Şok gerçek: Vatandaşa mühür bile vermediler!

7 Haziran'da Muş'ta bir okulda sandık görevlisi olan öğretmen F. K., HDP'lilerin seçimde yaptıkları şaibeyi tüm ayrıntılarıyla anlattı.

Şok gerçek: Vatandaşa mühür bile vermediler!
Şok gerçek: Vatandaşa mühür bile vermediler!
GİRİŞ 03.07.2015 09:16 GÜNCELLEME 03.07.2015 15:30
Bu Habere 126 Yorum Yapılmış

Sandık üyelerinin açık oy kullandığını, vatandaşları oy kullanmaları için kabine sokmadıklarını belirten F. K., HDP'li görevlilerin seçmenin yerine HDP'ye mühür bastığını, seçmene ise sadece imza attırdıklarını söyledi. Kendisinin ve sandık başkanının bu duruma karşı çıktığını ancak tehdit edildiklerini belirten Muş'ta öğretmenlik yapan F. K., seçim gününü şöyle anlattı:  “Bırakın kabine girip oy atmayı, vatandaş mühürü eline alamadı bile”

İMZA VER, GERİSİNE KARIŞMA

“Sınıflara ilk girdiğimizde bize çok güzel yaklaştılar, çay ikram ettiler. Ancak seçim saati gelince, bu iyi davranmalarının nedeni ortaya çıktı. Bana ve sandık başkanına, 'Kendinizi yormayın, kenara geçip çayınızı için. Buradaki görevlilerin ne olduğu belli, siz kendinizi bunaltmayın, siz bize imza kağıdını verin' dediler. Sandık başkanıyla göz göze geldik, o da korkmuştu. İmza kağıdının bizde durması için diretince, 'Tamam, karşılıklı sorun çıkarmayalım' dediler.”

MÜHRÜ BASTI, İMZA ATTIRDI

Oyların açık atıldığını ifade eden F. K., “En başta 5 üye açıktan oy attılar. Biz bunun yasal olmadığını, tutanak tutacağımızı söyleyince sandık başkanının üzerine yürüdüler. Oy atmaya devam ettiler. Sandığın üzerine zarfı bir tanesi uzatıyor, diğeri ise açıkça HDP'ye mührü basıp zarfa koyuyor ve sandığa atıyor. Seçmenler gelmeye başlayınca da bırakın kabinin içine girmeyi, kapının önüne kadar ancak geliyor. Onun yerine o sandık görevlileri HDP'ye oy atıp zarfı seçmene uzatıyor. Seçmen mührü ellemiyor bile. Zarfın içindeki mühürlü kağıdı sandığa atıp imza atıyor sadece” dedi.

BELLERİNDE SİLAH VARDI

“Biz oy atarken kabine girecektik ancak 'Giremezsiniz' diye tehdit ettiler” diyen F. K., “Bize 'Açık oy atacaksınız' dediler. Ben de HDP'ye oy atmayacağımı söyledim, kabine sokmadılar beni, ben de onlarının gözünün önünde bastım AK Parti'ye oyu. Bu sefer dağdan geldiğini söyledikleri bir gözcüleri vardı. Adam bana ters ters baktı ama 'Zaten alacağımızı aldık' dedi. Onların sandık görevlilerinin belinde silah vardı, bunları görünce insan ister istemez etkileniyor. 5 partinin üyesi vardı ancak hepsi HDP'li. Sonra gözcüleri geliyor 2 kişi daha. Zaten dışarıdan kimse dahi gelmese, bu 7 kişi başınıza dikiliyor ve baskı altında kalıyorsunuz” diye konuştu.

JANDARMAYI DA TEHDİT ETTİ

F. K., “Sandık başkanından jandarmayı aramasını istedim ama o da çok korkmuştu. Yakın bir köyde öğretmenlik yaptığını söyledi, 'Daha sonra bunlarla nasıl başa çıkarım' dedi. Diğer bir sınıftaki sandık başkanı ise biraz fenalaşınca jandarma geldi hemen koridora, o zaman biraz kendilerine çekidüzen verdiler ancak jandarmaya bile laf attılar, 'Buradan çıkamazsınız, dikkatli olun' dediler. Zaten okulun altında bir minibüs jandarma bekliyordu ama içeri girmiyorlar” ifadelerini kullandı.

Zorla HDP'ye attırdılar

HDP'lilerin, sandık başına gelmeyen birçok kişinin yerine de HDP'ye oy attıklarını ifade eden F. K., “Benim sandığımda yaklaşık 300 kişi oy kullandı ancak toplasanız ancak 10 kişi kabine girip oy atabilmiştir. Kimse sesini çıkaramıyor. Yaşlı bir amca yanıma gelip hüzünlendi, 'Zorla HDP'ye oy attırdılar' dedi. Ancak o an başka bir şey elimizden gelmedi.

SEÇMENİN YERİNE OY KULLANDI

Adamlar seçmenin yerine HDP'ye oy atıyor. Hatta ölmüş anne ve dedelerinin yerine oy atıp imza atmaya kalktılar. Onlara direndik, en azından onların yerine oy attırmamaya başardık. Ya da 20 yaşında adam geliyor oy atmaya, ama elindeki nüfus kağıdı 50 yaşlarındaki bir adamın fotoğrafı. Belli ki başkasının yerine kullanıyor, şehir dışındaki akrabasının yerine oy atıyorlar” dedi.

