Son Yemek de sır İncil'de

Ankara Adliyesi Adli Emaneti'nde bulunan İncil, dün Etnografya Müzesi'ne teslim edildi. Hz. İsa'nın dili olan Aramice yazılı İncil'in içeriği hakkında bilgilere de ulaşıldı.

Son Yemek de sır İncil'de
Son Yemek de sır İncil'de
GİRİŞ 24.02.2012 11:15 GÜNCELLEME 24.02.2012 11:15
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

BUGÜN bin 500 yaşındaki Aramice İncil'in fotoğraflarına ulaşmayı başardı. Cildli 52 sayfadan oluşan İncil'in içinde yazının dışında çok sayıda figür ve simge de bulunuyor. Deri üzerine yazılan İncil sayfalarının sadece ön yüzünde yazı var.

Arka yüzleri boş bırakılan İncil'de Hıristiyanlık'ta son derece önemli yer tutan Hz. İsa ve havarilerin "Son yemek" resmi de bulunuyor. Resimde Hz. İsa, 12 havarisiyle birilkte yemek yiyer. Havariler Hz. İsa'nın hemen arkasında betimlenmiş. Önlerinde ise bir yemek masası ve masanın üzerinde bardak ve ekmek bulunuyor.

ROMALI ASKER FİGÜRÜ


Tarihi İncil'tek dikkat çeken figürlerden bir diğeri ise Hz. İsa'nın çarmıha gerilişi. Figürde Hz. İsa'yla birlikte  başka bir kişi için hazırlanan çarmıh ve Romalı olduğu tahmin edilen bir asker bulunuyor. Etnografya Müzesi'ne teslim edilen İncil'de haç işaretiyle birlikte güneş simgesi de yer alıyor. Yine İncil'de bir mağara ve büyükçe bir kaya resmedilmiş. Bunların da Hz. İsa'nın mezarı olduğu tahmin ediliyor. İncil'de ayrıca kral figürü de bulunuyor.

JANDARMA İSTİHABARAT YAKALAMIŞ


Kültür- Sanat kulislerini hareketlendiren İncil'in Jandarma İstihbarat ekipleri tarafından kimlikleri belirlenemeyen "Yavuz" ve "Hacı" takma adlı şahıslardan yakalandığı, 2000 yılında yakalandığı belirlendi. Buna göre Jandarma İstihbarat elemanları "Zafer" ve "Fatih" kod adlı kişilerle irtibata geçerek önce İncil'in CD'sini istedikleri öğrenildi. Ekipler daha sonra alıcı gibi davranıp, operasyon gereği İncil'in fiyatında anlaşmışlar. Ardından Zafer ve Fatih kod adlı şahıslarla Maltepe'de buluşan Jandarma istihbarat ekipleri İncil'i alır almaz gerçek kimliklerini gösterip operasyonu tamamlamışlar. Ancak İncil'in gerçek sahibi olan Yavuz ve Hacı kod adlı kaçakçılar durumun farkına vararak kaçmışlar.

GÖREVLİLERİN FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Etnografya Müzesi’ne nakledilen bin 500 yıllık İncil incelenmek üzere yurtdışına gönderilecek. İncil’in gerçek yaşının ortaya çıkartılması için karbon testi yapılacak. Adli emanette bulunan görevlilerin, İncil’in değerli olması nedeniyle müze görevlilerinin boydan fotoğrafını çektiği ortaya çıktı. İncil’e eşlik eden polisler de güvenlik gerekçesiyle fotoğraflandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da konuyla ilgili yaptığı açıklamada İncil’in koruma altında olduğunu söyledi.

BUGÜN

YORUMLAR 33
  • Tuvad Nıdya 12 yıl önce Şikayet Et
    içinde resim ve çarmıh varsa. ki haberde var olduğu söyleniyor...Bu durumda bu incilin tahrif edilmiş incillerden olduğu kesinlik kazanıyor..Elde doğruluğu şüphe götürmez Kuran-ı Mübin varken ne idüğü belirsiz yazma eserlerden medet uman cahillere acımak lazım..Ama kendi düşen ağlamaz,derler...
    Cevapla
  • erdal 12 yıl önce Şikayet Et
    hristiyanlar bu incile inanmiyor ki onlara gore. bu incili muslumanlar yazmis wikipedia ya baktim fransizca bolumunde 2 ornegi oldugu italyanca ve ispanyolca bunlar1700 lu yillardan kalma tabi tunusta bir arap yazmis bu sebepten inanmiyorlar bu incil ise cok farkli 1500 yillik ve hristiyan elinden cikma yani devlet iyi inceletmeli ve aciklar varise hristiyanlikda bunu cok buyuk paralar gitse bile dunyaya duyurmali bu yanlizca turkiye meselesi degil nufus kullanilmasi gerek para gerek yani tum islan alemi bir olmali
    Cevapla
  • kenan eroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    DİNLER ARASI DİYALOĞUN BİR OYUNU OLABİLİR. Editörün Notu: Lütfen yorumunuzun tamamını büyük harflerle yazmayınız. Teşekkürler...
    Cevapla
  • YaŞaM_ 12 yıl önce Şikayet Et
    batılla işimiz yok. satılabilecek en yüksek paraya satın gitsin nasılsa dünya ahiret başka bişeye yaramaz.
    Cevapla
  • MUSTAFA UŞAK 12 yıl önce Şikayet Et
    ayrıca. aziz Barnabas karaman ili ayrancı ilçesi ne bağlı divle sancağında yaşadığı ve onun adını taşıyan bir manastırın olduğu barnabas incilinin burada tamamladığı bilinmektedir bu vesile ile ilgili bir anektot aktarmak istedim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti