Teklif aralıkta sandık martta

Cumhurbaşkanlığı düzenlemesini de içeren anayasa değişiklik paketinde AK Parti ve MHP, detayları çalışıyor.

Teklif aralıkta sandık martta
Teklif aralıkta sandık martta
GİRİŞ 26.11.2016 09:33 GÜNCELLEME 26.11.2016 10:36
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

AK Parti ile MHP arasında yürütülen, "küçük anayasa" değişiklik paketinde sona gelindi. Geneli üzerinde görüş birliğine varılan paketin detayları ile ilgili çalışmalar sürüyor. Hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimini öngören yeni düzenlemenin 2019 yılında hayata geçirilmesi öngörülüyor. İki partinin mutabakat zemini aradığı konular ise şöyle: AK Parti'nin önerisinde cumhurbaşkanının insan hakları, özgürlükler dışında kararname çıkarma yetkisi yer alırken, MHP cumhurbaşkanının hangi konularda kararname çıkarabileceğinin sınırlarının anayasada net olarak çizilmesini istiyor.

EN AZ 330 GEREKLİ

Yine cumhurbaşkanının kanunu veto etme konusunda her iki parti farklı düşünüyor. MHP, cumhurbaşkanının veto ettiği yasayı mevcut parlamenter sistemde olduğu gibi Meclis'in basit çoğunlukla yeniden kabul etmesi durumunda onaylamasını öngörüyor. AK Parti ise cumhurbaşkanının veto ettiği yasayı onaylayabilmesi için 330 gibi nitelikli çoğunluk istiyor. MHP ayrıca cumhurbaşkanı tarafından oluşturulacak Bakanlar Kurulu'nun Meclis onayına sunulmasını talep ediyor. AK Parti ise bunun parlamenter sistemde olduğunu belirterek benimsemiyor. MHP, cumhurbaşkanının partisiyle ilişki kurmasına sıcak bakarken, genel başkan sıfatı taşımasını istemiyor. MHP bu konuda ABD'deki başkanlık sistemine benzer bir sistem öngörüyor. Cumhurbaşkanının hangi oy nisabı ile Yüce Divan'a gönderileceği konusunda iki parti uzlaşı arıyor. MHP mevcut parlamenter sistemde başbakan ve bakanlar gibi cumhurbaşkanının da salt çoğunluk olan 276 oy ile Yüce Divan'a gitmesini öngörürken, AK Parti bu oranın en az 330 olmasını istiyor.

 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 10
  • İ.H.Y 7 yıl önce Şikayet Et
    Başkanlık modelinde mecliste kaç parti olacak? (Kaynak gandiyi görmek istemiyorum)Hangi Bakanlıklar olacak?Eyaletlere bölünme olacak mı? Hiç tartışma programlarında bunları duymuyoruz.Efenim şöyle olacak efenim böyle olacak değil,madde madde ve olarak duymak istiyoruz artık.
    Cevapla
  • ERGUN 7 yıl önce Şikayet Et
    Elimizi çabuk tutalım.Bu değişikliği ülkemiz için yapıcaz.Ülkemizin gelişmesi için.Düşmanlar topyekün saldırı halindeyken fazla beklemenin anlamı yok.Hemen,çabuk,şimdi.
    Cevapla
  • Vatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne olacak baskanlik gelince sihirli degnek mi olacak ta bu kadar sosyal ekonomik siyasi sorunlar duzelecek
    Cevapla
  • REALİTE 7 yıl önce Şikayet Et
    Bir an evvel yurt içi anlaşmalıklar karara bağlanmalı dikkatimizi ve desteğimizi ırak ve suriyedeki birliklerimize vermeliyiz..onlar orada yalnız bırakılmamalıdır bu tür gündemlerle..Devletimizden oluşabilcek tehditlere karşı yerli gönüllü birlikler kurmasını öneriyorum..bölgemizi en kısa zamanda refaha kavuştıracak ve en etkili çözüm yolu birlik ve beraberlik adına budur..
    Cevapla
  • mehmet önal 7 yıl önce Şikayet Et
    adam gibi bir tek başkanlık sistemi olursa yaptığı tüm işlerdende sorumlu olur 4+4 uygulanır millet istemezse indirir zaten yok partili cumhurbaşkanı vb... gibi şeylerle vakit kaybetmeye gerek yok
    Cevapla
  • mehmet önal 7 yıl önce Şikayet Et
    bence adam gibi bir başkanlık yapılmadığı sürece böyle yarım yamalak bir işle sistem dahada kötüye gider
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır