Evrendeki en büyük yıldız bulundu

Evrende şimdiye kadar gözlenebilen en büyük yıldızı ortaya çıkaran Avrupalı astronomlar, önemli bir başarıya imza attı.

Evrendeki en büyük yıldız bulundu
Evrendeki en büyük yıldız bulundu
GİRİŞ 13.03.2014 13:21 GÜNCELLEME 13.03.2014 13:21
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT)yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı

Yapılan ölçümlere göre, HR 5171 A, Avcı Takım yıldızındaki ikinci, Dünya'dan bakıldığında gökyüzünde görülen 9. en parlak yıldız olan, İkizlerevi yıldızından yüzde 50 daha büyük bir kütleye sahip bulunuyor.

ESO'ya bağlı Avrupa Güney Gözlemevi yetkilileri, Güneş'ten 1 milyon kat daha parlak, "sarı hiper dev" kategorisindeki yıldızın büyüklüğünün, daha önce yapılan gözlemlerde hesaplanandan daha fazla olduğunun ortaya çıkarıldığı bildirildi.

Yıldızın son 40 yıl içinde daha da irileştiğini ve büyüdükçe soğuduğunun belirlendiğini kaydeden ESO yetkilileri, yıldızın bu değişikliklerin olduğu sırada görüntülenmesinin büyük bir şans olduğunu dile getirdi. Yetkililer, şimdiye kadar çok az sayıda yıldızın, hızla evrildikleri ve sıcaklıklarında son derece büyük değişiklikler meydana geldiği, bu son derece kısa süren aşamalarındayken görüntülenebildiğine dikkati çekti.

Sarı hiper dev kategorisindeki yıldızlar, son derece büyük yapıları ve parlaklıklarıyla diğer yıldızlardan ayrılıyor. ESO'ya göre, Samanyolu galaksisinde sadece 12 sarı hiper dev kategorisinde yıldız bulunuyor. Bu kategorideki yıldızlar hızla değişikliğe uğramaları ve üzerlerindeki materyalleri etraflarında geniş bir atmosfer yaratacak şekilde fırlatmaları nedeniyle son derece kararsız yapıda yıldızlar olarak tanımlanıyor.

Araştırmacılar ayrıca, HR 5171 A'nın çok yakınında başka bir yıldızın daha bulunduğunu ortaya çıkararak bu yıldıza ilişkin, yeni ve şaşırtıcı bir keşfe daha imza attıklarını bildirdi. ÇBT yardımıyla çalışan bilim adamlarından Olivier Chesneau, yeni keşfe ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada, neredeyse birbirlerine dokunacak kadar yakın olan yıldızların oluşturduğu sistemin görünümünün, muazzam boyutlardaki bir yer fıstığını andırdığını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • ÜlkeSavunucusu 10 yıl önce Şikayet Et
    Güldüm. Orhan Acar İnsanoğlu ve Cinlermi nasıl mantıkdır bu cinler bizden farklı olarak ruhani varlıklardır ve bizim kör gözümüzle görülemezler İnsanlar bir ceset bir bedene sahip olduklarını unuttun galiba yaratık konusuna gelince diğer gezegenlerde yaratık filan yok Allah'ın gücü sonsuzdur Bir gezegene müekkel melekler vardır mesela her bitkinin her ağacın görevli meleği olduğu gibi orda yaşayanlar konusuna gelince onlar gözle görülemez neden ayda canlı bulamadılar neden marsta bulamadılar nedeni açık onlar insanın bu dünyadaki gözüyle (Bu dünydaki göz maddi göz anlamında kullanılmıştır) görülemezler
    Cevapla
  • ndrshn 10 yıl önce Şikayet Et
    Yanlışlık Var. Bu yıldız bilinen en büyük sarı hiperdevdir. bilinen en büyük yıldız ise vy canis majoris'tir.
    Cevapla
  • Orhan Acar 10 yıl önce Şikayet Et
    260 milyon tane dünya büyüklüğünde. Kimbilir kaç tane sırf elmastan, yakuttan, zümrütten, uranyumdan vs. oluşan gezegen vardır. İlerdeki uzay savaşları bu gezegenleri ele geçirmek için yaşanabilir. Tabiki insanoğluyla cinler yani insanoğluyla diğer gezegenlerde yaşayan yaratıklar arasında bir savaş.
    Cevapla
  • serhat ulu 10 yıl önce Şikayet Et
    Aklımızın alamadığı bir büyüklük. Boyutunun daha iyi anlaşılabilmesi için, eğer VY Canis Majoris'i Güneş'in yerine koyarsak VY CMa yaklaşık Satürn'ün yörüngesine kadar bir alan kaplar. Yarıçapı için üst limit olan 2,100 güneş yarıçapını kabul edersek, ışığın yıldızın yüzeyinde tam bir tur atması için 8 saat gerekir; bu süre Güneş'te 14.5 saniyedir. VY CMa'nın çapı yaklaşık 3.063.500.000 kilometredir. VY CMa, Güneş'in yerine konulunca Jüpiter'in yörüngesine ulaşan boyutuyla VV Cephei A'dan %15 daha büyüktür. Eğer saatte 980 km hızla giden bir uzay mekiği VY Canis Majoris'in etrafında bir tur atmak isteseydi bu tur yaklaşık 1100 yıl sürerdi(?). Eğer dünyayı 1 cm çapında var sayarsak, VY Canis Majoris yıldızının çapı 6,5 km büyüklüğünde olurdu. Eğer Dünya'dan VV Cephei A'ya 2000 KM hız yapan bir uzay mekiği ile gitmek istesek bu yaklaşık 10 bin trilyon yıl sürerdi.(Vikipedi den alıntı)
    Cevapla
  • demirörs 10 yıl önce Şikayet Et
    Bir yanlışlık olmasın. VY Canis Majoris, güneşin tam 2100 katıdır ve bilinen en büyük yıldızdır...1300 ise en büyük değil sadece orta seviye dev...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber