Erdoğan: Trump'ın yanında bunları söyleyemedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen G20 zirvesinde basın mensuplarına, Münbiç ve İdlib'te yürütülen sürecin son durumu, BRICS, piyasalardaki rahatlama, Fransa'daki olaylar hakkında konuştu. Erdoğan, Rusya'dan alınan S-400'ler içinde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: Trump'ın yanında bunları söyleyemedi
Erdoğan: Trump'ın yanında bunları söyleyemedi
GİRİŞ 03.12.2018 02:00 GÜNCELLEME 03.12.2018 09:25
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen G20 zirvesine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Adnan Gayhan'ın da bulunduğu gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı kritik açıklamalar;

SORU: Zirve sırasında ABD Başkanı Trump ile iki defa görüştünüz, Putin ile görüştünüz. Trump ile görüşmenizin başlıklarını aktardınız. Halkbank, FETÖ’nün iadesi, Suriye, Münbiç ve İdlib olarak. Putin’in açıklamasında İdlib konusunda Türkiye ile birlikte endişelerimiz var, İdlib konusunda endişeliyiz dedi. Öncelikle Rusya ile İdlib konusunda endişelerimiz nedir?

Sayın Putin’in neler söylediğini bilemiyorum ama endişe konusunda bize tam aksine söylediği Türkiye güvenlik güçleri ve askeri ile İdlib’de üzerine düşeni şu ana kadar yerine getirdi. Sadece HTŞ ilgili konularda bazı sıkıntılar var. Bundan dolayı onlar kendilerine göre bazı sıkıntılar öne sürdüler. İlgili birimlerimiz sürekli temas halindeler. İdlib’de ciddi manada bizim Rusya tarafı ile herhangi bir sıkıntımız yok.

Erdoğan'dan yerel seçim ve MHP açıklaması!

S-400'LERİN MİLLİ PARA İLE ALINMASI

SORU: S-400’lerin ödemesinin milli para ile yapılacağını söylediniz, Sayın Putin’de söyledi. Dünya’nın sadece 5’ten değil dolardan da büyük olduğunu gösterdik.  Dünya ekonomisi bu kadar ısınırken dolar dışı hayat hep söyleniyor. Bu modelin diğer G-20 ülkeleri için nereye gider, bu konuda müttefikler bulabilir miyiz?

Yeni müttefikler yok değil. Konuştuğumuz her lider bunu kabul diyor ama eyleme geçmiyor. Hatta bazılarını Merkez bankası başkanları ile görüştürüyoruz, görüşmeler de başlıyor. Ama süreç gerektiği kadar hızlı ilerlemiyor. Yetkililer karşılıklı olarak bir an önce gerekli altyapıyı oluşturacak ki liderler olarak biz de işi bitirelim. Bu konuda en hassas olan liderlerden bir tanesi Sayın Putin’dir. Onla bu konuyu sık konuşuyoruz. Kendisi ile bugün de konuştuk. Yerli ve milli para ile bu adımı atmak. Onun da gündeminde bu konu ve can alıcı olarak bakıyor. Aynı şeyi Çin ile İran ile yapmak istiyoruz. Hepsi ile de bu konuları yapalım geliştirelim istiyoruz.

MÜNBİÇ MESELESİ: POMPEO, TRUMP'IN YANINDA ÖYLE OLMAZ BÖYLE OLUR DİYEMİYOR

SORU: Arjantin’e gelmeden önceki MGK toplantısında Suriye’de siyasi çözüme en büyük engel YPG’dir anlamında bir bildiri çıkmıştı. Bugünkü basın toplantınızda da buna değindiniz ve Fırat’ın batısına olduğu gibi doğusunu da bölücü terör örgütünün elinden çok yakın zamanda kurtaracağız dediniz. Fakat ABD ile Türkiye ilişkileri bağlamında da stratejik ortaklığa bağlıdır anlamında bir cümle kurdunuz. Trump ile Münbiç konusunu konuştuğunuzu biliyoruz. Bu hususta bizi aydınlatır mısınız?

Konuştuk. Orayı onlardan temizleme noktasında bir mutabakat var. Bunun için Dışişleri bakanlarımız daha önce 90 gün olarak belirlenen yol haritasını şimdi bugün orada karşılıklı bir aradaydılar. Yine bu süreci hızlandırıp Münbiç’i PYD-YPG’den temizleme noktasındaki kararlılığımızı devam ettireceğiz dedik. Trump bu işlerde daha dik duruyor. Dışişleri bakanlarımızın birbirleriyle diyalogları bu konuda çok önemli. Trump’ın yanında Pompeo -öyle olmaz böyle olur- diyemiyor. O da az kaldı, çıkmaya başladılar gibi ifadeler kullandı. Takipçisi olacağız, inşallah Menbiç’i bunlardan kurtaracağız.

SORU: 90 gün demişlerdi? Son bir tarih belirlendi mi?

O 90 gün aylar oldu şimdi. Öyle bir tarih belirleme diye birşey olmadı.

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na çok sert tepki!

BRICS'İN B'Sİ YERİNE TÜRKİYE'NİN T'Sİ KONULARAK TRICS OLABİLİR Mİ?

SORU: Güney Afrika’da geçen aylarda BRICS zirvesi oldu. Brezilya yeni Amerikan yanlısı yönetimi ile galiba çıkacak gruptan. BRICS’in B’si yerine T koyarak TRICS olabilir mi?

Bize orada yaptığımız toplantıda olabilir dediler. Sayın Putin de aynı şeyi söyledi. Hatta Şi de aynı şeyi söyledi.

PİYASALARDAKİ RAHATLAMA

SORU: Piyasalarda son 1-2 aydır bir rahatlama var, özellikle döviz kurlarında. Vergi indirimleri de rahatlattı bazı sektörleri. Kalıcı bir rahatlama için atılacak adımlar var mı? Ayrıca istihdam ile ilgili yeni bir paket gündemde mi?

İstihdamın tırmanmaya başlayacağına inanıyorum. Mesela turizmdeki güzel gelişmeler son derece önemli. Bu yıl itibarıyla şu an, 40 milyonu aştık. Yıl sonuna kadar hedefimiz 50 milyon turisti çekmek.Bir defa 50 milyon turist dediğimiz zaman turizme yönelik yatırımlar artmış olacak. Sanayi de ciddi manada artışımız var. İhracatta iyi bir konuma geldik. 168 milyara ulaştık. Yıl sonunda hedefimiz  170 milyar inşallah. Bunlar istihdam açısından da önemli.

Erdoğan'ın Suudi Arabistan'a Kaşıkçı kızgınlığı!

F-16'LARIN MODERNİZASYONU

SORU: TSK’dan 1990’ların başında F-16 modernizasyonu ihalesi de aldı bir Osman Kavala bir konsorsiyum içerisinde. METEKSAN üzerinden bir ortaklığı varmış... Bir yandan PKK hareketlerine yakın diğer yandan da F-16 modernizasyon ihalesi alan bir işadamı...

Orada işadamlığı değil, başka şeyler vardır.

FRANSA'DAKİ OLAYLAR

SORU: Sarı Yelekliler meselesi var Avrupa’yı kasıp kavuruyor. Gezi kalkışmasını da andırdığı için..Birde Osman Kavala meselesi var. Acaba buradan bir şey çıkar mı?

Gezi’nin arkasında kimler olduğunu açıkladım.  Dış ayağı Soros iç ayağı Kavala’dır dedim. Kavala’ya para gönderenler belli. Şimdi vakfı kapatma kararı almışlar. Türkiye’den ayrılma filan bu tür şeyler geldi, gündeme böylece oturdu. Almanya’ya gidiyorum, Merkel  ve Steinmeier olsun bana Kavala’yı soruyor. Kendilerine anlattım. Neden bu adamı bu kadar seviyorsunuz, hukukunuz nereden geliyor diye sordum...

SORU: Sarı yelekliler olayları…Fransa, Hollanda, Belçika..Endişeli misiniz? Macron ile Fransa’daki durumu görüştünüz mü?

Ben neden endişeli olayım? Biz Gezi’de bedelini ödedik zaten. Biz Macron bir defa bu konuda kararlıyım, gereğini yapacağım diyor. Önümde 3,5 senem var diyor. Benden öncekiler gereğini yapmadığı için bugüne geldik diyor ama ben üzerine üzerine gideceğim bu işin diyor. Ben bu  reformu yapacağım, bu bir reformist harekettir diyor. Onlar da bunu yaptırtmak istemiyorlar.

AVRUPA ORDUSU MESELESİ

SORU: Macron ve Merkel AB ordusunu son günlerde öne çıkardı. Rusya hemen destek verdi. ABD çok sıcak bakmadığını söyledi. Eğer PESCO hayata geçerse sanırım 20 ülke imza vermiş durumda. Türkiye’nin NATO ve PESCO arasında bir tercihi söz konusu olabilir mi?

Bu tür bir soruyu cevaplamak için şu an erken. Şu anda NATO’dayız. Onlar da NATO’da.

ERDOĞAN'IN G20 ZİRVESİ VE LİDERLERLE BİRE BİR YAPTIĞI GÖRÜŞMELERE DAİR DEĞERLENDİRMESİ

Değerli arkadaşlar, malum G-20 zirvesi ile ilgili olarak Buenos Aires’teyiz ve bugün kapanışı yapıldı. Zirveyi böylece bitirmiş olduk. 10 yıl geçmişe baktığımızda bu 13’üncüsü oldu. Bizler hamdolsun liderler arasında en kıdemlisiyiz. Zirvelerin hepsine katıldık. Önümüzdeki yıl da Japonya Osaka’da yapılacak. Bu şekilde bir devam söz konusu. Antalya’da 2015’de malum ev sahipliği yapmıştık. Diğerlerini gördükçe çok başarılı bir ev sahipliği yaptığımızı anlıyorum. Çin’de de çok başarılı bir organizasyon olmuştu. Osaka’yı da merak ediyorum. Orası da bu işi başarılı bir şekilde gerçekleştirecektir diye düşünüyorum.

Bu yılki zirvenin 3 ana teması vardı. Bunun birincisi ticaret, ikincisi iklim değişikliği, üçüncüsü göç ve mülteciler meselesiydi. Tabi bu üç konuda yoğun müzakereler yapıldı. Oturumlarda hemen hemen her lider kendi düşünce dünyasında neler varsa onları sundu. Biz de açık bir şekilde düşüncelerimizi ortaya koyduk. Ticaret başlığında biz özellikle serbest ticaretten yana olduğumuzu vurguladık. Korumacı, tek taraflı yaklaşımların dünya ekonomisine faydadan çok zararının olacağı üzerinde ısrarla durduk. Zaten Amerika Birleşik Devletleri dışında dünyada bu konuda tam bir mutabakat var. Herkes bu konuda aynı düşüncede, aynı istikamette açıklamalar yapıyor. İklim değişikliği başlığına gelince biz Kyoto mutabakatına imza atmış ve Paris COP21 zirvesine katılmıştık. Tabi biz iklim değişikliğinin zararlarının önlenmesi konusunda üzerimize düşen sorumluluğu bugüne kadar hep yerine getirdik. Burada sorumluluğumuzu çok da fazlasıyla yerine getirdik ancak Türkiye’nin iklim değişikliğinin finansmanı konusunda gerekli finansal desteğe ihtiyacı olduğu da bir gerçek. Bunun da karşılanması gerekir. Bu desteği alması konusunda bu işi bir yerde karara bağladık ve bildirgeye de bunu bu şekilde yazdırdık. Eğer bu konuda bizi gelişmekte olan ülkeler statüsüne alır ve gerekli desteği de verirlerse eyvallah ama vermedikleri takdirde bu süreci devam ettirmeyiz. Kaldı ki Amerika biliyorsunuz iklim değişikliğine imza atmıyor. Durum böyle olduğuna göre biz de bu konuda gereği ne ise hakkımızı alarak yaparız ama hakkımız verilmediği takdirde bunu yapamayız. Onun için bugün gerek Guterres gerek Dünya Bankası’ndan arkadaşlar gerekse Macron, Merkel ısrarla bunu artık bu şekilde sizler de imzayı koyun ve bitirelim dediler. Dedik ki eğer bunlar yazılı olarak kayda girerse tamam ve sonunda yazılı olarak bunu kayda girdiler. Bildirgeye de gerek Guterres gerekse Dünya Bankası’nın temsilcisi olan hanımefendi, Bulgaristanlı imzayı attılar, biz de kabul ettik.

Bir diğer başlık göç ve mülteciler başlığı. Türkiye’nin taşıdığı yük ortada. Bugün bu konuya da ısrarla vurgumuzu yaptık. Göç ve mülteciler konusunda bugüne Türkiye’ye verilen sözler bugüne kadar Avrupa Birliğin’nin verdiği 3.3 milyar avroluk söz var, bu yerine gelmedi. Ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteciler Komisyonu’ndan gelen rakamlar sembolik öyle ciddi rakamlar yok ama bizim yaptığımız harcama 33 milyar doları bulmuş vaziyette. Fazlası var azı yok. Bu konuda dünyada en önde olan bir ülke olarak gerekli desteği istiyoruz, bunun verilmesi lazım dedik. Bunu ikili görüşmelerde de özellikle vurguladık. AB ile yaptığımız görüşmelerde üye ülkeler -biz savunduk savunuyoruz, verdik veriyoruz- gibi ifadeler kullanıyorlar ancak henüz daha bu anlamda ciddi bir şey yok.

Şu anda dünyada milli gelire oranla da en az gelişmiş ülkelere destekte, Türkiye bir numara. Bizim önümüzde ne ABD ne bir başkası. Biz birinci sıradayız. Dünyada nerede  bir mazlum ve mağdur varsa hemen Türkiye olarak elimizi uzatıyoruz, böyle bir konumdayız. Allah da bereketini veriyor. Göçü ortaya çıkartan nedenlerin ortadan kaldırılması temel hedef olmalıdır dedik ve bunun üzerinde de ısrarla durduk. Bu konuların dışında zirvede; Terörle mücadele, yoksulluk, Suriye krizi, Yemen’de devam eden savaş ve insani dram ele alındı.  Kaşıkçı cinayeti üzerinde, yuvarlak masada ciddi manada durulmadı. Biz de bunu basın toplantısında gündeme getirelim istedik ancak liderler zirvesinde Kanada başbakanı Trudeau bunun üzerinde durdu, az da olsa durdu. Fakat Muhammed Bin Selman verdiği cevapta suç sabit olmadıkça kimse suçlanamaz gibi bir ifade kullandı. Ne yazık ki biz de fırsatı yakalayamadık çünkü başkan akabinde Macron’a söz verip ondan sonra oturuma geçmemiz lazım dedi. Bizler de konuşsaydık ben orada bütün bu delillerin neler olduğu konusu üzerinde ayrıca duracak ve gereğini ortaya koyacaktım. Bu olmayınca biz bugünkü basın toplantısını ona ayırmış olduk ve bu konu ile ilgili cevabı vermiş olduk.

Bütün bunlarla beraber terörle mücadele, yoksulluk, Suriye krizi, Yemen’de devam eden savaş ve insani dram, küresel adalet, gençlik, kadın ve diğer konuları ikili görüşmelerde ve oturumlarda ele aldık. Zirve esnasında yapmış olduğum ikili görüşmeler Hollanda Başbakanı Rutte ile görüşmem oldu. Malum onlarla sıkıntılı zamanlar geçirmiştik şimdi çok daha farklı bir konumdayız. Çin Devlet Başkanı Şi ile ikili bir görüşmemiz oldu. Şili devlet başkanı Pinera ile bir ikli görüşmem oldu. Japonya Başbakanı Abe ile heyetlerarası bir görüşmemiz oldu. Trump ile görüşmemizi çok dar kapsamlı yaptık. Mevlüt bey ve Berat bey ile birlikte kendisi de yanına Pompeo ile Bolton’u almış oldu. Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ile ikili heyetlerarası bir görüşmeyi gerçekleştirdik. Arjantin Cumhurbaşkanı Başkanı Macri ile aynı şekilde bir görüşmemiz oldu ve İngiltere Başbakanı Sayın May ile bir görüşmemiz oldu. Heyetlararası olarak bunlardı. Yoksa tümüyle tek tek görüşme imkanımız oldu. Avustralya’dan tutun tümüyle ayaküstü görüşmelerimiz oldu.

Arjantin Müslüman topluluğunun temsilcilerini kabul ettik, başkan ve heyet olarak. Kendileri ile burada neler yapılabilir ve biz onlara nasıl yardımcı olabiliriz diye görüştük. Değişik ülkelerden yaklaşık1 milyon kadar Müslüman Arjantin’de var. Tabi bunlar Suriye, Lübnan’dan var. Bizden çok çok daha az ağırlıklı olarak bu bölgelerden. Çok samimi insanlar, Türkiye’ye olan sadaketleri bağlılıkları üst düzeyde. Kendilerine inşallah burada gerek okul noktasında gerekse camii noktasında TİKA ile destek vereceğiz, yardımcı olacağız. Kendilerinin bir camisi var 500 kişilik. Suudilerin yaptığı bir camii var bin kişilik bir de İranlıların yapmış olduğu bir camii var o da 300-400 kişilik. Burada bu kardeşlerimize daha büyük bir camii yapmakta fayda var.

Bir okul müjdesi verdik aynı şekilde, arsaları varmış, o arsa üzerinde altında kapalı spor salonu, üstünde de sınıfları olan bir okul müjdesi verdik. İnşallah onu da süratle yapıp onların emrine vereceğiz.

Hollanda ile yeni bir sayfa açma konusunda mutabık kaldık. Çin ile ilişkilerimizi adeta iki stratejik ortak gibi geliştirerek sürdürüyoruz. Burada da konusunda mutabık kaldık. Çin Devlet Başkanı Şi 2019  yılında Türkiye’ye bir devlet ziyaretinde bulunma noktasında bize bir sinyal verdi. Temenni ediyorum ki bu ziyaret gerçekleşirse adımları atmak daha da hızlanacaktır. Japonya ile ekonomik ve kültürel ilişkilerimizi sürdürüyoruz. 2019’u karşılıklı kültür yılı olarak kutlayacağız. Sayın Putin ile ikili ticaret, vizelerin kaldırılması, S-400’lerin teslimi -ki biliyorsunuz bunu yaklaşık 6 ay kadar öne aldık. Daha önce teslim edilecek. Türk Akımı ve Kırım konularını ele aldık. Ayrıca Suriye, İdlib, Anayasa Komisyonu ve Kerç boğazındaki durumları görüştük. Bu tehlikeli gerilimi ele alıp bu konuda sükunetin sağlanması için bu konuda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstereceğiz. Rusya, Ukrayna, Fransa, Almanya bir 4’lü arabuluculuk da yaparak bu işi çözme yoluna gideceklerini söylediler.

Trump ile PYD-YPG, Suriye, FETÖ, Halkbank, Kerç Boğaz krizi, Terörle Mücadele bütün bu konuları ele aldık. Yaklaşık bir 45 dakika bu konuları görüştük. Dar katılımlı bir görüşmeydi.

İngiltere ile ekonomik ve savunma sanayii konularında özellikle işbirliğimizi güçlendiriyoruz. TF-X projesine önem veriyoruz. İngiltere Başbakanı Theresa May ile ayrıca Kaşıkçı cinayetini de etraflıca ele aldık.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • NuhTUFAN 5 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH YARDIMCISI OLSUN REİSİN O KADAR ÇOK ŞEYLE UĞRAŞIYORKİ ALLAH GÜÇ versin
    Cevapla
  • Osman 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel tek tek anlatmış ne yaptıysa, Rabbim korusun seni Reis, anlaşılan güzel geçmiş tecrübeler edinilmiş şimdi 2019 yılını max kâr ile geçirmeye bakalım...
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    KUR'AN MAİDE SURESİ 51nci Ayet : " Ey iman edenler! Yahudileri ve Hıristiyanları gönül dostları edinmeyin. Onlar birbirlerinin gönül dostlarıdır. Sizden kim onları gönül dostu edinirse o, onlardandır. Allah, zalimler toplumunu doğruya ve güzele kılavuzlamaz." !! BAKARA 120 : Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hristiyanlar da asla senden razı olmayacaklardır. De ki: Doğru yol, ancak Allah'ın yoludur. SANA GELEN İLİMDEN SONRA ONLARIN ARZULARINA UYACAK OLURSAN, andolsun ki, Allah'tan sana ne bir dost ne de bir yardımcı vardır ...
    Cevapla
  • Hamza 5 yıl önce Şikayet Et
    Trics çok komik olmuş her neyse Trump kalleş şimdi hehe der Amerikaya gider gitmez hemen twit atar ben öyle demedim böyle dedim
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Acaba biz bazı şeyleri anlatmasak ne kaybederiz diye aklıma geliyor.
    Cevapla
  • Gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden Turkiye samaroglaniyken konusturulmazdi yada kisa birseyler zirvatirlardi emri vaki. Simdi onlarin yuzlerinin icine baka baka nemal olduklarini anlatiyor baskanimiz. Hem dunyayi hem bizleri aydinlatiyor bizden sonraki nesiller icinde bu goruntuler onemli. Chp zihniyeti osmanli arsivlerini bulgarlara kilo basi satmislardi, unutma unutturma ders cikar kiymetini bul Turkiyemizin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır