Ama bu demek değildirki,iran bir şii olarak yanlış politika izliyor.Çünkü sen genelleme yapışın.Azınlığı dediğini kaale alıyosun ama önemli olan çoğunluğun dediğidir.
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    İran için bu zor bir şey değildir.Ama önemli olan,suud krallarının bir suikastle öldürülmesidir.İran bunu en iyi şekilde organize ederse,o zaman islam dini çok iyi bir yayılma alanı olur.Kabeyi yöneten türkiye ve iran olmalıdır.Suud ve israil etkisiz hale getirlmelidir.
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Bana,beyne bak diyen kişi şii katili olabilir.Fiilen yapmasa da,manevi olarak ortak olmuşda olabilir.Çünkü,katliam karşılıklı yapılıyor.Yani öyle bir şeyler yazıyosunuzki,sanki sadece şiiler sunnileri katlediyor.Hayır... Hem şiiler hem de sunniler iki tarafta katliam yapıyor.Ben bir sunni olarak bu olaya üzülüyorum.Yani iki tarafta suçludur.Bir tarafı ak çıkarıp,diğer yüklenmek yanlış bir düşüncedir.
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Ali sana göre öyle ama çoğunluğa göre öyle değildir.Sen çoğunluğun dediğini araştır.O zaman anlarsın hatanı. Ayrıca,irandaki isfahan yahudileri bir azınlıktır.Osmanlı nasl bünyesindeki yahudilere davranmışsa,irandan öyle davranıyor. Aynı zamanda bu isfahan yahudileri yönetimde etkin değildirler.Pers fars acem politikası,bünyesindeki isfahan yahudilerinin davranışlarını yönein yönünde ve dış politika yönünde sınırlamıştır. Sen öok bilmediğin var.Oyüzdn böyle hemen yanlış bir cümle kuruyosun.
    Cevapla
  • ALİİ 7 yıl önce Şikayet Et
    İrann dediğin ülke israilin baska bir versiyonu tarih bunn ispatıdırr.
    Cevapla
  • abovvvv 7 yıl önce Şikayet Et
    beyine bak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti