Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalar

Bakanlar Kurulu sonrası 'Yetkisiz tahliye kararlarını' değerlendiren Arınç, böyle bir şey yargıda ilk defa oluyor dedi.

Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalar
Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalar
GİRİŞ 27.04.2015 19:40 GÜNCELLEME 27.04.2015 22:42
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, paralel yapı operasyonunda tutuklanan 75 kişi için verilen tahliye kararına ilişkin, "Yani, gözü karalığın bu kadarına pes denir ama bunu yargıç kılıklı insanların yapması, hakikaten yargıya duyulan güvenin gittikçe dip yaptığı Türkiyemizde örnek bir olay anlatılsa da yeri var" dedi.  

"YARGIDA BÖYLE BİR ŞEY İLK DEFA OLUYOR"

Konunun Bakanlar Kurulu'nda ayrıntılı olarak görüşülmediğini belirten Arınnç, "Yeni HSYK kanunumuzda bildiğiniz gibi 2. Daire'nin yetki gasbında bulunan kişilerle ilgili olarak yeterli bilgi ve belge varsa böyle bir kararı alması doğaldır. Şimdi dosyayı 3. Daire'ye havale etmesi ve 3. Daire'nin de HSYK müfettişlerini görevlendirerek onların vereceği karara göre bu kararın sonuçlarını da ortaya koyması gerekiyor. Bir defa yetki gaspı, yani sulh ceza hakimlerinin yetki alanında bulunan bir kararı tamamen yetkisiz sayılan asliye ceza mahkemesi hakimi vermişse bu 'ke-en lem yekün' denilen hukukta yok hükmünde verilen bir karar demektir. Esasen HSYK'nın ilgili dairesi de zannediyorum ki buna dayanarak bir karar vermiştir. Yani bildiğiniz gibi 2014'ün ilk çeyreğinde bir kanun çıkarılmıştı, tutuklu veya tahliye ile ilgili kararlar, diğer mahkemelerin yükünü azaltmak ve daha süratlendirmeyi takip etmek üzere sulh ceza hakimliklerine verilmişti." dedi.

AKLA ZARAR BİR İŞ

Sulh ceza mahkemelerinin kaldırıldığını, sulh ceza hakimliklerinin kurulduğunu anımsatan Arınç, şöyle devam etti:

"Esasen burada şöyle bir yol takip edilmiş; bu takip edilen yolun ne kadar dolambaçlı olduğu adeta bir kumpasa dönüştüğü de görülebiliyor. Verilen dilekçeler doğrudan asliye ceza hakimliğine verilmiş ve burada 10 sulh ceza hakimi, yani kendilerinin önüne bir karar geldiğinde karar vermesi gereken 10 sulh ceza hakimi hakkında da reddi hakim talebinde bulunmuş. Asliye ceza hakimi de işte bu ismi geçen kişilerden birisi de, bu talebi yerinde görmüş 10 sulh ceza hakiminin hepsinin reddi hakkında uygun kararı vermiş. Bunun üzerine de diğer asliye ceza mahkemesi hakimi, gelen talepleri uygun karşılamış hepsinin tahliyesine karar vermiş."

Olayı "yetki çalınması" olarak niteleyen Arınç, şunları söyledi:

"Bir defa nereden bakarsanız bakın hukuku, kanunu açıp okuduğumuzda elbette ki çok önemli bir olaydır. Bu belki yargı tarihinde ilk defa görülmektedir. Yani içinizden birinin hakim kılığına girerek karar vermesine benzer bir şekilde inşallah yalnış benzetmemişimdir, sulh ceza hakimi olarak Ahmet'in vereceği kararı, hiç yetkisi olmayanın Mehmet'in karar vermesi gibi bir hukukta yetki çalınmasından bahsedilebilir.

Yani sulh ceza hakimlerinin önüne gittiği zaman 'bunlar nasıl olsa bu tahliye talebini reddedecektir' diye düşünenler; o sulh ceza hakimlerini toptan reddetmek gibi bir yolu seçiyorlar, önceden ayarlanmış, bilinmiş, ilişki kurulmuş bir başka hakim de 'haklısınız, bu 10 tane sulh ceza hakiminde iş yok, bunlardan beklediğiniz kararı çıkaramazsınız, ben onların hepsi hakkındaki red talebinizi kabul ediyorum, kesin tahliyenize karar veriyorum' demiş. Akla zarar bir iş. Olmaması lazım. Çünkü kanunen münhasıran sulh ceza hakimlerinin bu tür taleplere bakması ile ilişkili 1,5 yıl kadar önce çıkarttığımız kanunun uygulandığını biliyoruz. Daha sonra sulh ceza hakimleri, onlar, böyle bir kararı yok hükmünde saydılar, tahliye müzekkereleri geri alındı ve tahliyeler gerçekleşmedi. Yani gözükaralığın bu kadarına pes denilir.

TÜRK YARGISI KENDİNİ YENİLEMELİ

Ama bunu yargıç kılıklı insanların yapması, hakikaten yargıya duyulan güvenin gittikçe dip yaptığı Türkiyemizde örnek bir olay olarak anlatılsa da yeri vardır. Çok üzgünüm, çünkü bugün Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıl dönümünde Sayın Başkan'ı dinlerken ne kadar hoşuma gitti ve ne kadar takdir ettiysem, böyle bir olayın yargı içerisinde yaşanmış olması da aynı şekilde utanç vericidir. Bundan dolayı Türk yargısı kendisini süratle yenilemeli, bu yıpratılmaya karşı koyabilmelidir. Bunlara direnmek mümkün değil esasen direnebilecek durumda da değiller."

TALİMAT PENSİLVANYA'DAN MI GELDİ

Gazetecinin "Pensilvanya'dan talimat bu mu" diye sorduğunu hatırlatan Arınç, "Onu Sayın Başbakanımız bir mitingde ifade etti, o konuda yeterli bilgiye sahip değilim ancak bu bilinen iki hakimin, Urfa'dakinin yaptığından doğrusu haberim yok, iki hakimin böyle bir kumpası kurabilmelerinin adeta yukarıdan aşağıya bir irade birliği içerisinde cereyan edebileceğini gösteriyor ama bu tür bir iddiayı Sayın Başbakanımız elindeki bilgilerle mutlaka yakınen biliyor ve takdir ediyor. O bilgilere şahsen ben sahip değilim." dedi.

MUSTAFA AKINCI'NIN AÇIKLAMALARI

Biz KKTC'nin iç işlerine karışmayız. KKTC'ye hiç bir telkinde bulunmadık. KKTC ile Türkiye'nin ilişkisini Ana vatan- Yavru vatan meselesi değil, Bu samimi ilişkiler içinde olduğumuz için bir tanımlamadır. Sayın Akıncı'nın açıklamalarına da saygı duymalıyız. 
Elbette daha iyi işbirliği imkanlarını aramalıyız. Başka ülkelerle işbirliğimiz KKTC'yle işbirliğimize benzemez. Yavru vatan sözcüğünü kimsenin yadsımaması gerekir. KKTC'ye mali konularda çok fazla yardımcı oluyoruz.

PUTİN'İN 1915 OLAYLARI AÇIKLAMASI

Putin'in açıklamalarıyla ilgili Bakanlar Kurulu'nda herhangi bir görüşme yapılmadı.

ARINÇ VEDA ETTİ
Aktif siyaset hayatım 7 Haziran'da bitiyor. Sizlerle artık bir daha bir araya gelemeyeceğiz. Başbakanlık Muhabirlerinden hem helallik istiyorum hemde görevlerinizde başarılar diliyorum ve Alllah'a ısmarladık diyorum.

YORUMLAR 12
  • Dursun 8 yıl önce Şikayet Et
    Partide tek adam sen vardın şimdi sende gidiyorsun kime oy Vereceğiz biz...
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    yapma yaa yazik sana
    Cevapla
  • dava adamı 8 yıl önce Şikayet Et
    fitne fesat sizin işler kesat kaldır arabayı bu pisliği başka yerde sat....
    Cevapla
  • fani 8 yıl önce Şikayet Et
    bakıyorum paralelciler ayağa kalkıyorlar hemen.yargıdaki parallelcileri temizlemedikten sonra bunun sonu gelmez.
    Cevapla
  • osman öztürk 8 yıl önce Şikayet Et
    Doğunun ve Batının Başkenti Payitaht İSTANBUL aşkına Son Kale Son OSMANLI Allah,ın Yardımı Müslümanların Duası ile Takvalı, Namazlı, İmanlı Kardeşlerim, Biz Evladı Osmanlı Uzun Adam Recep Tayyip Erdoğan İle"Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes EY PAPALI ve KRALİÇELİ KAHBE BATI, artık ne yandan esersen es !
    Cevapla
  • feridun 8 yıl önce Şikayet Et
    osman abimiz, çoktandır göremiyorduk seni.. nerelerdeydin?
    Cevapla
  • isa 8 yıl önce Şikayet Et
    yetki gaspını zaman zaman mahkemeler yapmıştı yapıyorlar..ama bizim ve gelişmiş ülkelerdeki hukuk tarihinde ilk kez mahkemenin aldığı bir karar yok sayılıyor..tüm dünyada hukuk dersi kitaplarına girecek bir olay
    Cevapla
  • İsa ya 8 yıl önce Şikayet Et
    Okul müdüründen izin alman lazım, olmazsa baş müdür yardımcısı ve diğer müdür yardımcıları var, onlarda yoksa sınıf öğretmeni var ama sen gidip başka bir okuldaki hocadan izin alacaksın. Hoca nın söylemi de şu olacak; onlar nasıl olsa sana izin vermezler reddet sen bu hocaları gel ben sana izin verdim. Olay aynen budur. B ne kadar mantıklıysa savunduğunuz saçmalıkta o kadar mantıklıdır.
    Cevapla
  • dava adamı 8 yıl önce Şikayet Et
    nasıl ki sen başkasının evladını evlatlıktan reddedemezsen bu da öyle bir şey
    Cevapla
  • Arif 8 yıl önce Şikayet Et
    Azıcık hukuk okumuş veya kpss a'ya çalışmış birini bulup sorsaydın yetki gaspı sonunda alınan kararın "yok hükmünde sayılacağını" sana anlatırdı İsa kardeş!!Daha kendi ülkenin hukukunu bilmiyorsun kalkmış bi de burda gelişmiş ülkelerdeki hukuktan bahsediyorsun biliyormuş gibi :)
    Cevapla
  • musa 8 yıl önce Şikayet Et
    yetkisi dışında karar almışsa yok sayılır
    Cevapla
  • akin 8 yıl önce Şikayet Et
    vatan hainlerini saliverselermiydi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak