''Savaşın son dönemlerini yaşıyoruz''

Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Muhammed Karabacak Türkmen Bölgesi’ni Haber7’ye değerlendirdi.

''Savaşın son dönemlerini yaşıyoruz''
''Savaşın son dönemlerini yaşıyoruz''
GİRİŞ 27.11.2015 17:35 GÜNCELLEME 28.11.2015 08:53
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Haber7’den Abdurrahman Koç’a konuşan ve kendisi de bir Türkmen olan Yeryüzü Doktorları Yön.Kur. üyesi Muhammed Karabacak, dünyanın gündemine oturan Bayırbucak bölgesinde yaşanan gelişmeleri kendi penceresinden anlattı.

''SAVAŞ BİTİYOR TOPRAKLAR PAY EDİLİYOR''

Bayırbucak’a bazı zamanlarda 30 saniyede bir bomba yağdırıldığını söyleyen Karabacak, yakın zamanda savaşın biteceğini ve Suriye’nin birkaç parçaya ayrılacağını öngördüğünü söyledi.

‘’Savaşın son dönemlerini yaşıyoruz’’ diyen Karabacak, son dönemde Türkmen Bölgesi’ne saldırıların artmasının nedenini yakın zamanda yapılacak olan ateşkes öncesi büyük güçlerin toprak genişletme çabasına bağladı.

''BAYIRBUCAK TÜRKMENLERİN TEK TOPRAĞI''

Türkmen Bölgesi’nin şu anki durumunu ve geleceğini kendi pencerenizden nasıl yorumluyorsunuz?

Türkmenlere geçmişten beri baskı var. Oradaki Türkmenler kendi vatanlarında mülteci olarak yaşıyor 100 yıldır Osmanlı’dan sonra. Son Arap Baharı’nın ayağı olarak Türkmenler de ön saflarda yerlerini almışlardı. Rejimin tepkisi çok sert oldu. Türkmenler topraklarını bırakmak zorunda kaldı. Şu anda Türkiye’de 50 bin Türkmen var. Aslında Bayırbucak’tan bahsedersek çok küçük bir bölge. 100 bin Türkmen yaşamakta ve orası tek toprakları. Tek etnik grup. 2012’nin ortalarında Bayırbucak Türkmen Bölgesi’nin büyük bir kısmı muhaliflerin eline geçti.

Ilımlı muhalifleri mi kastediyorsunuz?

Ilımlı kelimesini ben kabul etmiyorum. Orada zaten Türkmenlerden başka kimse yok. Genç Türkmenler silahlanıp Esed’e ayaklandılar ve kendi topraklarını kurtardılar.  Burada başka bir grup yok.

‘’SAVAŞIN SON DÖNEMLERİNİ YAŞIYORUZ’’

DAEŞ Türkmen Bölgesi’ni hiç hedef aldı mı?

DAEŞ hiç olmadı bu bölgede. İlk başta bir denemesi oldu ama kesinlikle giremedi. Geçtiğimiz yıllarda bir Türkmen din adamını öldürdü. Sonra DAEŞ orayı bıraktı. Farklı zamanlarda Nusra ve Ahraruş Şam’dan gelen gruplar gelip gitti. Burada Rus saldırılarıyla birlikte Türkmen Dağı’nda Esed ilerlemek istedi.

''ÇATIŞMANIN ARTMASININ SEBEBİ ATEŞKES ÖNCESİ TOPRAK GENİŞLETME''

Ben şu anda savaşın son dönemlerini yaşadığımızı düşünüyorum. Yakında bir ateşkes, anlaşma görünüyor. Bu saldırıların artmasının da nedeni odur bence.

Saldırıların artması ateşkesi önlemek için mi?

Hayır. Ateşkesten önce alabildiği kadar toprak almak istiyor ve ateşkes sürecine en geniş şekilde girmek istiyor. Her ateşkesten önce son hamleler yapılır ve masaya oturmadan önce topraklarını büyütmek ister.

Yani bu hengamenin sebebi ateşkes öncesi toprak savaşı mı?

Evet benim tahminim bu. Suriye savaşı sonsuza kadar süremez. Bundan sonra Suriye’nin şu an ki sınırı olmayacak. Buradaki Türkmen Dağı Esed’in devletine sınır olacak. Lazkiye’nin kuzeyinde. Türkiye ve Esed arasında bir tampon bölgesi olacak. Muhtemelen Esed bu bölgeyi geri alacak. Şöyle söylentiler var, Suriye’nin doğusunda kurulacak olan PYD’nin Kürt Devleti’nin sahile açılan tek kapısı olan burayı boşaltarak farklı grupları yerleştirmesi gibi. 

''RUSYA AKDENİZ'İ KONTROL ETMEK İSTİYOR''

Rusya Esed’i sevdiğinden mi destekliyor, ya da sebebi nedir?

Suriye uluslararası güçlere açık bir saha. Onlar için DAEŞ büyük bir kazanım, bahane. Rusya’nın Tartus’ta büyük bir askeri üssü var. Akdeniz’e hakim. Burayı bırakmak istemiyor muhtemelen. Ama burada Rusya kendi çıkarları ya da Esed’in dostluğu nedeniyle gücünü kullanıyorsa bence Türkiye’nin de oradaki kardeşlerini kurtarmak için hamle yapması gerekiyor. Zaten şimdiye kadar mazlulara, muhaliflere, Suriyeli sivillere devasa bir yardım gerçekleştirdi. Bu yardım 6-7 milyar doları buluyor.

Ecz.Muhammed Karabacak kimdir?

1976 yılında Suriye’de doğdu. 1999 yılında Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 2001 yılında Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Farmasötik Kimya alanında Yüksek Lisans yaptı. Aynı enstitüde doktora eğitimi devam etmektedir. 2001 yılından beri çeşitli eczanelerde mes’ul müdürlük yapmaktadır. İngilizce ve Arapça bilen Muhammed Karabacak, evli ve 3 çocuk babasıdır.

''RUSYA TÜRKİYE'YE ASKERİ HAMLE YAPACAK DURUMDA DEĞİL''

Rus uçağının düşürülmesi ne sonuçlar doğurur sizce?

En çok zararlı çıkacak olan Türkmenler olacak. Rusya Türkiye’ye karşı askeri bir hamle yapacak durumda değil. Ancak gördüğünüz gibi yardım tırlarına ve Türkmenlere saldırılarını arttıracaktır. Dün 30 saniyede bir füze düşüyordu. Bu gece büyük taarruza geçti gençler Kızıldağ’ı geri aldılar. Ancak Rusların havadan Esed’in karadan saldırıları devam edecek.

''TÜRKİYE'NİN YARDIMINI KİMSE YAPMADI''

Türkiye dışında Türkmenlere destek veren var mı?

Hiç kimse. Türkiye dışında bize yardım eden yok diğer gruplar da dahil. Biz Yeryüzü Doktorları 30 milyon dolar yardım yaptık Suriyelilere, ancak Türkiye’nin yardımının yanında bir hiçtir. 

TÜRKMENLER TÜRKİYE'YE KATILMAK İSTİYOR MU?

Fatih Kandemir: Suriye’nin geleceğinde Türkmenlerin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Savaş bitince bir devlet kurulabilir mi?

Şu an için öyle bir düşünce olduğunu bilmiyorum. Ama Esed, Araplar, Kürtler ayrı devletler kuracaksa Türkmenlerin de olmalı. Böyle bir masada Türkmenler bence Türkiye’ye geri dönmek isterler kendi ana vatanlarına.

Yani Türkiye sınırlarının içerisine mi girer?

Türkmenlere sorsanız bunu isterler. Ama şuan ki dünya şartlarında mümkün olur mu bilmiyorum. Ancak Osmanlı’da bu topraklar Misaki Milli sınırları içerisindeydi. 

abdurrahman.koc@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 28
  • Coskun 8 yıl önce Şikayet Et
    ulan papazlar oralar bizlere ait osmanli mirasi sizlere yedirmeyiz
    Cevapla
  • ata 8 yıl önce Şikayet Et
    O bölgede savaşın öyle kolayca biteceğini hiç zannetmem.
    Cevapla
  • baskentli 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkmenlere sahip cikilmali...
    Cevapla
  • Misafir. 8 yıl önce Şikayet Et
    Misak ı milli....
    Cevapla
  • Ankaralı Yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence Türkiye varı ile yoğu ile Türkmen dağının bu iki mundar adam olan Esad ve Putin'e bırakmamalıdır.Stratejik bir bölgedir Türkiye için.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...