YSK'DAN GELEN İSİM FARKLIYDI

YSK'nın seçim çuvalının içinde gönderdiği görevli ismiyle, sandık görevlisi olan ismin farklı olduğunu belirten F. K., “Benim bulunduğum sandıkta CHP, AK Parti, Demokrat Parti, HDP'den üye vardı, partilerden bir tanesinin ise 2 tane üyesi vardı. Sandık başlarında bu 5 üye duruyordu. Ancak AK Partili üyenin adı bize YSK'nın çuvalla birlikte gönderdiği listede başka yazıyordu, o gün gelen ise başka birisiydi. Onun da elinde YSK'dan başka bir kağıt vardı ve görevli olduğu yazıyordu” diyerek sözlerini tamamladı.

Geçersiz oylar bıçak gibi kesildi

HDP'nin sandık şaibesi, Muş'ta da kendisini gösteriyor. Doğu illerindeki birçok sandıktan seçmen sayısına yakın oy alan HDP'nin senaryosu yine aynı. HDP'nin şaibe çetesi sayesinde geçtiğimiz yıllarda geçersiz sayısının 15 olduğu 5 köyde, sandıklardan bir tane bile geçersiz oy çıkmadı.

Muş Varto 2015

HDP'nin en yüksek oy aldığı illerden bir tanesi de Muş oldu. Sandık başına giden 196 bin 690 seçmende 137 bin 705 seçmen HDP'ye oy vermiş görünüyor. AK Parti'nin oyu 46 bin 929 olurken, CHP 2 bin 109, MHP 3 bin 605 oy aldı. Vatandaşlar, Bulanık, Hasköy, Korkut, Malazgirt, Muş merkezi ve Varto'da oy kullandı. HDP, ilçelerden en yüksek 47 bin 753 seçmen ile merkezden oy aldı. 36 bin 20 ile bunu Bulanık takip ederken, HDP, Malazgirt'ten 23 bin 34, Varto'dan ise 16 bin 54 oy aldı.

Bulanık 2015

TEK ELDEN ÇIKMIŞ GİBİ

Varto'da 17 bin 817 seçmen sandık başına gitmiş görünüyor. Yüzde 92 katılım sağlanan seçimlerde, ilçedeki 137 oy geçersiz sayıldı. HDP'ye 16 bin 540, AK Parti'ye 368, CHP'ye 489, MHP'ye ise 149 oy çıktı. Derince köyü, Diktepeler, Kayadelen, Kaygıntaş, Kuşluk Köyü, Leylek köyü, Özenç köyü, Sağlıcak köyü, Sazlıca ve Yılanlı köylerinde, oy kullanan tüm seçmenin oyu HDP'ye çıktı. Birçok köyde ise, HDP'nin oyu neredeyse seçmenin tamamına yakın çıktı.

Bulanık 2011

2015'te 0, 2011'de 15 geçersiz


Muş'un Bulanık ilçesinde ise 39 bin 495 seçmen sandık başına gitti. Oylardan 338'i geçersiz sayıldı. HDP'ye 36 bin 20 oy çıkarken ilçeden bin 673 oy AK Parti'ye, 359 oy CHP'ye, 843 oy ise MHP'ye çıktı. HDP'nin yüksek oy aldığı bu köylerde hiç geçersiz oy çıkmadı. 2011 genel seçimlerinde, aynı köylerde ise 15 tane geçersiz oy çıkmıştı. Muş merkezde de, HDP'nin çoğu doğu ilinde aldığı sonuca benzer tablo ortaya çıktı. Merkeze bağlı birçok köyde, HDP'nin oyu, seçmen sayısına yakın çıktı. Geçersiz oylar çoğu sandıktan ya hiç çıkmadı ya da 1 tane oldu.

Muş Merkez 2015

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 126
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    aynen katılıyorum şahit olduğum olaylar var
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Kandili ortadan kaldirin bak ozaman kime guveniyolar ilk once ele baslarini geberteceksinki mazlum halkin yakasindan dussunler
    Cevapla
  • A@ŞENATEŞ 8 yıl önce Şikayet Et
    Devletin ve hükümetin iyi niyeti sürekli su istimal ediliyor. Ama şunu demeden geçemiyorum sandık başındakilen kişilik ve hak hukuk savunucusu olarak sandık yemini var bu mübarek ayda neden gerekeni yapmadınız sormak lütfen.. Siz gerek mercilere bildirseydiniz ya polis asker savcı hakim bunlarla başa çıkamıyorsa vallah bırakında istediği yapı versinler
    Cevapla
  • Cafer 8 yıl önce Şikayet Et
    Doğudaki birçok sandık bu şekilde. Devlet varsa ordu varsa bunların önüne geçilmeli... Yoksa doğudaki halk pkk ye mahkum bırakılmış demektir.
    Cevapla
  • Selam 8 yıl önce Şikayet Et
    Devlet ne yapmayı düşünüyor arkadaş yine seçim olursa aynısı olucak yazık değil mi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!