Satılan 10 telefondan biri yerli

ABD'nin ekonomik savaşına karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı iPhone boykotu sonrasında gözlerin çevrildiği cep telefonu piyasasından çarpıcı rakamlar ortaya çıktı. 2,5 milyar liralık büyüklüğe ulaşan telefon pazarında satılan her 10 telefondan biri yerli iken ikisi ABD, 6'sı ise Kore ve Çin malı.

Satılan 10 telefondan biri yerli
Satılan 10 telefondan biri yerli
GİRİŞ 16.08.2018 14:35 GÜNCELLEME 16.08.2018 14:35
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Telekomünikasyon İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren, yaptığı açıklamada, tüketici teknolojisi ürünleri pazarının yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6'lık büyümeyle 15,4 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

2,5 milyarlık pazar

Türkiye'de ayda yaklaşık 950 bin-1,1 milyon adet cep telefonu satışı gerçekleştiğini aktaran Özeren, cep telefonu pazarının yıllık 2,5 milyar liralık büyüklüğe ulaştığına işaret etti

Özeren, cep telefonu satışlarının yüzde 18-20'sinin ABD menşeli cihazlardan oluştuğuna değinerek, Kore ve Çin menşeli cihazların pazar payının yüzde 60-65 olduğunu dile getirdi.

"Yerli üretim cihazlar yüzde 8-10'luk bir paya sahip"

Yerli üretim cihazların yüzde 8-10'luk bir paya sahip olduğuna dikkati çeken Özeren, şunları ifade etti:

"Şu anda cep telefonları satışlarının yüzde 40'ı GSM operatörlerinin mağazalarından yapılıyor. Yabancı cep telefonu şirketlerinin birçoğunun Türkiye'de Ar-Ge merkezleri bulunuyor. Sadece ABD üretimli cep telefonlarının Türkiye'de Ar-Ge merkezi yok. Burada sadece al-sat mantığıyla hareket ediyorlar."

"Yakın coğrafyaya cep telefonu ihraç eder durumdayız"

Özeren, Türk cep telefonu pazarının son dönemde verilen inovasyon ve Ar-Ge destekleriyle çok iyi bir notaya geldiğini vurgulayarak, "Dünyada yakın coğrafyaya cep telefonu ihraç eder durumdayız. Bu potansiyelimizi artırabiliriz." diye konuştu.

YORUMLAR 5
  • Afrikalı 5 yıl önce Şikayet Et
    Yerli üreticilerimiz montajcı pozisyonundan çıkıp tamamen yerli üretim için harekete geçmelidir. Kalite yükselirse talep olacaktır. Ayrıca piyasanın altında satılmalı zira yerli üretim vergi gibi çeşitli masraflardan muaf.
    Cevapla
  • cahit57 5 yıl önce Şikayet Et
    Gençlerimizin marka merakı olmasa tam tersi 10 teefondan 9 yerli olurdu.
    Cevapla
  • diriliş 5 yıl önce Şikayet Et
    hangisi türk malı oldugu söylenip vatandaş bilip ona göre almalı
    Cevapla
  • mehmet ali 5 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim tamam türk mali üretiyorsunuz da markasi nedir millet nerden biliecek yerli oldugunu telefonun markasi ahmet mehmet de degil .
    Cevapla
  • Y66 5 yıl önce Şikayet Et
    Kore malı kullanıyorum ama Vestel-Venus aldım, çok başarılı bir cihaz ve hızlı ekipmanlara sahip, sadece bir önerim olacak: kasasını aluminyum yapsak, çünkü sıcak ülkede yaşıyoruz bunuda eklersek inanın 4-4'lük bir telefon. Selamlar gurbetçi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber