Gurbetçi oyunda randevu şoku

Yurtdışındaki 2 milyon 734 bin 429 seçmenden oy kullanmak için randevu alanların sayısı 248 bin 285’te kaldı.

Gurbetçi oyunda randevu şoku
Gurbetçi oyunda randevu şoku
GİRİŞ 30.07.2014 17:47 GÜNCELLEME 30.07.2014 17:48
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Birçok seçmen oy kullanabilmek için başkonsolosluğa giderek adres kaydı yaptırması gerektiğini bilmiyordu, bazıları da da kullanmayı bilmediğinden internetten randevu alamadı.  Randevu alamayanların YSK’nın 26 Temmuz’da otomatik belirlediği gün ve saatte sandığa gitmesi gerekecek. Bu sandıklar da farklı ve uzak şehirlerde olabildiğinden sayılarda çok az oynama olacağı belirtiliyor.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının yurtdışında oy kullanma hayali nihayet önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gerçek oluyor. Yarın yurtdışında ilk oy verme işlemi başlayacak ancak yurtdışı seçmen için uygulanan randevu sistemi konusunda tam bir şok yaşanıyor. Buna göre, yurtdışında oy vermesi planlanan 2 milyon 734 bin 429 seçmenden cumhurbaşkanlığı seçiminde 1’inci turda oy kullanmak için randevu alanların sayısı sadece 178 bin 959’da kaldı. 1’inci ve 2’nci tur için ise bu sayı toplam 248 bin 285. Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı resmi rakamlara göre, yurtdışında bulunan 2 milyon 734 bin 429 seçmen, Türkiye’deki seçmen sayısının yüzde 5’ine tekabül ediyor. Seçimlerin 1 oy farkla bile kazanıldığı hesaba katıldığında yüzde 5 çok önemli bir oy potansiyeli. Ancak bu potansiyelin sandığa tam olarak yansıyıp yansımayacağı merak konusu. Seçmen sayısı 1 milyon 380 bin 909 olarak açıklanan Almanya’da dahi birinci turda oy kullanmak için randevu alanların sayısı 92 bin 92’de kaldı.

NEDEN BÖYLE OLDU

Bu sayılardan yurtdışındaki seçmenin Türkiye’deki seçimlere ilgisinin düşük olduğu sonucu çıkar mı? Elbette başka nedenler var. Birçok seçmen oy kullanabilmek için başkonsolosluğa giderek, adres kaydı yaptırması gerektiğini bilmiyordu ve seçmen kütüğüne kayıt yaptıramadı. Bazıları bunu bilse de başkonsolosluğa kilometrelerce uzakta oturduğu için bu zahmete katlanmak istemedi. Bunun yanı sıra çok sayıda seçmen kullanmayı bilmediği için internetten randevu alamadı. Seçimdeki bu bürokrasi, birçok seçmenin gözünü korkuttu. Gelecek yıl yapılacak genel seçimler için bu süreç önemli bir ders oldu denebilir.

NASIL OY KULLANILACAK

Yurtdışında yaşayan seçmenlerin bulundukları yere getirilen sandıklara oy atabilmesi için YSK’nın internet sitesine girip randevu alması gerekiyordu. Randevu alma işlemi 25 Temmuz’da sona erdi. Bu tarihe kadar randevu alamayanlar, YSK’nın 26 Temmuz’da otomatikman belirlediği gün ve saatte sandığa gitmesi gerekecek. Randevularını kendileri alanlar veya YSK’nın randevu verdiği seçmenler, 31 Temmuz- 3 Ağustos arasında kendilerine bildirilen gün ve saatte sandığa gidip oyunu kullanabilecek. Sandıkların sınırlı sayıda olması, Almanya, İngiltere, Fransa gibi büyük ülkelerde sıkıntıya yol açıyor. İngiltere’de sandıklar sadece Londra’ya kurulacak. Aynı durum Almanya ve Fransa için de geçerli. Randevuya rağmen sandığa gitmeyenlere bir engelleme yok, isterlerse Türkiye gümrüklerinde kurulan sandıklara oy verebilecekler. Gümrüklerde 26 Temmuz’da başlayan seçim, 10 Ağustos’a kadar sürecek. 

TWİTTER'DA GÜNDEM OLDU

YSK'da yaşanan bu olay Twitter'da gündem oldu. Randevu siteminde sıkıntı yaşayan gurbetçiler açtıkları hastagler ile konuyu kısa sürede TT listesine soktular. 

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 10
  • Erdem Alphae 9 yıl önce Şikayet Et
    Yaz donemi. Normaldir. Tum camilerde cuma hutbelerinde sikca anlatildi, soylendi. Randevu sistemi var ona gore randevunuzu alin diye. Fakat yaz donemi olmasiyla ve bayram nedeniyle cogu insan Turkiye'ye tatile gitti. Bircogu gumruklerde ve havaalanlarinda oy kullanacaklar. Bu randevu alanlar avrupada kalanlar.
    Cevapla
  • kuant quazar 9 yıl önce Şikayet Et
    Organize olunmadan olmuyor. Benik bulundugum sehirle en yakin elcilik arasindaki mesafe git gel 2000 km'den fazla! Hatiri sayiilir bir turk nufus olmasina ragmen ustune fahri konsoloslugu bile kapattilar. Her isimiz icin binlerce km yol aliyoruz! Yok oy bu sefer!
    Cevapla
  • Abdullah Genc 9 yıl önce Şikayet Et
    Partilerin yurt dışı örgütlerinin eksikliği. Partilerin ön ayak olması, bilinçlendirmesi, gerekirse kapı kapı gezmesi gerekirdi. Partilerin ihmali olduğunu düşünüyorum.
    Cevapla
  • cengizhan 9 yıl önce Şikayet Et
    ysk. 2.5 milyon oyun en az 2 milyonunun ak partıye atılacagını bıldıgı için oy kullanma işini böyle zorlaştırdı yoksa ekmelettıne yada demırtaşa daha fazla oy atılacagını duşunse oy kullanma işi kolay olurdu
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    bidefa su adres kaydi meselesini anlamadim. biz 3 ailede 7 kisi oy kullanicaz ne adres kaydi nede baska bisey isteyen oldu ysk nin sitesine tc m ile girdim yurt disi nda oldugum cikti oy vermek icin randevu aldim paris bas konsoloslugu evime 30 km amma 10 km yanimda expo salonu var orayi tutmuslar ne trafik sorunu nede park sorunu olmayacak yani bu ilk oldugundan illaki sorun yasanacak idi olmadi mektup ile yapilan sistem var onu denesinler bidahakine ilk adimda olacak diye bi sart mi var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!