'Maden suyu yararlı mı' tartışması

Son günlerde 'Sağlık için maden suyu için' sloganıyla reklamlar çıkıyor. Maden suyu gerçekten faydalı mı, ne kadar tüketilmeli? Bazı uzmanlar 'günde en az bir litre' derken, bazıları da 'aman dikkatli olun' diyor.

'Maden suyu yararlı mı' tartışması
'Maden suyu yararlı mı' tartışması
GİRİŞ 04.03.2006 09:50 GÜNCELLEME 04.03.2006 09:50
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Maden suyu yararlı mı?

Prof. Dr. Zeki Karagülle Avrupa'da neredeyse normal suyun yerine geçen maden sularının çok faydalı olduğunu söylerken bazı uzmanlar ise 'fazlası zararlı' diyor.

Bugünlerde maden suyu ile ilgili bir kampanya yürütülüyor. 'Sağlık için maden suyu için' sloganıyla her gün televizyon ve gazetelerde reklamlar çıkıyor. Peki maden suyu gerçekten sağlık için faydalı mı, günde ne kadar tüketilmeli? Merak edilen bu soruları, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle'ye sorduk. Prof. Dr. Karagülle maden sularının (mineralli sular) sağlık üzerinde çok yararlı olduğunu ve vücudun ihtiyaç duyduğu başlıca mineraller olan, kalsiyum, magnezyum ve sodyumu doğal olarak içerdiğini belirtti. Her gün içilen maden suyunun insan fizyolojisi için gerekli olduğunu, daha sağlıklı olmayı ve sağlığı korumayı sağladığını belirten Prof Dr. Karagülle, günlük sıvı gereksiniminin karşılanmasında maden suyunun tercih edilmesini önererek; 'Olumlu ve sağlıklı etkileri nedeniyle günde en az bir litre maden suyu içilmelidir' diyor. Özellikle kadınlara, osteoporozun önlenmesi ve tedavisi açısından bol maden suyu içmelerini tavsiye eden Karagülle, 'Magnezyum içeriği yüksek maden suları tüketenlerde kalbe bağlı ani ölümlerin görülme sıklığı azalıyor, prostat ve meme kanseri daha seyrek görülüyor. Kalsiyum ve magnezyum damar ve kasların düzenli çalışmalarına yardımcı oluyor. Bikarbonat içeriğinin yüksek olması ise asit fazlalığı, yanma ve ekşime ile seyreden mide hastalıklarında mide asidini fazlalılığını baskılıyor, aynı zamanda şeker hastalığını destekleyici ve kan basıncını düzenleyici etki gösteriyor. Maden sularının içinde bulunan sülfat ise karaciğer, safra kesesi ve yolları ile kalın bağırsağın düzenli çalışmasına yardımcı oluyor' diyerek maden suyunun faydalarını sıralıyor.

GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİ
Avrupa'da çoğu ülkede kişi başına yıllık tüketilen maden suyu miktarı ortalama 150 litre düzeyindeyken Türkiye'de bu rakamın 5 litre kadar olduğunu, bunun aslında bir kişinin günlük su gereksinimine eşit olduğunu açıklayan Karagülle, bir ülkedeki mineralli su kullanımı düzeyinin, bir bakıma o ülkenin gelişmişlik ve sağlıklı yaşam göstergesi olduğunu savunuyor. Karagülle şöyle devam ediyor; 'Vücut için gerekli olan hem magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin sağlanmasında hem de sindirim ve boşaltım sistemleri ve metabolizma üzerindeki olumlu ve sağlıklı etkileri nedeniyle, maden suları günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Günde en az bir litre maden suyu içelim.' Son olarak Türkiye'nin maden suyu açısından dünyanın en zengin üçüncü ülkesi olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Karagülle, 'Ülkemiz, zengin sıcak ve soğuk mineralli su kaynaklarına sahip. Türkiye'de yaklaşık 225 adet mineralli su kaynağının bulunmasına rağmen bu kaynaklardan çıkan günlük 63 milyon litre doğal mineralli suyun 630 bin litresi değerlendirilebiliyor' diyor.


Prof. Dr. Karagülle'ye göre maden suyunun faydaları:


* Gençler, menopoz sonrası kadınlar ve ileri yaşlardakilerin günlük kalsiyum gereksinimlerini karşılar. Böylece güçlü kemik yapısının oluşması ve korunmasını sağlar,
* Her türlü sportif aktivitede terleme ile oluşan su ve mineral kaybını karşılar ve yorgunluğu hızla giderir,
* Büyüme çağında, hamilelikte ve yaşlılıkta artan mineral ihtiyacını (magnezyum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi) karşılar,
* Cildin gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılayarak cilde gergin, pürüzsüz ve canlı bir görünüm sağlar,
* İçerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi (mide ve bağırsaklar) ve boşaltım sistemi (böbrekler ve idrar yolları) fonksiyonlarını destekler ve sağlıklı kılar,
* Aynı zamanda dışardan sürüldüğünde de cildi canlandırır ve gençleştirir.


İki şişeden fazlası zararlı
SELAHATTİN DÖNMEZ (Uzm. Diyetisyen)
Maden suyu çok sağlıklı bir içecektir ve içindeki minareller insan sağlığını destekleyicidir. Ter, solunum ve idrar ile kaybolan minerallerin yerine gelmesi için çok faydalıdır. Amerikan Diyatetik Akademisi ve Amerikan Obezite Birliği maksimum günde 2 şişe, yani 600 mililitre olarak belirledi. Fazla tüketildiğinde akut böbrek sorunlarına zemin hazırlayabiliyor. Obezite tedavisinde de maden suyu kullanılır ama günde bir şişeden fazla tüketmemekte fayda var. Sağlıklı insanlar günde iki şişe, şişmanlar bir şişe içmeli. Kalp ve böbrek hastaları ise uzak durmalı.

Su yerine içmeyin
PROF. DR. ZİYA MOCAN (İç hastalıkları uzmanı)
İçinde yüzlerce yabancı madde bulunan sentetik içecekler bu kadar çok revaçtayken, onların yerine maden suyuna yönelmek çok doğru bir şey. Soğuk maden suyu, susuzluğu gidermekte kola kadar etkili. Sıvı alımında maden sularının sağlık yönünden birçok faydası var. Ama böbrek taşı olanlar içmemeli. Kilo verme programlarında, obezitede maden suyunu tavsiye ediyorum. Normal bir kişi ortalama günde iki litre su içiyor, bunun bir litresi maden suyu olabilir. Ama su yerine maden suyu tercih edilmemeli.

YORUMLAR 3
  • PUTKIRAN 16 yıl önce Şikayet Et
    . Tuncay kardeşim verir mi müslümanlı reklam, kendisi müslüman mı, bir onu sorsana?
    Cevapla
  • tuncay tezel 16 yıl önce Şikayet Et
    AYDIN DOĞAN\'IN 70 MİLYON REKLAMI. Bir tek maneviyata yer vermediler reklamda. Solcu kız. Materyalist erkek. Maneviyattan uzak çocuk. Taassuplu anne ve baba.. Bir tek Müslümanlar yok reklamda..
    Cevapla
  • ekrem özcan 16 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYENİN FOTOĞRAFI. önemli olan sessiz çoğunluğun anlattığınız birinci fotoğrafı azgın azınlığın 2. sini desteklemesidir. Bu yasağın gerçekte ne anlama geldiğini Mümtaz hoca bugünkü yazısında çok iyi anlatmış...sizin yazınızda yurdumuzun fotoğrafını çok güzel çekmiş...bundan sonraki nesiller bugünleri anlamak ve anlatmak için bu yazıları kullanacaktır. Tarihe düşülen güzel kayıtlardır bu yazılanlar...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz