Ecevitlerin bilinmeyen soy ağacı

GATA'da yoğun bakımda tutulan eski Başbakan Bülent Ecevit'in 'hain değil' diye savunduğu Vahdettin'le, eşi Rahşan Ecevit'in ise Atatürk'le akraba oldukları ortaya çıktı.

Ecevitlerin bilinmeyen soy ağacı
Ecevitlerin bilinmeyen soy ağacı
GİRİŞ 27.07.2006 00:01 GÜNCELLEME 27.07.2006 00:01

GATA'da yoğun bakımda tutulan eski Başbakan Bülent Ecevit'in Sultan Vahdettin'in torunu Hümeyra Özbaş ile 'üvey kuzen', eşi Rahşan Ecevit'in de Mustafa Kemal Atatürk ile akraba olduğu ortaya çıktı.
Mahmut Çetin'in Bülent ve Rahşan Ecevit'in aile ağacını ve yaşamlarının bilinmeyenlerini gözler önüne seren 'Çinli Hoca'nın Torunu Ecevit' adlı kitap okurla buluştu.


Kitap, Ecevit'in dedesi Mustafa Şükrü Efendi'den günümüze kadar Ecevit ailesinin soy ağacını yorumluyor. Kitaba göre, Bülent Ecevit'in dedesi, Mustafa Şükrü Efendi, Padişah Abdülhamit tarafından Bokser İsyanı sırasında Müslümanları uyarmak için Çin'e gönderilince adı Çinli Hoca'ya çıkıyor. Mustafa Şükrü Efendi Çin yolculuğuna ise Nazım Hikmet'in dedesi Hasan Enver Paşa birlikte gidiyor.


Kitaba göre, Bülent Ecevit ile ilgili ilginç bir konu da Vahdettin ile bağı...
Sultan Vahdettin'in torunu Hümeyra Özbaş, Bülent Ecevit'in üvey kuzeniydi. Özbaş'ın babası İsmail Hakkı Okday, Sultan Vahdettin'in kızı Prenses Ulviye'den ayrıldıktan sonra ikinci evliliğini Bülent Ecevit'in annesi ressam Nazlı Ecevit'in teyzesi olan Ferhunde Hanım ile yaptı.
Rahşan Ecevit'e ilişkin bir ilgi çekici bir akrabalık bağı da kitapta sunuluyor. Buna göre, Aydın Boysan ile Rahşan Ecevit kuzen, Boysan ailesinden Mecdi Boysan ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kızkardeşi Makbule Hanım'ın eşiydi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti